SIM-kortit halutaan hävittää kokonaan – iSIMit tulevat

Manu Pitkänen
23. helmikuuta, 2018 14:36

Älypuhelimet ovat tiiviisti pakattuja tietokoneita, joissa uusien ominaisuuksien tai suorituskyvyn lisääminen tarkoittaa lähes aina pinta-alan tarvetta muodossa tai toisessa. Tämän takia älypuhelinvalmistajat pyrkivät toteuttamaan asioita niin, että ne tarvitsisivat mahdollisimman vähän tilaa laitteissa. Yksi turhiksi koetuista tilasyöpöistä on SIM-korttipaikka.
Jo usean vuoden ajan on puhuttu tekniikasta, jonka avulla operaattori voisi tunnistaa asiakkaansa ja hänen tekemän liittymäsopimuksen älypuhelimen elektronisen SIM-kortin avulla. Puhelimessa ei tarvitsisi olla isoa muoviläpyskää, vaan SIM-kortti voitaisiin integroida osaksi prosessia tai muuta laskentapiiriä. eSIM-tekniikkaa on yritetty tuoda markkinoille muun muassa iPadien kautta, mutta älypuhelimissa tekniikka ei ole vielä ottanut tuulta alleen.
Teknisestä toteutuksesta asia ei selvästikään ole kiinni, vaan ilmeisesti operaattorit kokevat muovikortin olevan tehokas tapa sitouttaa asiakas. Lisäksi fyysinen muovikortti antaa mahdollisuuden laskuttaa ihmistä korttikohtaisesti eikä niinkään käyttäjäkohtaisesti (yhdellä asiakkaalla voi olla useita SIM-kortin tarvitsevia laitteita).
Vaikka operaattorit hankaavat vastaan, niin teknologiaa kehitetään siitä huolimatta. Brittiläinen mikroarkkitehtuurikehittäjä ARM on nimittäin esitellyt iSIM-tekniikkaa, jonka avulla nano SIM -kortit voisi korvata suoritinpiiriin integroidulla piirillä. iSIMejä voisi hyödyntää esimerkiksi IoT-laitteissa, kuten lennokeissa, kodin älykkäissä laitteissa ja etäohjattavissa laitteissa.

Lue myös nämä
Tägit
mikro-SIM nano-SIM SIM-kortti iSIM eSIM ARM Kigen ARM
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.