Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Androidin asema voi kääntyä sitä itseään vastaa – EU voi aloittaa tutkinnan

40
Manu Pitkänen

Androidin asema voi kääntyä sitä itseään vastaa – EU voi aloittaa tutkinnan
Googlen kehittämän Android-käyttöjärjestelmän hallitseva asema älypuhelinmarkkinoilla saattaa olla kääntymässä sitä itseään vastaan, sillä portugalilainen sovelluskauppakehittäjä Aptoide syyttää Googlea kilpailulainsäädännönvastaisesta toiminnasta. Valitus lähetettiin EU:n viranomaisten käsittelyyn.

Aptoiden mukaan Google toimii väärin kun Android-puhelimiin on esiasennettu valmiiksi internetjätin oma Google Play -sovelluskauppa. Käyttäjät eivät voi valita puhelimen käyttöönoton yhteydessä jotakin muuta sovelluskauppaa. Google pakottaa laitevalmistajat lataamaan puhelimiin kaikki sen tarjoamat verkkopalvelut, eli valmistajat eivät voi jättää Google Playtä pois jos ne haluavat puhelimeen Google Maps -karttapalvelun.

Aptoiden mukaan Google on asettanut tarpeettomia rajoituksia, jotka estävät käyttäjiä siirtymästä kolmannen osapuolen tarjoamien sovelluskauppojen pariin.Tilanne muistuttaa Microsoftin ja EU:n selainkädenvääntöä. Siinä EU vaati, että Microsoft purkaa Internet Explorerin ja Windowsin sidokset. Käyttöjärjestelmän käyttöönoton yhteydessä käyttäjän on saatava valita haluaako hän asentaa tietokoneelle jonkin vaihtoehtoisen Internet-selaimen.

Markkinatutkimusyhtiö IDC:n mukaan Androidilla on yli 80 prosentin markkinaosuus maailmanlaajuisesti. Kantarin mukaan markkinaosuus on Euroopassa 70 prosentin tietämillä.

Mikäli EU näkee aihetta puuttua Android-puhelimiin esiasennettuihin sovelluksiin, saattaisi siitä muodostua jonkinasteinen katastrofi Googlelle. Hakukonejätti strategiana on ollut tarjota Android-ilmaiseksi ja tehdä rahaa puhelimiin asennetuilla palveluilla. EU:n rajoitukset saattaisivat ohjata käyttäjiä muiden palveluntarjoajien sovellusten pariin.


Puhelinvertailun diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (40)

DonZQ
DonZQ

1

WP ja iOShan ehdottavat tälläisiä vaihtoehtoisia sovelluspaikkoja... Eiku hetkinen eihän niitä voi käyttää ollenkaan. Ja puhelimien kehittäjäthän voivat ihan hyvin käyttää Androidia ilman noita Google Appseja(kuten ilmeisesti Kiinassa monet puhelinvalmistajat tekevät), mutta ehkä niiden parempi laatu ajaa kumminkin näiden Aptoiden kaltaisten sovelluskauppojen ohi.

Vastaa
Sefriol
Sefriol

2

Vihdoinkin tämä asia tuodaan EU:n käsittelyyn. Googlen ja Androidin asema on suoraan verrattavissa Microsoftin ylivoimaan PC-puolella.

Googlen palveluiden integraatio on huimalla tasolla ja se on aika ajoin ostanut nousevia kilpailijoitaan pois markkinoilta. Tämänhetkinen monopoli tarjoaa sille ylivoimaisen neuvotteluaseman.

Vastaa
JoniS
JoniS

3

Toivottavasti eivät unohda siellä sorvin ääressä että lähes kaikki haittaohjelmat tulee noista kolmannen osapuolen kaupoista tai muista lähteistä...

Vastaa
perhana
perhana

4

Ei saisi olla vahingoniloinen, mutta kyllähän tässä on ironiaa riittävästi tuottamaan hekotteluna purkautuvaa vahingoniloa... :D

Kyllähän se oli juurikin Google päällimmäisenä tahona ajamassa läpi tuota viranomaisten päätöstä jolla määrättiin Microsoft tuputtamaan windows-käyttäjille vaihtoehtoista selainta ja hakupalvelinta, eli aivan itse ovat olleet ennakkotapausta luomassa, toivottavasti joutuvat nyt itsekkin nöyrtymään samaan lakiin.

Vastaa
dRD
dRD

5

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti DonZQ:

WP ja iOShan ehdottavat tälläisiä vaihtoehtoisia sovelluspaikkoja... Eiku hetkinen eihän niitä voi käyttää ollenkaan.

Pihvi onkin termi "määräävä markkina-asema". Ei EU:ta kiinnostanut penniäkään miten esim. Apple paketoi Safaria Macin mukaan aiemmin ja nykyisinkin. Tai mitä Windows Phonen mukana tulee. Linuxin jakeluista puhumattakaan.

Lainaus:

Ja puhelimien kehittäjäthän voivat ihan hyvin käyttää Androidia ilman noita Google Appseja(kuten ilmeisesti Kiinassa monet puhelinvalmistajat tekevät), mutta ehkä niiden parempi laatu ajaa kumminkin näiden Aptoiden kaltaisten sovelluskauppojen ohi.

Pointti onkin, että valmistajien on pakko ottaa kaikki Googlen appsit Android-sopimuksen mukaan -- tai jättää kaikki pois. Eli esim. Amazon ei voi paketoida Google Mapsia Kindleensä, koska käyttävät eri sovelluskauppaa.

