Ensivaikutelmia: Samsung Galaxy S5 ja Gear Fit, Gear 2 sekä Gear 2 Neo

Juha Tuppi
7. maaliskuuta, 2014 14:27

Samsung kutsui toimittajia kokeilemaan tänä aamuna odotettua Galaxy S5 -älypuhelinta ennakkoon. Näytillä olivat myös yhtiön tuoreimmat lisävarusteet Gear Fit, Gear 2 Neo ja Gear 2. Tässä siis ensivaikutelmia tulevista laitteista, olkaa hyvät.
Samsung esitteli uuden Galaxy S5 -älypuhelimensa viime kuussa Barcelonan mobiilikonferenssissa. Laitteistotiedot on julkaistu jo useaan otteeseen, mutta todetaan tässä nyt kertauksen vuoksi tärkeimmät: eteläkorealaisvalmistajan 5,1 tuuman uutukainen pitää sisällään 2,5 gigahertsin neliydinprosessorin, kaksi gigatavua keskusmuistia ja mallista riippuen 16 tai 32 gigatavua tallennuskapasiteettia. Virtaa laitteelle antaa 2 800 milliampeeritunnin akku ja käyttöjärjestelmänä pyörii Androidin tuorein 4.4.2 -versio. Näyttönä toimii 1920 x 1080 -resoluutioinen Super AMOLED -kosketusnäyttö. Mainittakoon myös heti alkuun, että Galaxy S5:n on tarkoitus tulla myyntiin Suomessa 11. huhtikuuta suositushintaan 699 euroa.
Ulkoasu

Ihmeteltävänä ollut Galaxy S5 oli varustettu muovikuorilla ja sen takaosa tuntuikin käteen miellyttävältä mutta myös tiiviisti hyppysissä pysyvältä. Takakansi ja laitteen akku ovat irroitettavissa, ja takakuori selviytyi kunnialla kevyehköstä vääntelytestistä, vaikka vaikuttikin ohuelta. Tästä huolimatta laitteella on IP67-luokitus, eli se on määritelty pölyn- ja vedenpitäväksi.
Muovikuoret vaikuttavatkin varmasti osaltaan laitteen keveään olemukseen: vaivaton käsituntuma herätti epäilyksiä laitteen kestävyydestä, mutta tahaton - ja onneksi toimittajasta riippumaton - pudotustesti noin vyötärön korkeudelta lattialle ei tuntunut hetkauttavan älypuhelinta ollenkaan. Näyttö oli (edelleen) kirkas ja värit kylläiset, eikä näytön terävyydestä myöskään ensisilmäyksellä löytänyt pahaa sanottavaa.
Käyttökokemus
Käyttöliittymä tuntui vanhalta tutulta Samsungin puhelimia käsitelleelle, ja ainoa selkeä uudistus joka pisti silmään oli käynnistyspainikkeesta avautuvaan valikkoon ilmaantunut hätätila. Uusi toiminto salli puhelimen säätämisen erityiseen virransäästötilaan, joka karsii ruudulta värit, katkaisee GPS-yhteydet ja sallii verkkoyhteydetkin vain näytön ollessa aktiivinen. Hätätilassa toimivat lähinnä vain puhelu- ja tekstiviestiominaisuudet, vaikka se myös tarjoaa mahdollisuudet käyttää laitetta taskulamppuna ja hätäsireeninä. Ominaisuuden on tarkoitus pidentää hätätilanteessa laitteen akkukestoa päivällä tai jopa parilla. Lisäksi asetuksien ikonit oli muotoiltu uusiksi palloiksi, jotka vaikuttivat ainakin omaan silmääni miellyttäviltä.

Virtapainikkeesta aukeavaan valikkoon on lisätty uusi hätätila ja ikonit ovat saaneet pallomaisen ulkoasun.
Sovellukset rullasivat laitteessa moitteetta ja ilman huomattavia viiveitä. Samsung lupasi Galaxy S5:n julkistustilaisuudessa laitteen mukaan sovellus- ja palvelupaketin nimeltä Samsung Galaxy Gifts: näitä ei tulla näkemään tässä muodossa Suomessa julkaistavassa versiossa, vaan niiden sijasta laitteen mukana tulee nippu lokalisoituja palveluita Helsingin Sanomista eri operaattorien mukaan räätälöityihin sisältöihin.
Kamera
Samsung on kehunut Galaxy S5:n kameran automaattitarkennusta maailman nopeimmaksi, ja pikatestin perusteella kamera todella tuntui vikkelältä. Kuudentoista megapikselin kamera otti myös laadukkaanoloisia kuvia sekä normaali-, HDR- että Selective Focus -tiloissaan, joista alla esimerkit.

