Apple takoo kultaa – Ennätystulos vaikka iPhonen myynti kasvaa verkkaisesti

Manu Pitkänen
1. elokuuta, 2018 6:30

Apple julkaisi myöhään eilen illalla kirjanpitovuotensa kolmannen kvartaalin eli kalenterivuoden toisen kvartaalin tuloksen. Ajankohtaan nähden tulos oli ennätyksellisen hyvä, liikevaihto kasvoi jopa 17 prosenttia viime vuoteen nähden ja oli 53,3 miljardia dollaria. Nettotulos oli peräti 11,5 miljardia dollaria.
Puhelinmyynnin kasvu on laantunut selvästi aiemmista vuosista ja menneellä kvartaalilla iPhoneja myytiin 41,3 miljoonaa kappaletta eli noin prosentin verran enemmän kuin viime vuonna samana ajankohtana. Sama koskee myös iPadejä, joiden myynti vilkastui prosentilla 11,5 miljoonaan kappaleeseen. Mac-tietokoneiden myynti sen sijaan lasku 13 prosentilla noin 3,7 miljoonaan kappaleeseen.
iPhonien tuottama liikevaihto sen sijaan kasvoi 20 prosentilla aiempaa korkeamman keskihinnan ansiosta. Apple on siis onnistunut ajamaan markkinoilla läpi hinnankorotukset ja uusi iPhone X vetoaa kansaan, vaikka sen hinta onkin Suomessa yli 1000 euroa.
Varsinainen kasvumoottori Applen taloudessa tällä hetkellä on kuitenkin palveluliiketoiminta ja "muut tuoteet", joihin sisältyvät muun muassa Apple TV, Apple Watch ja Beatsin kuulokkeet. Palveluliiketoiminnan liikevaihto kasvoi 31 prosenttia ja muiden tuotteiden liikevaihto kasvoi 37 prosenttia. Toimitusjohtaja Tim Cookin mukaan Applen tavoitteena on kaksinkertaistaa palveluliiketoiminnan koko vuoteen 2020 mennessä.
Apple odottaa tulevalta syksyltä paljon, sillä se ohjeisti heinä-syyskuun liikevaihdoksi 60–62 miljardia dollaria. Julkaistu tulos ja ohjeistus oli sijoittajien mieleen, minkä seurauksena Applen markkina-arvo kohosi 935 miljardiin dollariin. Yhtiö on enää seitsemän prosentin päässä "maagisesta" biljoonan dollarin arvostuksesta.

Lue myös nämä
Tägit
Apple Music Apple Macbook Pro Apple MacBook Air Apple Macbook Apple iPad Pro Apple iPad Apple iPhone Apple
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.