Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Sisäpiiri: Qualcommille tuli hätä käteen iPhone 5s:n takia

5
Manu Pitkänen

Sisäpiiri: Qualcommille tuli hätä käteen iPhone 5s:n takia
Newsweekin teknologiatoimittajana ja Forbesin teknologiakolumnistina toiminut Dan Lyons pääsi haastattelemaan Qualcommilla työskentelevän henkilön kanssa (hänen asemaa ei yhtiössä ei kuvailla). Haastateltavan mukkaan Apple löi Qualcommia ja muita siruvalmistajia kovaa vyön alle esitellessään iPhone 5s:n ja A7-suoritinpiirin.

Julkisuudessa erityisesti Qualcomm on vähätellyt Applen A7-piiriä, joka on markkinoiden ensimmäinen massatuotannossa oleva 64-bittinen mobiilisuoritin. Yhtiön markkinointipäällikkö Anand Chandrasekherin syksyn möläytykset ovat vielä tuoreena mielessä. Pinnan alla kuitenkin kuplii ja Qualcommilla tuli nopeasti hätä käteen A7:n takia: Kukaan ei uskonut, että Apple (tai kukaan muukaan) pystyisi jo tässä vaihessa tuomaan markkinoille 64-bittisen mobiilipiirin ja käyttöjärjestelmän. Lisäksi ajateltiin, että vielä ei ole oikea aika siirtyä uuteen tekniikkaan, minkä takia tuotekehitykseenkään ei panostettu. A7:n myötä Qualcommille tuli kiire uusien suorittimien kehityksen kanssa -
Qualcommin Snapdragonit ovat niin kellotaajuuksissa kuin ytimien lukumäärässä edellä Applen prosessoreita (vaikkeivat välttämättä ole sitä loppukäyttäjälle näkyvässä nopeudessa), mutta 64-bittisyyden käyttönotossa ne jäivät jälkeen.

Qualcomm esitteli yhtiön ensimmäisen 64-bittisen mobiilisuorittimen viime viikolla. Se on tarkoitettu kuitenkin alemman hintaluokan puhelimiin ja ensimmäiset siihen perustuvat laitteet tulevat markkinoille vasta vuoden kuluttua. Samsung lupasi pian iPhone 5s:n esittelyn jälkeen, että senkin puhelimissa tultaisiin näkemään 64-bittistä tekniikkaa -- lupauksia konkreettisempaa ei ole kuitenkaan näkynyt tai kuulunut.

64-bittisyyden edut eivät ainakaan vielä näy kovin selvästi loppukäyttäjälle, mutta siitä huolimatta Applen A7 on kova isku Qualcommin ja muiden vyön alle. Uuteen tekniikkaan siirrytään joka tapauksessa ja sen käyttöönotossa menee aikaa (piiri, käyttöjärjestelmä, sovellukset), minkä takia on suuri etu päästä aloittamaan siirtymäkausi hyvissä ajoin.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (5)

Boss93
Boss93

1

Meinasi Qualcomm tehdä saman, kuin Nokia kosketusnäyttöjen kanssa... "Ei tuota kukaan halua, eli ei kannata kehittää" ja kuinkas kävikään! Noh Qualcomm sentään reagoi nopeasti ja myönsi virhearvionsa ennen kuin konkreettista vahinkoa ehti tapahtua.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Teemu_84 (vahvistamaton)

2

Nojaa, voiko nuita verrata. Toisessa oli kyse täysin erityyppisestä, uudesta laitteen käyttötavasta ja voisi sanoa koko alaa muovanneesta mullistuksesta. Puhumattakaan mikä vaikutus sillä on ollut useimpien meidän jokapäiväiseen elämään. Tämä 32 -> 64 homma nyt on vaan sitä ainaista typerää kilpavarustelua, jota ei kuluttaja huomaa arjessaan mitenkään. Odotettavissahan tämä oli, että vaikka sieltä päinvastaisia lausuntoja tuli, niin 64:sta sieltä pukkaa.