Pahimmillaanhan tässä päädytään wanhaan, Microsoft-ajan kuvioon -- Google luo 1:1 kilpailevan tuotteen jollekin suositulle sovellukselle ja sitten pakottaa valmistajat bundlaamaan sen kaikkiin puhelimiin oletusarvoisesti.

Vastaa
xbkrypt0n
xbkrypt0n

6

Vielä kun saataisiin kiellettyä laitevalmistajien omat softat joita ei voi poistaa laitteesta ilman kauheaa kikkailua tai koko käyttöjärjestelmän vaihtamista. Mitä tekevät Samsungin laitteiden omistajat esimerkiksi täysin koreankielisillä ohjelmilla jotka vievät useita kymmeniä megatavuja tilaa ja jotka ovat vain poistettu käytöstä jos käyttäjä ei ole koreassa tai valitse koreaa kieleksi/alueeksi?

Vastaa
Lumikki
Lumikki

7

Mitä tähän sanoisi.

Jokainen yritys joka PAKOTTAA kuluttajalle omia asioita on väärässä.

Kyse on ihan liiketalouden ongelmista eli nykyään yrittäjillä on asenne että jos ei saa kuluttajaa muuten pysymään asiakkaanna niin heidät pitää jotenkin "pakottaa" pysymään asiakkaana. Siis enää ei edes yritetä kilpailla hyvillä ja kuluttajan haluamilla tuotteilla vaan yritys pyrkii tunkemaan väkisin omaa paskaansa kuluttajan naamalle.

Siinä täällä ollaan oikeassa että määräävämarkkina-asema asettaa tähän asiaan rajoitteita, mutta oikeastaan se sama pitäisi koskea kaikkea yritystoimintaa. Eli kukaan ei saisi pakottaa asiakkalle asioita vain siksi että haluaa pakkosyöttää omia asioita kuluttajalle. Kuluttajalla pitäisi kilpailutilanteessa olla aina se valinnan oikeus.

Tietysti joku idiootti nyt sanoo että onhan kuluttajalla valinnan oikeus. Ei tuotetta ole pakko ostaa.

Kyse ei ole siitä että ostaa tuotteen vaan että siihen ei ole laitettu lisäksi jotain asiaa joka voisi myös olla kuluttajalle valinnainen, koska asiaan on olemassa kilpailevia palveluita.

Ihan hyvä että asia tulee EU:ssa esille.

Vastaa
jartar
jartar

8

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:


Siinä täällä ollaan oikeassa että määräävämarkkina-asema asettaa tähän asiaan rajoitteita, mutta oikeastaan se sama pitäisi koskea kaikkea yritystoimintaa. Eli kukaan ei saisi pakottaa asiakkalle asioita vain siksi että haluaa pakkosyöttää omia asioita kuluttajalle. Kuluttajalla pitäisi kilpailutilanteessa olla aina se valinnan oikeus.

Tietysti joku idiootti nyt sanoo että onhan kuluttajalla valinnan oikeus. Ei tuotetta ole pakko ostaa.

Kyse ei ole siitä että ostaa tuotteen vaan että siihen ei ole laitettu lisäksi jotain asiaa joka voisi myös olla kuluttajalle valinnainen, koska asiaan on olemassa kilpailevia palveluita.

Ihan hyvä että asia tulee EU:ssa esille.


Lueppa ajatuksella määräävä markkina-asema. Jos sellaista ei ole niin ei voi pakottaa kuluttajia tiettyyn muottiin. Tällöin mitään rajoituksia ei tarvita vaan kuluttajien lompakot ratkaisevat.

Vai mihin kaikkeen se valinnanvara pitää tuoda? Olisiko kasvisravintolankin tarjottava liharuokia ja autokorjaamon myytävä kukkia? Ei kait teknologia alan yrityksiä pidä kohdella eri tavalla kuin muita yrittäjiä?

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti xbkrypt0n:

Vielä kun saataisiin kiellettyä laitevalmistajien omat softat joita ei voi poistaa laitteesta ilman kauheaa kikkailua tai koko käyttöjärjestelmän vaihtamista. Mitä tekevät Samsungin laitteiden omistajat esimerkiksi täysin koreankielisillä ohjelmilla jotka vievät useita kymmeniä megatavuja tilaa ja jotka ovat vain poistettu käytöstä jos käyttäjä ei ole koreassa tai valitse koreaa kieleksi/alueeksi?


Asiat muuttuvat kun jätetään ne Samsungin kännyt sinne kauppaan. Ei sen vaikeampaa.

Mulle tulee ensi viikolla ensimmäinen android känny. Käyttis on tietenkin mallia vanilla.

Ja itse uutiseen. Kyllä jokainen kuluttaja voittaa kun google laitetaan nyt suurennuslasin alle.

Vastaa
Lumikki
Lumikki

9

Lainaus:

Vai mihin kaikkeen se valinnanvara pitää tuoda? Olisiko kasvisravintolankin tarjottava liharuokia ja autokorjaamon myytävä kukkia? Ei kait teknologia alan yrityksiä pidä kohdella eri tavalla kuin muita yrittäjiä?


Jos kasvisravintola haluaa myydä lihaa niin se on heidän asiansa. Jos korjaamo haluaa myydä kukkia niin se on heidän asiansa.

Mutta jos ravintola pakottaa jokaisen asiakkaan ostamaan sekä lihaa että kasviksia niin se on ongelma. Siitä tuossa on kyse eli kun ostaa jotain niin pakotetaan ottamaan myös jotain muuta eli ei anneta sille kuluttajalle valinnan vaihtoehtoa.

Siis kyse on siitä että minä ostan kasvikset täältä ja lihan toisesta kaupasta. Eli minä voin haluta android kännykän Googlelta mutta en Googlen ohjelmisto kauppaa siihen, vaan jonkun muun. Sama koskee kaikkia yrityksiä eli kuluttajan valinnan vapautta ottaa jokin asia kilpailijalta.

