Tiesitkö? Jos asuit ulkomailla, operaattorit voivat periä sinulta satojen eurojen edestä vakuusmaksua

Manu Pitkänen
23. marraskuuta, 2018 14:47

Teleoperaattorit voivat periä sinulta uuden liittymän hankkimisen yhteydessä vakuusmaksun, mikäli ne eivät pysty varmistumaan asiakkaan kyvystä maksaa liittymästä. Vakuusmaksu voi tulla yllätyksenä, sillä myyjät eivät yleensä kerro asiasta.
Vakuusmaksu tuli yllätyksenä esimerkiksi Ylen haastattelemalle Nelly Hakkaraiselle. Hän opiskeli kahdeksan vuoden ajan Berliinissä, minkä jälkeen hän palasi Suomeen. Hakkaraisella ei ole omien sanojensa mukaan koskaan jäänyt laskuja rästiin, joten hänelle ei ole myöskään kertynyt maksuhäiriömerkintöjä. Siitä huolimatta Telia laskutti häneltä 340 euron vakuusmaksun, kun hän Suomeen palattuaan hankki liittymän omiin nimiinsä.
Vakuusmaksua voidaan periä maksuhäiriömerkinnän perusteella. Tämän lisäksi teleyritys voi periä vakuusmaksua jos operaattorilla ei ole tarpeeksi tietoa asiakkaan maksukyvyn selvittämiseksi. Hakkaraisen tapauksessa tähän riitti kahdeksan vuoden ulkomailla olo.
Yle on haastatellut jutussaan kaikkia suurimpia operaattoreita. Tyypillisesti vakuusmaksu on suuruudeltaan muutamia satoja euroja. Tarkka lukema määräytyy asiakkaan hankkimista palveluista.

Lue myös nämä
Tägit
DNA Elisa Telia
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.