Patenttikiista jatkuu - Nokia iskee nyt kauppakomission kautta Applen kimppuun

Markus Lehtiniitty
29. joulukuuta, 2009 18:45

Nokia lisää kierroksia meneillä olevassa patenttikiistassaan Applen kanssa. Nokia tiedotti, että se on tänään jättänyt valituksen Yhdysvaltain kansainvälisen kaupan komissiolle (ITC, International Trade Commission) väittäen, että Apple rikkoo Nokian patentteja käytännössä kaikissa matkapuhelimissaan, kannettavissa musiikkisoittimissaan ja tietokoneissaan.
Nokian mukaan tämän valituksen seitsemän Nokian patenttia liittyvät Nokian uraauurtaviin innovaatioihin, joita Apple käyttää luodakseen avaintoimintoja tuotteissaan käyttöliittymän, kuten myös kameran, antenni- ja virransäästöteknologian osa-alueilla. Lisäksi Nokia toteaa näiden patentoitujen teknologioiden olevan tärkeitä Nokian menestykselle, sillä ne mahdollistavat paremman käyttökokemuksen, matalampien tuotantokustannusten, pienemmän koon sekä pidemmän akunkeston Nokian tuotteissa.
"Nokia on on ollut johtava kehittäjä useissa avaintekniikoissa pienissä elektronissa laitteissa", sanoi Nokian patenttilisensoinnin johtaja Paul Melin Nokian tiedotteessa. "Tämä liike on lähtöisin tämän uraauurtavan kehityksen tulosten suojelemisesta. Kun meneillään olevassa prosessissamme Delawaressa on kyse Applen yrityksestä vapaamatkustaa Nokian sijoituksilla langattomian standardien kehitykseen, nyt jätetyssä ITC-hakemuksessa on kyse Applen tavasta rakentaa liiketoimintaansa Nokian oman innovaation päälle."
Nokian ja Applen jo pitkään jatkunut patenttikiista tuli julkisuuteen, kun Nokia haastoi Applen oikeuteen 10 patentin rikkomisesta lokakuun lopulla. Apple vastasi puolestaan haastamalla Nokian Applen 13 patentin rikkomisesta hieman ennen joulukuun puoliväliä.
Aiemmin Nokian on arvioitu olevan yhtiöiden välisessä patenttikiistassa vahvemmalla. Applen joulukuussa jättämää vastahaastetta arvosteltiin melkoisesta kaksinaamaisuudesta ja perusteettomuudesta heti sen jättämisen jälkeen. Asian ulkopuolisten on kuitenkin käytännössä yleensä lähes mahdotonta eri patenttikiistojen lopputuloksia. Mitä todennäköisimmin jonkinlaiseen sopuun oikeuden ulkopuoella päädytään myös Applen ja Nokian nyt meneillään olevassa kiistassa, mutta pahimmillaan tähän voi kulua aikaa useita vuosia.
Puhelinalalla yhtiöt ovat sopineet yhteisistä pelisäännöistä standardien kehitystyössä - standardeihin liittyvät patentit tulee lisensoida muille toimijoille kohtuulliseen hintaan. Nokian mukaan Apple ei kuitenkaan ole suostunut lisenssimaksuja maksamaan, ja toisaalta Apple väittää Nokian toimineen kyseessä olevien FRAND-sääntöjen vastaisesti vaatimalla liian korkeita korvauksia patenteistaan. Applella ei melko tuoreena puhelinalan toimijana ole alaan liittyvää laajaa patenttisalkkua, mutta toisaalta sillä on useita patentteja yleisemmin mobiililaitteisiin sekä erityisesti käyttöliittymiin liittyen. Myös Nokian nyt jätetyssä hakemuksessa on kyse enemmän tämänkaltaisista patenteista. Tilanteen kehittyminen tulee varmasti olemaan mielenkiintoista seurattavaa jatkossa.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.