Toivottavasti tämä selkeyttää asian.

Vastaa
jartar
jartar

10

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:


Siis kyse on siitä että minä ostan kasvikset täältä ja lihan toisesta kaupasta. Eli minä voin haluta android kännykän Googlelta mutta en Googlen ohjelmisto kauppaa siihen, vaan jonkun muun. Sama koskee kaikkia yrityksiä eli kuluttajan valinnan vapautta ottaa jokin asia kilpailijalta.

Toivottavasti tämä selkeyttää asian.


Ja sitten sinä ostat sellaisen android kännyn missä tämä toteutuu. Ei tässä ole mitään vaikeaa. Sama mahdollisuus kaikilla kuluttajilla.

Vastaa
perhana
perhana

11

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jartar:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:


Siis kyse on siitä että minä ostan kasvikset täältä ja lihan toisesta kaupasta. Eli minä voin haluta android kännykän Googlelta mutta en Googlen ohjelmisto kauppaa siihen, vaan jonkun muun. Sama koskee kaikkia yrityksiä eli kuluttajan valinnan vapautta ottaa jokin asia kilpailijalta.

Toivottavasti tämä selkeyttää asian.


Ja sitten sinä ostat sellaisen android kännyn missä tämä toteutuu. Ei tässä ole mitään vaikeaa. Sama mahdollisuus kaikilla kuluttajilla.

Molemmilta nyt unohtui tuossa se tapa jolla Google pakottamisensa toteuttaa, eli se pakottaa laitevalmistajat sisällyttämään android laitteisiinsa kaikki Googlen palvelut eikä salli laitevalmistajien sisällyttää vain esimerkiksi Google Mapsia tai androidin virallista Youtube sovellusta ja jättää muut pois, eli käytännössä tästä seuraa se että jos laitevalmistaja haluaa myydä suuria määriä android-laitettaan, on siihen pakko paketoida kaikki Googlen palvelut.

Vastaa
jartar
jartar

12

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti perhana:


Molemmilta nyt unohtui tuossa se tapa jolla Google pakottamisensa toteuttaa, eli se pakottaa laitevalmistajat sisällyttämään android laitteisiinsa kaikki Googlen palvelut eikä salli laitevalmistajien sisällyttää vain esimerkiksi Google Mapsia tai androidin virallista Youtube sovellusta ja jättää muut pois, eli käytännössä tästä seuraa se että jos laitevalmistaja haluaa myydä suuria määriä android-laitettaan, on siihen pakko paketoida kaikki Googlen palvelut.


Näinhän se on. Siksi on hyvä, että EU puuttuu asiaan. Valmistajat saavat vapaammat kädet oletus ohjelmien valintaan.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

13

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti DonZQ:

WP ja iOShan ehdottavat tälläisiä vaihtoehtoisia sovelluspaikkoja... Eiku hetkinen eihän niitä voi käyttää ollenkaan.

Eivät tarjoa, mutta niillä ei myöskään ole määräävää markkina-asemaa, säännöt ovat silloin eri.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti DonZQ:


Ja puhelimien kehittäjäthän voivat ihan hyvin käyttää Androidia ilman noita Google Appseja(kuten ilmeisesti Kiinassa monet puhelinvalmistajat tekevät), mutta ehkä niiden parempi laatu ajaa kumminkin näiden Aptoiden kaltaisten sovelluskauppojen ohi.

Jos nyt ihan rehellisiä ollaan, Googlen ehdot puhelinvalmistajille ovat erittäin tiukat ja rajoittavat. Onko se väärin vai ei, jää jonkun muun ratkaistavaksi, mutta ei se mitään vapaata ja ihanaa ole.

Google määrää tietyt softat ja palvelut mukaan, ja määrää myös sen, että jos valmistaja tekee Android puhelimia ei se saa tehdä samanaikaisesti AOSP (Android Open Source Project) laitteita kuten mm. Microsoft ja Amazon tekevät. Samsung tai kukaan muukaan nykyinen Androidvalmistaja ei sellaisia voi halutessaan tehdä ilman että koko mallisto siirretään uudelle alustalle.

Vastaa
pentsu
pentsu

14

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:

Siis kyse on siitä että minä ostan kasvikset täältä ja lihan toisesta kaupasta. Eli minä voin haluta android kännykän Googlelta mutta en Googlen ohjelmisto kauppaa siihen, vaan jonkun muun. Sama koskee kaikkia yrityksiä eli kuluttajan valinnan vapautta ottaa jokin asia kilpailijalta.

Toivottavasti tämä selkeyttää asian.

Eli voisinko periaatteessa mennä ostamaan uuden Mersun, ja vaatia siihen Audin moottorin?

Ihan jalo ajatus varmaan, mutta kuten varmaan ymmärrät ettei tule onnistumaan ihan lähitulevaisuudessa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

15

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:


Mutta jos ravintola pakottaa jokaisen asiakkaan ostamaan sekä lihaa että kasviksia niin se on ongelma. Siitä tuossa on kyse eli kun ostaa jotain niin pakotetaan ottamaan myös jotain muuta eli ei anneta sille kuluttajalle valinnan vaihtoehtoa.


Ei ole tuosta kyse, ravintola voi tehdä annoksia joissa on sekä lihaa että kasviksia, se jopa hyvin tavallista.

Jokin kasvisravintola voi olla poikkeus ja niissä liha puuttuu, eikä välttämättä saa edes pyytämällä.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:


Siis kyse on siitä että minä ostan kasvikset täältä ja lihan toisesta kaupasta.


