Onko FaceApp, kesän suosituin sovellus, riski? Taustalla venäläinen yhtiö, kuvat käyvät mutkan Venäjällä

Petteri Pyyny
18. heinäkuuta, 2019 11:27

FaceApp on jälleen noussut otsikoihin ja etenkin sosiaaliseen mediaan. Yhtiön sovellus nousi viraalihitiksi jo pari vuotta sitten nerokkaiden kuvamanipulaatiosuodattimiensa ansiosta. Heinäkuun puolivälissä 2019 sovellus ponnahti jälleen valtaisaan suosioon, kun sovelluksen vanhenemista simuloiva suodatin päivittyi.
Sovellukseen lähetetään haluttu kasvokuva ja siihen ajetaan haluttuja suodattimia. Etenkin sovelluksen luomat kuvat siitä, miltä käyttäjä näyttäisi vanhana, ovat erittäin uskottavan oloisia - ja upean näköisiä. Joten ei olekaan mikään ihme, että sosiaalinen media on täyttynyt käyttäjien tekemistä kuvakollaaseista, esitellen sitä, miltä he näyttäisivät eläkepäivillä.

HOWEVER: they do appear to upload single images in order to apply the filters server-side. while not as egregious, this is non-obvious and I am sure many folks are not cool with that.

-- Will Strafach (@chronic) July 17, 2019


Hänen analyysinsä perusteella syytä huoleen ei ole: FaceApp lähettää ainoastaan käyttäjän valitseman kuvan verkkoon, ei siis muita puhelimelta löytyviä kuvia. Valitut kuvat lähetetään pääsääntöisesti pilvipalvelimille jotka sijaitsevat Yhdysvalloissa, Australiassa tai Euroopassa. Käytännössä siis sekä Googlen että Amazonin asiakkaille tarjoamiin pilvipalveluihin.
Pilvipalveluissa kuvat käyvät läpi suodattimien lisäykse, jonka jälkeen kuvat lähetetään muokattuina takaisin käyttääjn puhelimeen. Strafach toteaa toki, että pilvipalvelimilta kuvat voidaan kehittäjän toimesta lähettää eteenpäin yhtiön venäläisille palvelimille.
Luonnollisesti sovellus voisi toimia myös pelkästään puhelimen oman prosessoinnin varassa, mutta oletettavasti tällöin sovelluksen käyttö olisi tuskaisen hidasta jos käytössä on jokin muu kuin tuorein, huippuluokan puhelin. Eli laskennan siirtäminen pilveeb on todennäköisimmin käytettävyysvalinta.

FaceAppin vastaus aiheeseen


Asiaa on selvitellyt myös mm. amerikkalainen Forbes, joka oli saanut yhtiöltä vastauksia yksityisyyshuoliin.
"Lähetämme pilvipalvelimille ainoastaan ne kuvat, joita käyttäjä haluaa muokata, emme mitään muuta", yhtiön perustaja kertoo vastineessaan. "Tallennamme kuvat pilvipalvelimilla yleensä 48 tunnin ajan. Tallennus tehdään siksi, että käyttäjän ei tarvisi lähettää jokaista muokkauskertaa varten samaa kuvaa uudestaan".
Yhtiö myös vakuuttaa, että he poistavat käyttäjän kaikki tiedot pyynnöstä, jos käyttäjä ottaa heihin yhteyttä sovelluksen yhteydenottolomakkeen avulla.
Sovellus on saatavissa sekä Androidille että iOS:lle.

Lue myös nämä
Tägit
iOS Android mobiilisovellukset yksityisyys FaceApp
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.