Oletko valmis? Android-puhelimien suorituskyky nousee jälleen uudelle tasolle

Manu Pitkänen
1. kesäkuuta, 2018 6:50

Huipputason älypuhelimiin kaivataan aina lisää suorituskykyä, jotta niillä voidaan tehdä mitä mielikuvituksellisempia tehtäviä. Puhelimet eivät ole enää vuosiin olleet pelkästään puhumista varten. Android-älypuhelimien suorituskyvyn nostamiseksi uudelle tasolle, ARM on esitellyt uuden Cortex-A76-suoritinytimen, Mali-G76-grafiikkaprosessorin sekä Mali-V76-videoprosessorin.
Cortex-A76 on suunniteltu viime vuonna esitellyn Cortex-A75:n seuraajaksi ja ainakin ARM:n PowerPoint-kalvojen perusteella piisirulle on saatu puristettua reippaasti lisää suorituskykyä. Kokonaislukulaskennassa A76 on suunnilleen 30 prosenttia vauhdikkaampi ja liukulukulaskennassakin noin 60 prosenttia tehokkaampi kuin edeltäjä. Kokonaisuudessaan A76:n luvataan parantavan high-end-puhelimien suorituskykyä 35 prosentilla.
Uutuus suoritinydin on valmistettu 7 nanometrin prosessilla ja edellä mainitut luvut perustuvat testeihin, joissa ydin toimi kolmen gigahertsin kellotaajuudella. Mikroarkkitehtuuriin tehdyt parannukset ja valmistusprosessin päivitys ovat edistäneet A76:n energiatehokkuutta vuorostaan 40 prosentilla. Cortex-A76 tukee ARM:n DynamIQ-arkkitehtuuria, joten ydin tullaan todennäköisesti parittamaan jonkun vaatimattomamman kanssa, jotta suorituskyky ja tehonkulutus saadaan molemmat maksimoitua.
Grafiikoiden laskennassa ARM on ottanut ison edistysaskeleen Mali-G76:n kanssa. Vaikka se perustuu samaan Bifrost-arkkitehtuuriin kuin sen edeltäjätkin, niin siitä huolimatta suorituskyky on kasvanut kertoimella 1,5. Osa parannuksesta on peräisin tietysti 7 nanometrin tuotantoprosessista, mutta varsinainen pihvi on kuitenkin liukuhihnojen määrän kaksinkertaistuksessa. Suorituskyky on kaksinkertaistunut FP32- ja FMA-laskentatehtävissä ja piirin koko on samaan aikaan kasvanut vain 28 prosentilla.
Nyt jäämme vain odottamaan koska uusi teknologia päätyy kuluttajille myytäviin puhelimiin.

Lue myös nämä
Tägit
7 nm Arm Mali-G76 Arm Cortex-A76 ARM
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.