Eri kaupoista ja eri ravintoloissa voit käydä, mutta et voi yleensä viedä ja nauttia X ravintolassa toisesta ravintolasta ostamiasi tuotteita.

Googlen Androidin osalta on kyse siitä että onko sillä kilpailulainsäädännön mukakaan sellainen markkina-asema että se ei saa sitä hyödyntää asemansa pönkittämiseen. esim pakottaa muiden palveluidensa käyttöä.

Tässä jutussa kyse sovelluskaupasta, sillä Google saa kaapattua ison osan osan Google Androidin sovellus markkinoista. Oletus asetuksin myös vaikeutetaan vaihtoehtoisten jakelukanavian käyttöä. Lisäksi valmistajat/jakeliat on ehdoilla saatu pitämää Googlen kauppa esiasennettuna.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

16

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pentsu:


Eli voisinko periaatteessa mennä ostamaan uuden Mersun, ja vaatia siihen Audin moottorin?

Ihan jalo ajatus varmaan, mutta kuten varmaan ymmärrät ettei tule onnistumaan ihan lähitulevaisuudessa.


Autoissa voi käyttää eri jakelijoiden polttoainetta, jopa sekaisin, ja sen osalta ei ole syntynyt markkina vipuvoimaa.

Toisekseen euroopassa ei taida olla edes Volkkari konsernilla Googlen kaltaista markkina-asemaa.

Kolmanneksi, mootori on auton kiinteitä osia, joka nimenomaan valmistajan valitsema ja asentama, ei mikään karvanoppa jota voi käyttäjä vaihdella.

Jos jollain moottorivalmistajalla syntyisi määrävä asema ja sen väärinkäyttö, niin sitä tutkittaisiin lähinnä autonvalmistaja <-> moottorivalmistaja tilannetta, eli se mikä ne moottorit ostaa.

Vastaa
jartar
jartar

17

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user_org:


Autoissa voi käyttää eri jakelijoiden polttoainetta, jopa sekaisin, ja sen osalta ei ole syntynyt markkina vipuvoimaa.

Toisekseen euroopassa ei taida olla edes Volkkari konsernilla Googlen kaltaista markkina-asemaa.

Kolmanneksi, mootori on auton kiinteitä osia, joka nimenomaan valmistajan valitsema ja asentama, ei mikään karvanoppa jota voi käyttäjä vaihdella.

Jos jollain moottorivalmistajalla syntyisi määrävä asema ja sen väärinkäyttö, niin sitä tutkittaisiin lähinnä autonvalmistaja <-> moottorivalmistaja tilannetta, eli se mikä ne moottorit ostaa.


Et sitten lukenut mihinkä vastattiin.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:

Sama koskee kaikkia yrityksiä eli kuluttajan valinnan vapautta ottaa jokin asia kilpailijalta.


Lumikin mielestä tämä pitää olla mahdollista yrityksen asemasta ja koosta riippumatta.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user_org:


Googlen Androidin osalta on kyse siitä että onko sillä kilpailulainsäädännön mukakaan sellainen markkina-asema että se ei saa sitä hyödyntää asemansa pönkittämiseen. esim pakottaa muiden palveluidensa käyttöä.

Tässä jutussa kyse sovelluskaupasta, sillä Google saa kaapattua ison osan osan Google Androidin sovellus markkinoista. Oletus asetuksin myös vaikeutetaan vaihtoehtoisten jakelukanavian käyttöä. Lisäksi valmistajat/jakeliat on ehdoilla saatu pitämää Googlen kauppa esiasennettuna.


Sinällään juttu on selvä. Googlen asema on niin vahva, että ei sinne kenelläkään muulla ole asiaa ilman rajoituksia. Siitä pitää huolta raha, sovellukset ja käyttiksen asema. EU-varmasti huomaa tämän.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

18

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jartar:


Lumikin mielestä tämä pitää olla mahdollista yrityksen asemasta ja koosta riippumatta.


Hänen ajatus on tietenkin ihan puppua. (viesti 16).

Moottori ei voi tietenkään valita, se ei ole irtonainen komponentti, vs kasvisannossa vs pihviannos . Jos autosta puuttuisi moottori, niin se olisi viallinen auto.

Mutta autopuolella on rajoitettu valmistajan määräilyä, niin kaupan kuin jälkinarkkinoiden osalta. Esim auton voit ostaa mistä haluat, samoin polttoaineet, talvirenkaat, huollot, suksiboxin, peräkärryn jne voit hankkia toisaalta.

Vastaa
pentsu
pentsu

19

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user_org:Moottori ei voi tietenkään valita, se ei ole irtonainen komponentti, vs kasvisannossa vs pihviannos . Jos autosta puuttuisi moottori, niin se olisi viallinen auto.

No vedin ehkä vähän ääripäästä esimerkin, mutta kommentissahan luki näin:

Lainaus:

Sama koskee kaikkia yrityksiä eli kuluttajan valinnan vapautta ottaa jokin asia kilpailijalta.

Kuinka "kiinteä" tuon "jonkin" kilpailijalta otettavan osan sitten pitäisi olla? Pitäisikö koko puhelimen käyttis sitten oltava vapaasti valittavissa? Entä esim. Älytelevision käyttis, entä digiboksin?

Vastaa
perhana
perhana

20

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pentsu:

Kuinka "kiinteä" tuon "jonkin" kilpailijalta otettavan osan sitten pitäisi olla? Pitäisikö koko puhelimen käyttis sitten oltava vapaasti valittavissa? Entä esim. Älytelevision käyttis, entä digiboksin?