Mutta joskus miettii, että onko kuluttajat niin sokeita, että jos joku autonvalmistaja lisää autoonsa kolmannen tuulilasinpyyhkijän, niin muidenkin on pakko lisätä, koska kuluttajat ostavat vain tätä kolmepyyhkimistä autoa sen jälkeen. Sillä ei ole mitään väliä, vaikka muut sanoisivat, että meidän auto pyyhkii lasin ihan yhtä hyvin kahdellakin ja että me lisätään se kolmas vasta sitten, kun automalli joskus kasvaa niin isoksi, että se aidosti tarvii sen kolmannen, mutta nyt sille ei ole käyttöä.

Vastaa
wipe2000
wipe2000

3

Mulle taas tulee mieleen Intelin niinikään hyvin hidas siirtyminen 64-bittisiin prossuihin, jolloin aiemmin pelkkä "halpakopioija" AMD pääsikin muutamaksi vuodeksi niskan päälle prossumarkkinoilla ja suuri ja mahtava Intel itse joutui seuraajan ja kopioijan asemaan, kunnes oikeastaan vasta Core-prossut korjasivat tilanteen taas Intelin kannalta hyväksi - selvästi menestys siis tekee menestyvänkin firman helposti sokeaksi.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

4

2@
>Tämä 32 -> 64 homma nyt on vaan sitä ainaista typerää
>kilpavarustelua, jota ei kuluttaja huomaa arjessaan mitenkään

64Bit ARM ei ole turha ja niitä markkinoilla ollut, vaikka nyky matkapuhelimissa se ei ole vielä teknisesti tarpeen, ja kuluttajalle vaikea sen tarvetta perustella muulla kuin että kaks kertaa isompi luku on parempi. Jos laite vielä selalinen umpeen rakennettu niin nyt laitteen ostaneella vaikea nähde tulevaisuudessakaan merkitystä.


Muutamanvuoden päästä asiat toisin, ja 64 bittisiin on käytännössä tarve siirtyä myös osassa taskulaitteiden rautaa.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

5

@2
Jos tutustut vaikka anandtechin uutisointiin, niin huomaat, että Applen A7 on varsin huima siru. Sinänsä loppukäyttäjälle varmaan se ja sama onko siinä 64 tai vaikka 8 bittiä, nopeus suhteessa virrankulutukseen puhuu puolestaan. Ja tietenkin loppukäyttäjäkin saa välillisiä etuja siitä, että 32-bittinen legacy jää mobiililaitteissakin taakse jokusen vuoden siirtymän jälkeen. Ja mitä nopeammin aloitetaan sitä nopeammin se on ohi.


@4
Mitä tarkoitat tuolla "ei ole teknisesti tarpeen"? Tuskin ainakaan muistin määrää, sitä kun pystyy kaikenlaisilla tekniikoilla osoittamaan vaikka kuinka paljon (x86 Windowseissa taisi olla tietyillä prosessoreilla limittinä 64GB, joten ihan heti ei 32-bittistä arkkitehtuuria tarvitsisi jättää ainakaan tuon takia.)

Jo A7:n tapauksessa saavutetaan useamman kymmenen prosentin nopeushyöty käyttämällä 64-bittistä arkkitehtuuria 32-bittisen asemesta (setti puhtaita CPU benchmarkkeja, varmaankin kirjoitettu C:lla, mutta myös Objective-C runtime ottaa ylimääräiset bitit hyötykäyttöön).

Ei varmasti "teknisesti tarpeen", mutta lisänopeus ei ole koskaan ennenkään ollut pahitteeksi. Ja samaa rautaa kaikki todennäköisesti haluavat myös tabletteihin, ehkä jossain vaiheessa läppäreihinkin (ja chromebookeihin), joten ei tuo ole turhaa eikä yhtään liian aikaisin.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja