Linaro teki Androidista 64-bittisen porttauksen

Manu Pitkänen
10. heinäkuuta, 2014 12:34

ARM-pohjaisia avoimen lähdekoodin ohjelmistoja kehittävä Linaro on portannut Androidin (AOSP) 64-bittiselle ARMv8-arkkitehtuurille. Porttaus on osa Linaro 14.06 -julkaisua ja se on testattu toimivaksi Juno-nimisellä kehitysalustalla. Google paljasti aiemmin I/O-kehittäjätapahtumassa Android L:n tukevan 64-bittisiä suoritinarkkitehtuureita.
Linaron mukaan uusi 64-bittinen julkaisu yhdessä ARM:n tarjoaman kehitysalustan kanssa nopeuttavat 64-bittistä laitekehitystä Android-ekosysteemissä.
Ensimmäiset 64-bittiset Android-puhelimet ja -tabletit tulevat markkinoille näillä näkymin tämän syksyn aikana. Sekä Qualcomm että MediaTek ovat jo esitelleet 64-bittisiä järjestelmäpiirejä, mutta niihin perustuvia laitteita ei ole vielä markkinoita. Samsung ei ole ainakaan vielä esitellyt 64-bittistä Exynos-piiriä.
Apple onnistui yllättämään mobiilimaailman viime vuoden lopulla esittelemällä 64-bittisen A7-suorittimen, jota käytetään uusimmissa iPadeissä ja iPhone 5s:ssä. Suoritin perustuu ARMv8-arkkitehtuuriin, mutta ytimet ovat Applen omaa tekoa. Applen julkistuksen yllättävyyttä kuvastaa hyvin se, että Qualcommin (kuten muidenkin ARM-piirien kehittäjien, Nvidiaa lukuun ottamatta) kaikki 64-bittiset piirit perustuvat toistaiseksi ARM:n Cortex-ytimiin. Sirujätti ei ole ennättänyt saamaan omia ARMv8-ytimiä julkaisukuntoon.

Lue myös nämä
Tägit
Android Qualcomm Linaro Qualcomm Snapdragon 808 Qualcomm Snapdragon 810
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.