Juuri muunmuassa tuosta rajan vetämisen vaikeudesta johtuen olen sitä mieltä että jo microsoftia koskevat selainvalinnan vaatimukset olivat aivan naurettavaa pelleilyä, varsinkin kun microsoft ei ennen näitä vaatimuksiakaan millään lailla estänyt kilpailevien selaimien asentamista.
Koko touhuhan oli pelkästään googlen ja firefoxin masinoima keino saada omaa markkinaosuuttaan kasvatettua, kun pelkkä tuputtaminen, mainostaminen ja microsoftin mustamaalaaminen ei riittänyt saamaan suurempaa määrää käyttäjistä luopumaan IE:n käytöstä.

Vastaa
Lumikki
Lumikki

21

Lainaus:

Kuinka "kiinteä" tuon "jonkin" kilpailijalta otettavan osan sitten pitäisi olla? Pitäisikö koko puhelimen käyttis sitten oltava vapaasti valittavissa? Entä esim. Älytelevision käyttis, entä digiboksin?


Tuo on hyvä kysymys johon on erittäin vaikea vastata. Sanotaan näin että jos kuluttajalla ei ole mitään valinnavaraa asian suhteen vaikka hän sen haluisi, silloin kun kilpailija sitä tarjoaisi, mutta se kilpailun mahdollisuus estetään tahallisesti, niin silloin se on liian kiinteä.

PS: Johinkin digiboxiin on saatavissa omia käyttiksiä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

22

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti perhana:

Juuri muunmuassa tuosta rajan vetämisen vaikeudesta johtuen olen sitä mieltä että jo microsoftia koskevat selainvalinnan vaatimukset olivat aivan naurettavaa pelleilyä, varsinkin kun microsoft ei ennen näitä vaatimuksiakaan millään lailla estänyt kilpailevien selaimien asentamista.


MS käytti määräävää asemaa selainjutussa, vääntäminen ja sen jälkeen päätöksen tulo kesti liianpitkään, nykyään ko kysely on lähinnä ärsyttävä. Mutta tänä päivänäkin tuo käyttäjän tietoisuuteen muitakin selaimia kuin Chrome ja Firefox.

Nykyään nuo MS touhut voi tuntua pieneltä, kun on uudet tekijät kentällä entistä isompien asioiden äärellä

Vastaa
perhana
perhana

23

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user_org:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti perhana:

Juuri muunmuassa tuosta rajan vetämisen vaikeudesta johtuen olen sitä mieltä että jo microsoftia koskevat selainvalinnan vaatimukset olivat aivan naurettavaa pelleilyä, varsinkin kun microsoft ei ennen näitä vaatimuksiakaan millään lailla estänyt kilpailevien selaimien asentamista.


MS käytti määräävää asemaa selainjutussa, vääntäminen ja sen jälkeen päätöksen tulo kesti liianpitkään, nykyään ko kysely on lähinnä ärsyttävä. Mutta tänä päivänäkin tuo käyttäjän tietoisuuteen muitakin selaimia kuin Chrome ja Firefox.

Nykyään nuo MS touhut voi tuntua pieneltä, kun on uudet tekijät kentällä entistä isompien asioiden äärellä

Ja millähän tavalla se microsoft käytti sitä määräävää asemaansa, yrittikö se jollain tavalla hankaloittaa kilpailevien selainten asentamista?
Asian voisi kääntää kyllä niinkin, että Google ja Firefox käyttivät hyväkseen Microsoftin määräävää asemaa saadakseen itselleen ilmaista mainostilaa vaatimalla microsoftia tarjoamaan selainvalinta-valikkoa kaikille windows-käyttäjille.

Naurettavaa pelleilyä sanon minä, olisi aivan oikein jos tuo ennakkopäätös nyt kolahtaisi Googlen nilkkaan vuorostaan.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

24

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti perhana:


Ja millähän tavalla se microsoft käytti sitä määräävää asemaansa, yrittikö se jollain tavalla hankaloittaa kilpailevien selainten asentamista?


En muista julkisuudessa olleita ysityiskohtia.

1. oli tietenkin se että MS lisäsi "ilmaiseksi" oman selaimen OS:n mukaan.

- myöhemmin integroi selaimen kiinteäksi.

- taisi yrittää vaikuttaa myös tietokonevalmistajiin.

- MS pyrki vaikuttaan WEB palveluihin, että ne oli IE puolella. kun muistetaan vielä että IE toteutti asioita toisin kuin muut. (jos vieläkin kärsitään)

Aikansa uhrit ei kerinneet hyötyyn päätöksestä

Vastaa
perhana
perhana

25

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user_org:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti perhana:


Ja millähän tavalla se microsoft käytti sitä määräävää asemaansa, yrittikö se jollain tavalla hankaloittaa kilpailevien selainten asentamista?


En muista julkisuudessa olleita ysityiskohtia.

1. oli tietenkin se että MS lisäsi "ilmaiseksi" oman selaimen OS:n mukaan.

- myöhemmin integroi selaimen kiinteäksi.

- taisi yrittää vaikuttaa myös tietokonevalmistajiin.

- MS pyrki vaikuttaan WEB palveluihin, että ne oli IE puolella. kun muistetaan vielä että IE toteutti asioita toisin kuin muut. (jos vieläkin kärsitään)

Aikansa uhrit ei kerinneet hyötyyn päätöksestä


Pitäisi jo malttaa lopettaa tämä aihe, mutta noihin väittämiin pitänee vielä vastata...

