Analyytikko: Apple ottaa USB-C:n käyttöön kaikissa tuotteissaan jo aiottua aiemmin, iPhone vaihtuu ensi vuonna

Petteri Pyyny
12. lokakuuta, 2022 21:43

Bloombergin analyytikon Mark Gurmanin mukaan Apple on kaikessa hiljaisuudessa varautunut USB-C:n käyttöönottoon jo pidempään. Varautuminen on ollut varsin viisasta, sillä Euroopan Unioni päätti viime viikolla pakottaa kaikki elektroniikkaa valmistavat yhtiöt USB-C:n käyttöön.
EU:n aikaraja USB-C:hen siirtymiselle kännyköiden ja muun pienelektroniikan osalta on asetettu vuoden 2024 loppuun. Tuon päivämäärän jälkeen kaikkien uutena myytävien kännyköiden, digikameroiden, kuulokkeiden ja muun elektroniikan pitää käyttää USB-C -latausporttia ja USB PD -pikalatausta.
Gurmanin mukaan Applen ensi vuonna julkaistava iPhone 15 -mallisto siirtyy käyttämään USB-C:tä koko maailmassa, EU:n päätöksen siivittämänä. Gurmanin mukaan siis aiemmat huhut puhtaasti langattomaan lataukseen siirtymisestä eivät olisi toteutumassa iPhonen osalta. Joka tavallaan on järkeenkäypää, koska USB-C:hen siirtymällä latausinfraa on tarjolla paljon paremmin kuin tilanteessa, jossa kuluttaja joutuisi kuljettamaan mukanaan MagSafe-laturia.
Mutta arvioiden mukaan iPhone ei ole suinkaan ainoa pikavauhdilla uudistuksen läpikäyvä Applen tuote. Perusmallin iPadin Gurman veikkaa vaihtuvat USB-C -ladattavaksi jo vuoden 2022 loppuun mennessä. Ensi vuonna nähtäneen myös USB-C -latausliitintä käyttävät AirPods -kuulokkeet ja MagSafe-laturit. Gurman arvioi viimeisenä siirron tapahtuvan iPhone SE -mallin osalta, jonka odotetaan päivittyvän vuoden 2024 keväällä, eli noin 9 kuukautta ennen lainsäädännön takarajaa.
Korjaus 12.10. EU:n tiedotteessa lainsäädännöstä mainitaan, että ennen lain voimaantuloa (vuoden 2024 lopussa) julkaistut tuotteet ovat edelleen luvallisia myydä EU:n alueella. Artikkelissa sanottiin aiemmin, että kaikissa uutena myytävissä laitteissa 2025 alkaen pitää olla USB-C -latausportti, mutta näin ei siis ole, vaan vaatimus koskee ainoastaan 1.1.2025 jälkeen myyntiin tulevia tuotteita.

Lue myös nämä
Tägit
Apple Apple iPhone USB-C
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.