Normaalitilassa otettu kuva.

Vasemmalla HDR-tilassa otettu kuva ja oikealla Selective Focus -tilassa otettu kuva, jossa tarkennus Gear 2 Neo -älykelloon.
Uudet ominaisuudet
Kokeiluun pääsivät myös sormenjälkitunnistus sekä sykemittaus, joista edellämainittu ainakin tunnisti toimittajan räpylän puuttuvan laitteeseen rekisteröidyistä sormenjäljistä ja jälkimmäinen antoi uskottavanoloiset pumppulukemat parin kokeiluyrityksen jälkeen. Sormenjälkilukija oli yhdistetty näytön alapuolella sijaitsevaan painikkeeseen ja sykemittaus tapahtui painamalla sormenpää puhelimen takapuolella olevaan kohtaan.
Gear Fit, Gear 2 Neo ja Gear 2 -älykellot

Kuvassa vasemmalta oikealle Gear Fit, Gear 2 Neo ja Gear 2.
Gear Fit oli esittelyssä olevan lisävarustekolmikon kevytsarjalainen, ja nimenomaan hyvässä mielessä: 27 gramman laite tuntui ranteessa höyhenenkevyeltä. Tämä yhdistettynä komean näköiseen ja selkeään kaarevaan 1,84 tuuman Super AMOLED -kosketusnäyttöön loivat hyvän ensivaikutelman Samsungin tuoreesta kuntoilurannekkeesta. Terveyteen ja elintoimintoihin liittyvien ominaisuuksien lisäksi laitteesta löytyi kaikki älykellon perustoiminnot kameraa lukuunottamatta ilmoitusten näyttämisestä huvi- ja hyötysovelluksiin. Käyttöjärjestelmänä toimi Samsungin Tizen. Laitteella on IP67-luokitus eli se on pöly- ja vesitiivis, ja sen hihna on myös vaihdettavissa. Akkukestoksi on ilmoitettu noin kolme päivää ja suositushinnaksi 249 euroa. Laitteen Suomen-julkaisusta ei ollut tarkkaa tietoa, mutta todennäköisesti se nähdään kaupoissa vielä huhtikuun sisällä.
Seuraavan sukupolven 1,63 tuuman Super AMOLED -näytöillä varustetut Gear 2- ja Gear 2 Neo -älykellot perustuvat niin ikään Tizen-käyttöjärjestelmään. Laitteiden valmistuksessa on myös käytetty keveämpiä materiaaleja ja muotoilua on uudistettu. Tavanomaisten älykellotoimintojen lisäksi laitteista löytyy sisäänrakennettu musiikkisoitin sekä infrapunalähetin, joista jälkimmäinen mahdollistaa esimerkiksi television ohjailun WatchON Remote -sovelluksen kautta. Akkukestoksi laitteille on luvattu noin kolme päivää. Gear 2 ja Gear 2 Neo on tarkoitus tuoda myyntiin Samsung Galaxy S5:n myötä 11. huhtikuuta, ja hinnoiksi on ilmoitettu Gear 2 Neolle 249 euroa ja tyylitellymmälle premium-tyyppiselle Gear 2:lle 349 euroa.
Yhteenveto
Samsungin Galaxy S5 -älypuhelimesta ei ensisilmäyksellä löytynyt juurikaan moittimisen aihetta. Vaikka mitään selkeitä ja mullistavia uudistuksia puhelimeen ei ollut tullut sarjan edelliseen malliin verrattuna, sen toimivuutta on parannettu, laitteistoa ja ohjelmistoa päivitetty sekä yksityiskohtia viilattu. Laite tuntui kädessä kevyeltä sekä vaivattomalta käyttää, ja kameran nopeuskin vaikutti ensikokeilulla erinomaiselta.
Yhteistyö toimivanoloisten Gear-lisävarusteiden kanssa vaikutti sujuvan myös ongelmitta, ja vaikka henkilökohtaisesti koen toistaiseksi laitteiden uudet hyvinvointiominaisuudet lähinnä kivaksi lisäksi, olisin ehdottomasti valmis pujottamaan Gear Fitin ranteeseeni lenkille lähtiessä. Myönnettäköön, että myös agentin tai Ritari Ässän leikkiminen Gear 2 -älykellon kanssa kävi mielessä useampaan otteeseen laitetta kokeillessa.
Tarkempaa analyysia on luonnollisesti tarjolla, kunhan saamme testikappaleet toimitukseen pidempiaikaiseen kokeiluun.

Lue myös nämä
Tägit
Samsung Samsung Galaxy S5 Samsung Gear Fit Samsung Gear 2 Samsung Gear 2 Neo
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.