Google paljasti visusti salatun luvun: Tämän takia sovellukset tulevat ensin iPhonelle

Manu Pitkänen
26. kesäkuuta, 2014 12:36

Google paljasti vihdosta viimein Android-ekosysteemiin liittyviä avainlukuja, joita yhtiö on varjellut visusti julkiselta katseelta tähän asti. Internetjätti ei ole esimerkiksi suostunut kertomaan kuinka paljon Android-käyttäjät käyttävät rahaa sovelluskehittäjien tuottamiin sovelluksiin, mutta nyt luku on julkaistu.
I/O-kehittäjätapahtumassa raportoitu lukema on hyvin pitkälle sellainen kuin kolmansien osapuolien tarjoamista tiedoista on voitu päätellä. Vaikka Google hallitseekin älypuhelinmarkkinaa suvereenilla 80 prosentin markkinaosuudella ja Android-tablettienkin myyntiluvut ovat kasvussa, niin rahaksi sovelluskehittäjiä kiinnostava käyttäjämassa ei kanavoidu erityisen tehokkaasti.
Android-sovellusten kehittäjille Google on pulittanut viimeisen vuoden aikana viisi miljardia dollaria. Vuotta aiemmin lukema oli kaksi miljardia dollaria. Yhtiö kertoi samaisessa tapahtumassa hetkeä aiemmin, että Androidilla on tällä hetkellä miljardi aktiivikäyttäjää (kuukauden aikana).
Viisi miljardia dollaria on paljon rahaa, mutta se kalpenee kilpailevan App Storen rahaliikenteen rinnalla. Applen mukaan etupäässä iPhone- ja iPad-laitteille tarkoitetun kaupan kautta ostettiin sovelluksia vuoden 2013 aikana 10 miljardin dollarin arvosta (sis. Applen 30 prosentin provikan). Andreessen Horowitzillä työskentelevän Benedict Evansin arvion mukaan sovellusmyynti olisi kasvanut viimeisen vuoden aikana siinä määrin, että Apple on maksanut tämän ja viime vuoden WWDC-tapahtumien välillä kehittäjille 10 miljardia dollaria – tuplasti enemmän kuin Google.
Applella on ollut tapana kertoa WWDC:n avajaisesityksessä, paljonko iOS-sovellukset ovat tuottaneet kehittäjilleen, mutta tänä vuonna ilmoitusta ei kuulunut.
Evans arvioi aktiivisia iOS-käyttäjiä, ja sitä kautta myös iOS-sovellusten lataajia, olevan noin 470 miljoonaa kappaletta. Lukema on saatu laskemalla iOS-laitteiden viimeisen 24 kuukauden myynti. Näin ollen iOS-kehittäjät saavat puristettua puolet pienemmästä käyttäjämassasta tuplasti enemmän rahaa Android-ekosysteemiin verrattuna. Ei siis ihme, että monet sovellukset julkaistaan ensin Applen laitteille ja sitten vasta Androidille.
Applen ja Androidin mittava ero johtuu tietysti asiakasprofiileista. Apple on keskittynyt laitemarkkinoilla high-end-segmenttiin, kun taas Android-puhelimia ja tabletteja saa ostettua melkein millä hinnalla tahansa. Näin ollen Applen ekosysteemissä on maksukykyisiä ja -halukkaita käyttäjiä, kun taas Androidin käyttäjämassassa on paljon säästeliäitä ja kehitysmaissa asuvia ihmisiä, joilla ei ole mahdollisuutta ostaa luottokortilla sovelluksia. Evansin mukaan Googlen pitäisi puskea aktiivisemmin eteenpäin operaattorilaskutuksen käyttöä kehitysmaissa.
App Annien tutkimuksen mukaan Google Playn liikevaihto syntyy lähes kokonaan freemium-sovelluksista (lähinnä peleistä).

Lue myös nämä
Tägit
Apple Apple iPhone Google App Store iOS Google Play Store Google Play Apple iPad
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.