- Se että Windowsin mukana tulee "ilmaiseksi" microsoftin toimittama oma selain on kyllä käyttäjien kannalta ihan suotavaa, eiköhän siitä tulisi huomattavasti enemmän porua jos asennettuun käyttöjärjestelmään pitäisi ensin ostaa selain ennenkuin sillä pääsee nettiin :D
- IE oli jo aikojen alussa integroitu käyttöjärjestelmään, koska se oli kiinteä osa järjestelmää, eli sen poisjättäminen ei vanhemmissa windows-versioissa ollut mitenkään helppoa, ja päinvastoin kuin väitteesi antaa ymmärtää, microsoft myöhemmin nimenomaan muutti käyttöjärjestelmää niin että IE voitiin jättää pois, eikä integroinut sitä kiinteämmäksi.
- taisi yrittää? eilen taisi paistaa aurinko, vai paistoiko, en ole ihan varma.
- WEB palvelut alkoivat muuttaa standardejaan niin että ne eivät olisi IE:n kanssa yhteensopivia, jotta voitaisiin sitten microsoft vastaisilla sivustoilla kehottaa kävijää lataamaan Chrome tai Firefox, koska sivusto ei näy "oikein" IE:n kanssa.

Ilmeisesti nämä "uhrit" eivät tosiaan kuitenkaan sitten hyötyneet riittävästi tästä selainvalinnastakaan, koska niin suuri osa käyttää edelleen IE:tä, on se nyt piru kun käyttäjät eivät suostu siitä luopumaan vaikka miten olisi vaihtoehtoja tarjolla... sitähän ei voi mitenkään selittää sillä että nämä käyttäjät ihan vapaaehtoisesti haluaisivat edelleen käyttää sitä tuttua ja toimivaa IE:tä?

Vastaa
jartar
jartar

26

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti perhana:


Ilmeisesti nämä "uhrit" eivät tosiaan kuitenkaan sitten hyötyneet riittävästi tästä selainvalinnastakaan, koska niin suuri osa käyttää edelleen IE:tä, on se nyt piru kun käyttäjät eivät suostu siitä luopumaan vaikka miten olisi vaihtoehtoja tarjolla... sitähän ei voi mitenkään selittää sillä että nämä käyttäjät ihan vapaaehtoisesti haluaisivat edelleen käyttää sitä tuttua ja toimivaa IE:tä?


Et sitten yhtään ymmärrä mitä on määräävän markkina-aseman väärin käyttäminen?

MS saa oletuksena ylilyöntiaseman kaikilla ohjelmilla mitkä laittavat automaattisesti asentumaan Windowsiin. Harva peruskäyttäjä lähtee mitään itse vaihtamaan. Sen lisäksi se voi raivata tieltään ison osan ohjlemistoyrityksistä asemansa takia jos siltä tuntuu. Lisätään windowsiin "ominaisuus x" tarpeeksi laadukkaana niin ihmiset eivät osta sitä enää toisilta yrityksiltä. Sitä ei tarvitse edes itse kehittää, kun rahaa on.

MS jätti tahallaan noudattamatta viimeiseen asti EU:n määräyksiä jotta saisivat mahdollisimman suuren etumatkan. Kun tuote on tullut TUTUKSI (ihan eri asia kuin turvallinen, paras tai toimiva) niin harva tietokoneen käyttäjä lähtee sitä muuttamaan, ellei tuote ole käyttökelvoton. Vahinko kerkesi jo tapahtua.

Vastaa
dRD
dRD

27

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jartar:

MS saa oletuksena ylilyöntiaseman kaikilla ohjelmilla mitkä laittavat automaattisesti asentumaan Windowsiin. Harva peruskäyttäjä lähtee mitään itse vaihtamaan. Sen lisäksi se voi raivata tieltään ison osan ohjlemistoyrityksistä asemansa takia jos siltä tuntuu. Lisätään windowsiin "ominaisuus x" tarpeeksi laadukkaana niin ihmiset eivät osta sitä enää toisilta yrityksiltä. Sitä ei tarvitse edes itse kehittää, kun rahaa on.

Juurikin näin. Eli ongelma on määräävän markkina-aseman yrityksillä se, että ne eivät voi enää käyttää markkina-asemaansa tuotteiden "pakkosyöttöön" asiakkaileen tuotteensa kyljessä ja käytännössä tappaa näin kilpailua alalta.

Käsittääkseni tuo on syy, minkä vuoksi MS ei tarjoa kunnollista virustorjuntaa defaulttina Windowsin mukana, jne.

Ongelma on juurikin se, että kuluttajalle riittää "tarpeeksi hyvä", jos se tulee ostetun tuotteen mukana.

Vielä isommaksi ongelma tulee, jos valmistaja kieltää laitevalmistajia tarjoamasta vaihtoehtoja -- esim. Microsoft aktiivisesti esti PC-valmistajia paketoimasta Netscapea myytyjen koneiden mukaan.

Google taas vastaavasti estää vaikkapa Samsungia korvaamasta Google Mapsia Nokian karttasoftalla puhelimissaan -- Samsung yksiselitteisesti ei saa tehdä niin tai heidän pitäisi poistaa kaikki muutkin Googlen tuotteet puhelimistaan.

Amazon kärsii tuosta jo nyt, eli Amazonin Kindle-tuotteissa ei voi olla esiasennettuna Googlen softia kuten Mapsia, Youtubea, jne koska Amazon käyttää omaa sovelluskauppaansa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

28

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti perhana:


- Se että Windowsin mukana tulee "ilmaiseksi" microsoftin toimittama oma selain on kyllä käyttäjien kannalta ihan suotavaa, eiköhän siitä tulisi huomattavasti enemmän porua jos asennettuun käyttöjärjestelmään pitäisi ensin ostaa selain ennenkuin sillä pääsee nettiin :D


Nykyään toki, ja selainta ei tarvita jotta nettiin pääsisi, esim valitsemaansa selaimen lataamaan.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti perhana:


- IE oli jo aikojen alussa integroitu käyttöjärjestelmään, koska se oli kiinteä osa järjestelmää,..


