Android kohtaamassa ison kokoluokan ongelman: Googlea epäillään hallitsevan markkina-aseman väärinkäytöstä

Manu Pitkänen
31. heinäkuuta, 2014 11:27

Androidin suosio on kääntymässä sitä vastaan, sillä Euroopan kilpailuviranomaiset ovat aloittamassa Googlen mobiilistrategian tutkimisen. Viranomaiset epäilevät Googlen toimivan kilpailulainsäädännön vastaisesti pakottamalla puhelinvalmistajat tiettyihin ehtoihin, mikäli ne haluavat käyttää Androidia puhelimissaan.
Reutersin mukaan viranomaiset ovat alkaneet lähetellä yhtiöille kyselyitä, joilla kerätään tapauskohtaista tietoa siitä, miten Google on toiminut viime vuosina Androidin kanssa. Viranomaiset haluvat tietää onko Google yrittänyt estää laitevalmistajia asentamasta puhelimiin kilpailevien kehittäjien palveluita (karttasovelluksia, sovelluskauppoja jne.).
Google tarjoaa Androidin laitevalmistajille ilmaiseksi, mutta päästäkseen käsiksi kaikkein tuoreimpaan versioon, niiden on liityttävä Open Handset Allince -yhteenliittymään. OHA-jäsenyyden kautta Google pystyy sanelemaan rajoituksia Android-puhelimiin. Näiden rajoitusten vaikutuksista Euroopan kilpailuviranomaiset ovat nyt kiinnostuneita. OHA-jäsenyyden vuoksi Acer ei voinut tuoda Kiinan markkinoille Aliyun-käyttöjärjestelmään perustuvaa puhelinta vuonna 2012.
Eurooppalaiset viranomaiset ovat pyytäneet alan yrityksiltä tietoja sähköposteista, keskusteluista jne. aina vuodesta 2007 lähtien. Androidiin liittyvä tutkinta vaikuttaa aikajänteen perusteella varsin laajalta. Yhtiöillä on syyskuun alkuun asti aikaa vasta noin 40 kysymykseen.
Androidin markkinaosuus on kasvanut noin 80 prosenttiin. Siitä on tullut älypuhelimien valtias samaan tapaan kuin Windows oli tietokoneissa. Ylivoimaisen suosion vuoksi on ollut melko selvää, että kilpailuviranomaiset kiinnostuvat jossakin vaiheessa Androidista.
Portugalilainen sovelluskauppa Aptoide valitti taannoin EU:lle Googlen harjoittamasta kilpailulainsäädännön vastaisesta toiminnasta.
Kiinassa viranomaiset huolestuivat Androidista jo vuonna 2013, jolloin Googlen mobiilialusta saavutti 90 prosentin markkinaosuuden.

Lue myös nämä
Tägit
Android Google Euroopan komissio Euroopan Unioni
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.