Nämä uudet teknologiat yrittävät mullistaa älypuhelimella valokuvaamisen tänä vuonna

Manu Pitkänen
5. tammikuuta, 2014 21:25

Vuosien saatossa kamerasta on tullut kiinteä osa niin älypuhelimien kuin tavallisten matkapuhelimienkin varustelua. Nykypäivänä on lähes mahdotonta ostaa top 10 -valmistajilta puhelinta, jossa ei olisi lainkaan kameraa.
Kehitys on edennyt huimasti Nokia 7650:n VGA-tason kameran ajoista ja älypuhelimet ovatkin suurelta osin korvanneet digipokkarit. Flickr-kuvapalveluun lisättyjen kuvien perusteella viidestä suosituimmasta kamerasta neljä suosituinta ovat älypuhelimia (kaikki ovat itse asiassa Applen iPhone-puhelimia). Viidenneksi suosituin kamera on Canon EOS 5D Mark II.
Älypuhelimien kamerateknologian kehitys määrittelee pitkälti sen, millaisia kuvia ja videoita meidän ajastamme jää jälkipolvien ihmeteltäväksi.
Vuodelta 2013 jäi mieleen muutama uusi tai ainakin uutuutta hohtava tekniikka. HTC yritti Onessa olleen UltraPixel-kameran avulla lopettaa useita vuosia jatkuneen megapikselikisan ja kääntää huomion kohti parempaa kuvanlaatua. Nokia puolestaan "keksi zoomin uudelleen" 41 megapikselin kameralla varustetun Lumia 1020:n myötä ja mahdollisti RAW-kuvauksen älypuhelimilla. LG otti käyttöön optisen kuvanvakaimen, joka löytyi myös useammasta Nokian mallista.
Alkaneesta vuodesta ei näytä tulevan välivuotta mobiilikuvaustekniikan kehityksessä, vaan teknofirmojen valikoimista löytyy jo täysin uusia ratkaisuja tämän vuoden lippulaivapuhelimia varten. Alla on lyhyt lista niistä.

Pelican Imaging


Pelican Imaging on Nokian pääomasijoitusyhtiön tukema kasvuyritys, joka kehittää plenoptista kameraa älypuhelimiin. Käytännössä tekniikassa kyse on siitä, että linssimatriisilla varustetulla kameralla otettuja kuvia voi jälkikäteen tarkentamaan eri kohtiin. Se siis toimii samaan tapaan kuin Lytro-kamera, mutta tekniikka on vain jalostettu pienempään kokoon. Kuvaustekniikan pitäisi sopia lisäksi 3D-mallien tekoon.
Pelican Imaging totesi viime keväänä, että heidän tekniikkaa hyödyntävä älypuhelin on tulossa markkinoille vuonna 2014. Valmistajan nimeä ei paljastettu, mutta epäsuorat merkit viittaisivat Nokiaan.

Samsung ISOCELL


Samsung esitteli viime vuonna ISOCELL-nimisen kennoteknologian ja arvioi sen tulevan yhtiön älypuhelimiin vuosien 2014-2015 aikana. ISOCELLin johtoajatuksena on estää "seinämien" avulla ylikuulumisesta (crosstalk) aiheutuvat värivirheet ja vähentää myös valohäviöitä. Tekniikka parantaa kuvien dynamiikkaa ja mahdollistaa kennon asentamisen aiempaa ohuempiin laitteisiin. Samsungin Galaxy S5:ssä on huhuttu olevan 16 megapikselin ISOCELL-kenno.

Aptina Clarity+


Aptinan viime kesällä esittelemässä Clarity+-tekniikassa on kyse perinteisen bayerilaisen värisuodinmatriisin vihreiden suodattimien korvaamisesta Clear-suodattimilla (kuvattu valkoisena). Bayerilaisessa suodatuksessa vihreä suodin päästää läpi vain vihreän valon, punaiset punaisen valon ja siniset sinisen valon, mutta Clarity+:n clear-pikselit päästävät läpi kaikkia kolmea väriä. Suodatuksen läpi pääsee enemmän signaalia, minkä pitäisi helpottaa valokuvaamista hämärissä olosuhteissa ja vähentää kohinaa. Lisää tietoa löytyy Aptinan White Paper -julkaisusta.
Toistaiseksi ei ole tietoa aikooko mikään puhelinvalmistaja käyttää Aptinan kennoja puhelimissaan tänä vuonna.

mems|cam


Kaikki tietävät kuinka tuskaisen hidas tarkennus kännyköissä on. MEMS-teknologiaa hyödyntävän mems|camin ansiosta uudelleentarkennuksen viivettä saadaan leikattua radikaalisti. Nopea tarkennus mahdollistaa mm. useiden kuvien ottamisen samasta tilanteesta erilaisilla tarkennuksilla, minkä ansiosta päästää lytromaiseen jälkikäteen tehtävään tarkennukseen.
DigitalOptics kertoi syksyllä, että puhelinvalmistaja Oppo on tilannut siltä ensimmäisen erän mems|cam-rautaa.

Lue myös nämä
Tägit
Pelican Imaging ISOCELL MEMS-kamera
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.