Ei ollut, vaan tuli aikoinaan ja MS sitä upotti entistä tiukemmin osaksi järjestelmää.

Toki nykyään selain komponentit on usein osa käyttäjärjestelmä kokonaisuutta eri käyttöjärjestelmissä.

Sitä voi pohtia kuinka paljon www selain on itseään tai OSn osasta. oleellista kai kuitenkin se että käyttäjä voi valita sen millä surffailee ja mihin WWW URLit aukee. ja valmistaja voi tarjota omia valintoja.

Kyllä tuossa sovelluskaupassa varmaan samoja piirteitä.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti perhana:


- taisi yrittää? eilen taisi paistaa aurinko, vai paistoiko, en ole ihan varma.


Kyllä aikoinaan taisi myös paistaa aurinko.

Yksityiskohtia en muista, mutta homma toimi.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti perhana:


Ilmeisesti nämä "uhrit" eivät tosiaan kuitenkaan sitten hyötyneet riittävästi tästä selainvalinnastakaan, koska niin suuri osa käyttää edelleen IE:tä, on se nyt piru kun käyttäjät eivät suostu siitä luopumaan vaikka miten olisi vaihtoehtoja tarjolla...


IE oli jo tappannut kilpailijat aijemmin, tosin tuhkasta noussut uusia, Firefox on euroopassa varsin suosittu Windows koneissa ja Chromellakin ihan hyvä menestys laajemminkin, se tosin taitaa johtua Googlen tuputtamisesta.

Nykyään enään jollain Windossilla ole aikasemman kaltaista asemaa , suosituimmat selaimet löytyy muualta.

Vastaa
perhana
perhana

29

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jartar:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti perhana:

sitähän ei voi mitenkään selittää sillä että nämä käyttäjät ihan vapaaehtoisesti haluaisivat edelleen käyttää sitä tuttua ja toimivaa IE:tä?


Et sitten yhtään ymmärrä mitä on määräävän markkina-aseman väärin käyttäminen?

Kun tuote on tullut TUTUKSI (ihan eri asia kuin turvallinen, paras tai toimiva) niin harva tietokoneen käyttäjä lähtee sitä muuttamaan, ellei tuote ole käyttökelvoton. Vahinko kerkesi jo tapahtua.

En nyt ihan ymmärtänyt mitä ajat takaa, ensin väität että minä en ymmärtänyt, ja sitten selität asian ytimen melko tarkalleen samaa tarkoittavalla lauseella kuin mitä itse olin juuri kirjoittanut?

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user_org:

Ei ollut, vaan tuli aikoinaan ja MS sitä upotti entistä tiukemmin osaksi järjestelmää.

Itselläni ei juurikaan ole kokemusta 98:a vanhemmista windowseista, mutta käsittääkseni 98:ssa ja XP:ssä IE käytti osittain samoja komponentteja kuin tiedostonhallinta, eli eikö se silloin ollut integroitu käyttöjärjestelmään? Vistassahan sitten IE ilmeisesti oli jo täysin erillinen poistettavissa oleva ohjelmisto.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user_org:

IE oli jo tappannut kilpailijat aijemmin, tosin tuhkasta noussut uusia, Firefox on euroopassa varsin suosittu Windows koneissa ja Chromellakin ihan hyvä menestys laajemminkin, se tosin taitaa johtua Googlen tuputtamisesta.

Minun muistaakseni ei mikään oikeasti varteenotettavista kilpailijoista ollut lopettanut vielä ennen tätä EU:n kilpailuviraston päätöstä ja uhkavaatimusta, toki netscape oli vaihtanut mozillaksi.
Vaihtoehtoisia kilpailijoitahan IE:lle on nykyäänkin monia, mutta eiköhän niiden heikko markkinaosuus johdu ennemminkin siitä että ne eivät kykene tarjoamaan peruskäyttäjälle mitään niin mullistavaa käyttökokemusta, että lyhyen kokeilun jälkeen käyttäjä jatkaisi niiden käyttöön totuttelua, eikä palaisi takaisin käyttämään IE:tä, kyllä itsekkin on tullut kokeiltua monia vaihtoehtoja, mutta kun kaikkien niiden käyttökokemukset on aiheuttaneet ennemminkin lässähtäneitä "nah..." ilmaisuja kuin minkäänlaista riemastumisen tunnetta, on aina tullut palattua sen "tutun ja toimivan" IE:n käyttöön.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

30

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti perhana:


Minun muistaakseni ei mikään oikeasti varteenotettavista kilpailijoista ollut lopettanut vielä ennen tätä EU:n kilpailuviraston päätöstä ja uhkavaatimusta, toki netscape oli vaihtanut mozillaksi.


IE kaappasi selainmarkkinat hyvin nopeasti, mainitsemasi Netscape oli toki isoin uhri. Toki sen raunioilta ponnisti Firefox.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti perhana:


Vaihtoehtoisia kilpailijoitahan IE:lle on nykyäänkin monia,

Win työpöytäkäytössä nykyään on vaihtoehtoja ja niillä merkittävää markkinaosuutta, euroopassa esim Firefoxilla alueittain varsin vahvakin asema, syitä monia, mutta "kilpailun avaaminen" tuskin syytön.
Lisäksi MS on joutunut lisään panoksia selaimeen.

