Nokia N900:n odotus jatkuu - toimitukset jälleen parilla viikolla eteenpäin

Markus Lehtiniitty
2. marraskuuta, 2009 19:59

Nokian laajasti odotetun, ensimmäisen myös puhelinominaisuuksilla varustetun Maemo-käyttöjärjestelmän laitteen, N900-mobiilitietokoneen, toimitusten arvioidaan nyt alkavan marraskuun viimeisellä viikolla ja joulukuun alussa.
Alun perin N900:n toimitusten piti alkaa "valituilla markkinoilla" jo lokakuun aikana. Tämän jälkeen toimitusten alkamisajankohdaksi arvioitiin lokakuun alkua, lokakuun puoliväliä sekä hieman pidempään realistisempaa loka-marraskuun vaihdetta, viikkoja 44 ja 45, kunnes Helsingin N900 meetup -tapahtuman yhteydessä toimitusten kerrottiin alkavan marraskuun aikana - ja tarkemmin puhuttiin marraskuun puolivälistä. Nyt tuoreimmat arviot N900:n saatavuudesta kuuluvat "marraskuun viimeisellä viikolla" ja "Suomen toimitukset alkavat joulukuun alkupuolella".
Nokian oma verkkokauppa, Nokia Online Kauppa, on aiemmin kertonut aloittavansa N900:n toimitukset ensimmäisenä Suomessa. Matkapuhelinfoorumilla kaupan edustaja on kertonut kaupan aloittavan toimitukset marraskuun viimeisellä viikolla, joka tarkoittaa viikkoa 48.
Saunalahti-operaattori on myös tarjonnut tuoretta tietoa N900:n saatavuudesta. Saunalahden Palstalla-keskusteluosiossa operaattorin edustaja on kertonut Nokian arvioineen Suomen toimitusten alkavan joulukuun alussa.
Puhelinvertailu.comin testipenkkiinkään N900:aa ei vielä ole saatu, eikä tuloaikataulusta myöskään ole mitään tietoa. Olemme kuitenkin laitetta päässeet testaamaan ja julkaisseet jo N900-ensikokemuksemme.
Nokia ei ole kertonut N900:n myöhästymisen syistä tarkasti, vaan on viitannut vain kehitystyöhön, jota halutaan vielä tehdä ennen lanseerausta Maemo Summitiin osallistuneiden testikäyttäjien antaman palautteen perusteella. Alun perin N900 julkistettiin jo elokuun lopulla ja sitä esiteltiin syyskuun alussa Nokia World 09 -tapahtumassa.
N900:n merkittävin asia on sen Maemo-käyttöjärjestelmä, joka ennakkoarvioiden mukaan tarjoaa aivan eri tasolla olevan käyttökokemuksen Nokian aiempiin Symbianiin perustuneisiin kosketuspuhelimiin verrattuna. N900 on myös varustettu hyvillä ja kattavilla ominaisuuksilla: 3,5 tuuman resistiivinen kosketusnäyttö 480x800 pikselin tarkkuudella, esiin liukuva QWERTY-täysnäppäimistö, viiden megapikselin automaattitarkenteinen kamera kaksois-LED-kuvausvalolla, Mozillan tekniikkaan perustuva ja täyden Flash-tuen sisältävä verkkoselain, 32 gigatavua sisäistä tallennusmuistia ja microSD-muistikorttipaikka, 3G-, HSPA-, WLAN- ja Bluetooth-yhteydet sekä 600 megahertsin ARM Cortex-A8 -prosessori ja PowerVR SGX530 -grafiikkapiiri.
Nokian on aiemmin arvioitu mahdollisesti aliarvioineen N900:n tulevan suosion, minkä myötä laitteeseen ja sen valmiuteen haluttaisiin nyt kiinnittää suunniteltua enemmän huomiota. Nokia on kommentoinut N900:n olevan neljäs Maemo-alustan viidestä kehitysvaiheesta - "valmista" Maemosta pitäisi tulla joskus vuoden päästä uuden Maemo 6 -version ja sitä tukevien laitteiden myötä.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.