Nokian Vanjoki ei usko Appleen tai Androidiin, myöntää Nokian tehneen virheitä

Markus Lehtiniitty
27. marraskuuta, 2009 18:31

Nykyisin Nokian Markets-yksikköä johtava, pitkän linjan Nokia-johtaja, Anssi Vanjoki kertoo Nokian tehneen virheitä, mutta oppineen niistä. Vanjokea on haastatellut saksalainen Handelsblatt-lehti, jonka artikkeli löytyy myös verkosta.
"Olemme aiemmin keskittyneet liikaa tekniikkaan puhelintemme muotoilun optimoinnin sijaan", Vanjoki totesi mutta valoi samalla uskoa tulevaan. "Olen erittäin luottavainen, että tiedämme nyt, mitä meidän pitää tehdä: rakentaa puhelimia, jotka ovat helppokäyttöisiä sekä hyvännäköisiä."
Vanjoki ei usko Applen iPhone-puhelimen menestyksen kasvuun tulevaisuudessa, vaan odottaa tietokoneita vastaavan kehityksen tapahtuvan myös puhelinpuolella: "Macinkin kanssa Apple keräsi paljon huomiota aluksi, mutta ovat siitä huolimatta pysyneet niche-valmistajana. Näin tulee käymään myös puhelimissa." Tästä huolimatta Vanjoki arvostaa iPhonea, koska se toi mukanaan helppokäyttöisyyden puhelimiin.
Myös Googlen Android-käyttöjärjestelmä kerää Vanjoelta kovia sanoja. "Android ei ole menestys, vaan ennen kaikkea hypetystä", Vanjoki toteaa haastattelussa. "Toistaiseksi Android-puhelimia ei ole myyty paljoa, markkinaosuus on alle prosentin, teknisesti Android ei ole vielä valmis. Meidän Symbian-käyttöjärjestelmämme tulee pysymään hallitsevana käyttöjärjestelmänä seuraavina vuosina."
Vanjoki on erittäin arvostettu Nokia-johtaja. Ennen nykyistä tehtäväänsä hän johti Multimedia-yksikköä, jonka tuotteet kuuluivat Nseries-laitesarjaan. 1990-luvulla Vanjoella oli keskeinen rooli Nokian brändin kehitystyössä, jonka tuloksena Nokian brändi on noussut yhdeksi maailman ykkösistä. Vanjoen tämänkertaisia kommentteja puhelinten käytettävyydestä ja ulkonäöstä voidaan pitää itsestäänselvyyksinä - luonnollisesti puhelinten täytyy olla helppoja käyttää ja ulkonäöltään tyylikkäitä.
Applen osalta Vanjoki saattaa myös olla oikeassa - tähän vastaa vain aika. Apple iPhonen markkinaosuus älypuhelinmarkkinoista on nyt pyöreästi noin 15 prosentin paikkeilla, mutta Applen osuus älypuhelinmarkkinoista saattaa jatkossa laskea niiden vallatessa koko puhelinmarkkinasta yhä suuremman osuuden ja hintojen laskiessa.
Myös Vanjoen Android-kommentit pitävät toistaiseksi paikkaansa - tosin viimeisimpien lukujenkin mukaan Androidin osuus älypuhelinmarkkinoista on jo 3,5 prosenttia. Tällä hetkellä Android on kuitenkin vielä tulevaisuutta ennemminkin kuin nykyisyyttä, minkä osalta Vanjoki on oikeassa. Androidin menestys saattaa kuitenkin jo parin seuraavan vuoden aikana osoittautua merkittäväksi, vaikka Vanjoki sitä toistaiseksi vähätteleekin. Symbianin asemaa älypuhelinmarkkinoiden ykkösenä se ei kuitenkaan tule vielä lähivuosina heiluttamaan, aivan kuten Vanjoki toteaa.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.