Apple selittää iPhonen paikannuskohua

Teemu Laitila
27. huhtikuuta, 2011 17:50

Apple on vihdoin ottanut virallisesti kantaa viime viikolla leimahtaneeseen paikannuskohuun, joka aiheutui käyttäjien huomatessa iPhonen tallentavan käyttäjän paikkatietoja pitkältä ajalta. Suurimpana ongelmana on pidetty sitä, että puhelin tallentaa paikkatiedot ilman käyttäjän lupaa eikä ominaisuutta voi ottaa pois päältä edes halutessaan. Applen mukaan käyttäjien olinpaikoista kerättyjä tietoja ei missään vaiheessa siirretty yhtiön palvelimille.
Yhtiö on luvannut julkaista ensi viikon mittaan iOS-päivityksen, joka muun muassa pienentää sijaintitietokannan kokoa puhelimessa, lopettaa tietokannan varmuuskopioinnin tietokoneille ja poistaa tietokannan kokonaan kun paikannuspalvelut kytketään pois päältä.
Apple julkaisi 10 vastausta käyttäjiä askarruttaneisiin kysymyksiin puhelimen paikannuspalveluihin liittyen. Ensimmäiseksi yhtiö painottaa, että Apple ei missään vaiheessa ole seurannut puhelimen sijaintia.
Applen mukaan suuri kohu johtuu pääosin väärinymmärryksestä, josta Apple ottaa vastuun niskoilleen, sillä yhtiö ei ole onnistunut selittämään paikannuspalveluiden monimutkaisia toimintaperiaatteita asiakkailleen tarpeeksi tehokkaasti.
Vastauksissa selitetään tarkemmin, miten yhtiö ei varsinaisesti tallenna puhelimen olinpaikkaa, vaan pitää yllä wlan-tukiasemien sekä kännykkätukiasemien sijaintitietokantaa. Tämän tietokannan avulla puhelin pystyy päättelemään sijaintinsa huomattavasti nopeammin kuin pelkän GPS-tekniikan avulla. Applen mukaan yksittäisiä käyttäjiä on mahdoton tunnistaa kerättyjen tietojen perusteella.
Jopa vuoden mittaisesta paikkatietokannasta Apple syyttää bugia, johon ensi viikolla luvassa oleva päivitys tuo korjauksen. Bugista johtuu myös paikkatietojen keräys siinäkin tapauksessa, että paikkatietopalvelut on kytketty pois päältä.
Lopussa Apple vakuuttaa yhtiön keräävän paikkatietojen lisäksi vain anonyymia liikennedataa, jota tullaan tulevaisuudessa käyttämään palveluiden kehittämiseksi. Dataa ei myöskään myydä kolmansille osapuolille. Apple vakuuttaa yhtiön olevan erittäin sitoutunut yksityisyyden säilytykseen.

Lue myös nämä
Tägit
Apple Apple iPhone
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.