Patenttikiista: Nokian esittää Applen syytösten hylkäämistä

Ilkka Ketola
15. maaliskuuta, 2010 16:01

Nokian ja Applen välinen patenttikiista sai jatkoa viime viikolla, kun Nokia vuorostaan pyysi Yhdysvaltojen kauppakomissio ITC:tä sivuuttamaan Applen syytteet perusteettomina. Apple helmikuussa esittämien syytösten mukaan Nokia yrittää monopolisoida markkinat ja estää Applelta pääsyn iPhone-teknologiaan. Nokian mukaan Applen syytökset ovat vailla todisteita ja perusteettomia, minkä vuoksi ne tulisi hylätä.
Viime viikolla Delawaressa käydyssä oikeusistunnossa oli käsittelyssä Applen helmikuussa ITC:lle esittämä valitus. Yhtiön mukaan Nokia on olleessaan mukana kehittämässä alan standardeja pimittänyt omia patenttejaan ja myöhemmin esittänyt kohtuuttomia korvausvaatimuksia perustuen näihin langattoman tiedonsiirron patentteihin. Apple syyttää Nokiaa myös siitä, että se yrittää patenteillaan estää iPhonen ja muiden kilpailevien älypuhelinten markkinoille pääsyn. Nokian mukaan nämä syytökset ovat siis perusteettomia ja niiden ainoa tarkoitus on viedä huomio pois siitä tosiasiasta, että Apple vapaamatkustaa Nokian immateriaalioikeuksilla.
Applen ITC:lle esittämät syytökset olivat vastaveto Nokian Appleen kohdistuneesta valituksesta, jonka yhtiö jätti ITC:lle joulukuussa. Valituksessa nimettiin Nokian seitsemän uraauurtavaa patenttia, joita Apple rikkoo käytännössä kaikissa matkapuhelimissaan, musiikkisoittimissaan ja kannettavissa tietokoneissaan.
Teknologiayhtiöiden välinen oikeuskiista sai alkunsa lokakuussa, kun Nokia haastoi Applen oikeuteen 10 patentin rikkomisesta. Odotetusti Apple vastasi syytöksiin haastamalla Nokian Applen 13 patentin rikkomisesta joulukuussa. Kiistelyn odotetaan jatkuvan vuosia ennen kuin sopuun päästään.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.