Ensikokemukset Nokian N900:sta: tehokkuus vakuuttaa, mutta matka on vielä kesken

Markus Lehtiniitty
17. marraskuuta, 2009 19:59

Nokian odotettu, erittäin kiinnostava N900 on saapumassa markkinoille seuraavan viikon tai parin aikana ympäri maailmaa - myös Suomessa. Puhelinvertailu.comin testattavaksi N900 kuitenkin saapui pitkällisen odotuksen jälkeen eilen.
Tässä artikkelissa on tarkoitus luoda suppea yleiskatsaus N900:aan noin vuorokauden käytön jälkeen. Tulemme jatkamaan N900:n tarkastelua luultavasti parin tiettyyn osa-alueeseen keskittyvän erikoisartikkelin voimalla, minkä lisäksi vuorossa on tietenkin noin parin viikon päästä tuttuun tyyliin kattava Testissä-artikkeli. Lisäksi N900-testilaitteemme tullee käväisemään reilun viikon päästä myös muun kuin allekirjoittaneen käsissä, joten tulemme tarjoilemaan laitteesta useammankin mielipiteen.
N900:n saatavuudesta lisätietoa löytyy tästä aiemmasta jutustamme, ja hinnoista puolestaan tästä jutustamme. Videoita, ominaisuustietoja sekä paljon muuta voi lisäksi tutkailla "nokia n900" -haulla sivuiltamme. Nyt siirrytään pidemmittä puheitta N900-ensikokemuksiin.
Aivan ensimmäistä kertaa en N900:aan eilen tutustunut - jo aiemmin Helsingissä järjestetyn N900 meetupin yhteydessä laitetta tuli näpräiltyä reilut puolisen tuntia. Lisäksi tuon jälkeen kerran olen päässyt N900:aa kokeilemaan ennen eilistä. Aluksi onkin pakko todeta, että oma mielikuva N900:stä nyt on huomattavasti positiivisempi kuin N900 meetupin jälkeen - johtuuko tämä sitten laitteen parantumisesta tässä välissä vai rauhallisemmasta tutustumisesta, on vaikea sanoa.
Tällä hetkellä yhteenvetävä mielipiteeni N900:sta on ehdottoman positiivinen - haluan laitteen ehdottomasti uudeksi ykköspuhelimekseni korvaamaan Nokia N97:n, joka N900:n rinnalla vaikuttaa melkoisen ikävältä monella tapaa. Kaikille N900 ei kuitenkaan varmasti sovi. Ensinnäkin varsinaiset puhelintoiminnot ovat laitteessa sivuroolissa, joten puhelinta pääasiassa juurikin puhumiseen käyttävien kannattanee harkita N900:n hankintaa pitkään. Lisäksi Maemo-alusta ei ole vielä mielestäni täydellinen peruskuluttajien käyttöön, vaan toistaiseksi paremminkin sopiva virittelijöille ja puhelinten kanssa säätämisestä pitäville puhelinnörteille.
Viisi rakastettavaa puolta N900:sta ja Maemo 5:stä:


Viisi ikävämpää puolta N900:sta ja Maemo 5:stä:


Yllä listattiin päivän käyttökokemuksella mieleen tulleita positiivisia ja negatiivisia puolia N900:sta ja Maemo 5:stä. Molempia oli viisi kappaletta, mutta pakko on sanoa, että oli vaikeampi keksiä viittä heikkoutta kuin viittä vahvuutta.
Kokonaisuutena N900 on vakuuttava laite, mutta mielestäni Maemon aika ei ole vielä koittanut perusälypuhelinkäyttäjille. Vuoden päästä Maemo 6:n myötä tilanne lienee jo hyvin paljon toisenlainen. Nyt N900 sopii edistyneemmille käyttäjille, jotka haluavat elää tekniikan aallonharjalla. Myös Linux-virittelijät saavat N900:sta varmasti paljon irti. Jatkossa myös sovellustarjonnan monipuolistuminen voi muuttaa laitetta melkoisesti. Nyt N900 tarjoaa vahvan ja tehokkaan alustan sekä suuren lupauksen tulevaisuudesta.
N900 ja Maemo 5 ovat siis toistaiseksi hyvä ja vakuuttava parivaljakko, mutta vasta melko rajatulle käyttäjäjoukolle. Itse lukeudun tähän joukkoon, eikä N97:ää varmasti tule ikävä.
Tulevat N900-juttumme tulevat tarjoamaan lisää näkemyksiä laitteesta - alla kuitenkin vielä kuvakavalkadi kommenttien kera.



Myyntipakkaus edustaa tyyliltään jo aiemmista viimeaikaisista malleista tuttua, hyvin pelkistettyä linjaa.

Myyntipakkauksen sisältö on hyvä: kuulokkeet, datakaapeli, TV-ulostulokaapeli, laturi, laturiadapteri, puhdistusliina sekä pikaoppaat suomeksi ja ruotsiksi.

Näppäimistö on ahdettu hyvin pieneen tilaan, mikä vaikeuttaa sen käytettävyyttä.

N900:n kameran linssinsuojuksen ei ainakaan pitäisi naarmuttaa linssiä N97:stä poiketen.

Vain Puhelin-sovellusta voi toistaiseksi käyttää Maemo 5:ssä pystynäyttötilassa - selkeä puute, joka varmasti ärsyttää monia, tosin ei kaikkia.

Yksi omista työpöytänäkymistäni - vapaasti muokattavat työpöydät ovat yksi N900:n vahvuuksista, mutta niitä saisi olla enemmän kuin vain neljä kappaletta.

Yhdeltä työpöytänäkymältäni löytyy sijainti-widget, muutama pikakuvake sekä RSS-syöte, josta kuvassa löytyy vasta Puhelinvertailu.comin uutiset.

Sovellusvalikko on jotenkin aneemisen näköinen, eikä mielestäni sovi muun käyttöliittymän kanssa kovin hyvin yhteen. Lisäksi sovellusten järjestys ei ole millään tavalla muokattavissa.

Selain on ehkäpä N900:n vahvin puoli. Sivut eivät juurikaan "lagaa", useita sivuja voi helposti pitää useita auki, mukana on täysi Flash-tuki ja selaimen käyttöliittymätoteutuksetkin ovat varsin onnistuneita.

Windows Live Messenger -keskustelu AfterDawnin henkilöstöön kuuluvan "Siggyn" kanssa. Tuen meselle tuo lisäpalikka nimeltään telepathy-butterfly, jonka asentaminen on helpohkoa.

Moniajo on yksi Maemo 5:n ja N900:n vahvuuksista. Kuvassa käynnissä on kuusi eri sovellusta, mutta niitä voisi olla helposti kaksin-kolminkertaisestikin ilman merkittävämpää vaikutusta laitteen toimintanopeuteen.

Näkyvissä muutamia tähän asti asentamiani kolmansien osapuolten sovelluksia. Laadukasta valikoimaa on toistaiseksi heikonlaisesti.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.