Kiukuttelu kannatti: OnePlus taipuu nyt suomeksi uudella tavalla (=oikein)

Petteri Pyyny
13. marraskuuta, 2019 11:02

OnePlus on taivuttanut yhtiön nimen genetiivimuodon jo pitkään erittäin oudolla tavalla: OnePlusin. Olemme Puhelinvertailussa kieltäytyneet kyseisestä harhaoppisuudesta ja puhuneet säännönmukaisesti OnePlussan tuotteista.
Eilen silmään osui taas tuo (etenkin puhuttuun) kieleen todella kehnosti sopiva taivutusmuoto ja avauduimme asiasta Twitterissä julkisesti. Viestiin liittyi useita kotimaisia teknologiatoimittajia tukemaan OnePlussan -muotoa, yhtiön oman version sijaan.
Myös mm. Twitterissä aktiivisesti kielenhuollosta keskusteleva Eeva Öörni otti kantaa käyttämämme taivutusmuodon puolesta.

Tosi hyvä kysymys. Vierasnimet _yleensä_ taivutetaan sitaattilainana eli laittamalla sijapääte suoraan nimen perään (OnePlusin). Suomen kielen sanana "plus" sen sijaan taipuu "plussan", ja itse kyllä käytän muotoa OnePlussan. Vähän vastaava kuin Adidas : Adidaksen, ei Adidasin. pic.twitter.com/AvTfLr9s0V

-- Eeva Öörni (@EevaOorni) November 12, 2019

Ja kas kummaa, tänään OnePlus julkaisi virallisen tiedotteen, jossa yhtiö kertoo siirtyvänsä käyttämään OnePlussan taivutusmuotoa ja suosittelee taivuttamaan yhtiön nimen muutenkin plussa -sanan pohjalta, kun sitä tarvitsee suomeksi taivuttaa.

Please. Sovitaanko että se taivutetaan OnePlussan, ei OnePlusin..? Jälkimmäinen kuulostaa (ääneen sanottuna etenkin) joltain epämääräiseltä tartuntataudilta.

-- Petteri Pyyny (@pyyny) November 12, 2019

Joskus siis julkinen avautuminen kannattaa.

Lue myös nämä
Tägit
Nopeat OnePlus Suomi
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.