5G-teknologia valmistui – Kaupallistuminen voi nyt alkaa

Manu Pitkänen
15. kesäkuuta, 2018 16:09

Matkapuhelinverkkoteknologioita standardisoivan 3GPP-ryhmittymän jäsenet ovat hyväksyneet virallisesti 5G-teknologian spesifikaatiot. Kyseessä on itsenäisesti toimivan viidennen sukupolven matkapuhelinverkon standardi – viime vuoden lopulla teollisuus pääsi yhteisymmärrykseen 4G-verkkoa hyödyntävän epäitsenäisen (non-standalone) 5G:n yksityiskohdista.
Edellisen standardin hyväksyminen antoi matkapuhelinteollisuudelle ja teleoperaattoreille mahdollisuuden ennakoida tulevaa teknologiamuutosta. Suomessakin operaattorit ovat jo kertoneet päivittäneensä matkapuhelinverkkoja 5G-valmiuteen. Tuorein spesifikaatiohyväksyntä kuitenkin tarkoittaa sitä, että alalla toimivat yhtiöt voivat turvallisin mielin aloittaa 5G:n todellisen kaupallistamisen.
Uusi spesifikaatio ei riipu 4G:stä, vaan se on kokonaan oma ja itsenäinen standardi. 5G-verkkojen avulla voidaan luoda entistä nopeampia verkkoyhteyksiä, jolloin suuriakin datamääriä voidaan siirtää verkon yli ilman hidastelua. Myös verkkoliikenteen viiveajat pienenevät, minkä ansiosta 5G soveltuu uusiin sovelluskohteisiin, kuten sairaankuljetuksiin tai valtamerilaivojen etäohjaukseen.

Lue myös nämä
Tägit
4G DNA TeliaSonera Telia Elisa 5G NR 5G
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.