Tekoäly tulee älypuhelimiin ryminällä – Nämä ytimet on tarkoitettu Android-huippupuhelimiin

Manu Pitkänen
29. toukokuuta, 2017 9:37

Viikonloppuna kuultiin huhuja, joiden mukaan Apple kehittäisi omaa suoritinydintä tekoälylaskentaa varten. Qualcommin Snapdragon-piireihin on jo lisätty tekoälylaskentaan suunniteltu moduuli ja nyt myös ARM on lisännyt järjestelmäpiireihinsä koneoppimiseen ja tekoälylaskentaan tarkoitettua teknologiaa.
ARM:n uudet Android- ja Windows-puhelimiin sopivat järjestelmäpiirit ovat nimeltään Cortex-A75 ja -A55, jotka totuttuun tapaan ovat tarkoitettu big.LITTLE-arkkitehtuurin mukaisesti suorituskykyä ja vähävirtaisuutta vaativiin tehtäviin. Edelliseen Cortex-A73-järjestelmäpiiriin verrattuna uusi A75 on noin 22 prosenttia suorituskykyisempi ja infrastruktuurin näkökulmasta parannukset ovat olleet vieläkin parempia. Geekbench 4:n tulosten kerrotaan paranevan 34 prosentilla.
Tehonkulutus ei ole silti kasvanut, vaikka laitesuunnittelijat voivatkin entistä vapaammin käyttää piiriä tehokkaammissa (2 watin) laitteissa.
Cortex-A75 ja -A55 tukevat ARM:n uutta DynamIQ-piirisuunnittelua, jossa järjestelmäpiirin suoritinydinkombinaatiot voidaan valita aiempaa vapaammin. Enää ytimiä ei siis tarvitse valita pareittain big.LITTLE-arkkitehtuurin tyyliin.
Varsinainen pihvi Cortex-A75:ssä on kuitenkin sen sisältämä teknologia tekoälylaskentaan, josta on apua myös VR- ja AR-sovelluskohteissa, joissa tarvitaan hyvää konenäkölaskentaa. Piiri soveltuu näin myös esimerkiksi autoissa käytettäviksi. Itse piirin suunnittelussakin on käytetty hyväksi tekoälyä: haaraennakointi on nimittäin suunniteltu neuroverkkomallinnuksen avulla.
ARM:n uutuuksiin kuuluu myös Mali-G72-grafiikkaohjain, jonka suorituskyky on kasvanut G71:een verrattuna 25 prosenttia. Vielä muutama vuosi sitten mobiiligrafiikkapiireissäkin otettiin yli 50 prosentin suorituskykyharppauksia, mutta parannustahti alkaa nyt tasaantumaan.

Lue myös nämä
Tägit
älypuhelin
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.