Vastaa
jartar
jartar

31

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Perhana:

En nyt ihan ymmärtänyt mitä ajat takaa, ensin väität että minä en ymmärtänyt, ja sitten selität asian ytimen melko tarkalleen samaa tarkoittavalla lauseella kuin mitä itse olin juuri kirjoittanut?


Et nähnyt toiminnassa mitään väärää. Selvensin miksi toiminta oli väärää ja miksi siihen puututtiin.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti perhana:

Vaihtoehtoisia kilpailijoitahan IE:lle on nykyäänkin monia, mutta eiköhän niiden heikko markkinaosuus johdu ennemminkin siitä että ne eivät kykene tarjoamaan peruskäyttäjälle mitään niin mullistavaa käyttökokemusta, että lyhyen kokeilun jälkeen käyttäjä jatkaisi niiden käyttöön totuttelua, eikä palaisi takaisin käyttämään IE:tä, kyllä itsekkin on tullut kokeiltua monia vaihtoehtoja, mutta kun kaikkien niiden käyttökokemukset on aiheuttaneet ennemminkin lässähtäneitä "nah..." ilmaisuja kuin minkäänlaista riemastumisen tunnetta, on aina tullut palattua sen "tutun ja toimivan" IE:n käyttöön.


Hienosti kerrot millä tavalla MS on käyttänyt surutta hyväksi määräävää markkinasemaa ja siihen IE:n nykyinen suosio perustuu. Ero muihin selaimiin ei ole ollut niin iso, että peruskäyttäjät olisivat vaihtaneet selainta. Sitä en ymmärrä mikset näe siinä mitään väärää? Miksi määräävässä markkina-asemassa oleva yhtiö saa pelata muut pois pelistä?

Itse uutiseen liittyen. Vaikka vieressä on nyt Android känny niin tosiaankin toivon että google saa nenilleen. Saadaan sitten tulevaisuudessa parempia kännyköitä.

Vastaa
perhana
perhana

32

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jartar:

Hienosti kerrot millä tavalla MS on käyttänyt surutta hyväksi määräävää markkinasemaa ja siihen IE:n nykyinen suosio perustuu. Ero muihin selaimiin ei ole ollut niin iso, että peruskäyttäjät olisivat vaihtaneet selainta. Sitä en ymmärrä mikset näe siinä mitään väärää? Miksi määräävässä markkina-asemassa oleva yhtiö saa pelata muut pois pelistä?

En väitä ettenkö näkisi siinä mitään väärää, mutta väitän että kilpailijoiden huonoa menestystä ei voi selittää pelkästään microsoftin johtavalla markkina-asemalla, varsinkin kun microsoft ei ole juuri mitenkään estänyt kilpailijoiden selainten asennusta microsoftin omalle alustalleen. Kukaan microsot-vihaajista ei vaan ikinä näytä oikein ymmärtävän sitä miten ihmeen nöyrästi microsoft on aina päästänyt kilpailijat omalle hiekkalaatikolleen tuomaan microsoftin tuotteiden kanssa kilpailevia sovelluksia windows-järjestelmään, muunmuassa kilpailevat avoimen koodin officet ja selaimet.

Jotenkin vaan näyttää siltä että kukaan kilpailijoista tai niiden tukijoista ei ole tyytyväinen ellei heidän oma selaimensa pääse markkinajohtajan asemaan saakka, vaan niin kauan vaaditaan microsoftille rajoituksia kunnes jokin muu kuin IE on markkinajohtaja, sittenkö se vasta on vapaata kilpailua kun kilpailija pärjää paremmin kuin itse alustan luojan selain...?

Siinä vaiheessa kun jokin kilpailijoista tekee yksinkertaisesti tarpeeksi paljon paremman selaimen, se varmasti pystyy valtaamaan markkinajohtajan aseman ilman tuollaisia kepulikonstejakin kuin nuo selainvalinta-vaatimukset, esimerkiksi voidaan ottaa vaikka Pepsi joka on noussut Coca Colan rinnalle kilpailussa vaikka Coca Colalle markkinajohtajana ei ole asetettu vaatimuksia hinnankorotuksista tai myyntirajoituksista, ja usein nämä rajoitukset muutenkin ovat kuluttajien kannalta ennemminkin vahingollisia kuin hyödyksi, vaikka niitä aina kuluttajan hyödyllä selitetäänkin.
Oliko meille kuluttajille esimerkiksi kovinkin paljon hyötyä siitä että suomalainen valio vaadittiin nostamaan maitonsa hintaa että saataisiin ruotsalaisen kilpailijan tuotteita paremmin kaupaksi...? juu varmasti.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

33

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti perhana:


Siinä vaiheessa kun jokin kilpailijoista tekee yksinkertaisesti tarpeeksi paljon paremman selaimen, se varmasti pystyy valtaamaan markkinajohtajan aseman ilman tuollaisia kepulikonstejakin kuin nuo selainvalinta-vaatimukset,...


MS ei tehnyt parempaa, vaan "huonomman" (?) no joka tapauksessa käytti asemaansa hyväksi syrjäyttääkseen muut.

Se jäi tietenkin epäselväksi miten MS oli käyttäytynyt jos sen toimiin ei olisi puututtu, olisko se oma-aloitteisesti muuttanut tapojaa, ehkä ei.


Google käyttää nykyisin asemaansa hyväksi, syytä ajoissa puuttua, eikä vasta vuosia sen jälkeen kun vahinko tapahtunut. vertaa IE.

Vastaa
jartar
jartar

34

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti perhana:

En väitä ettenkö näkisi siinä mitään väärää, mutta väitän että kilpailijoiden huonoa menestystä ei voi selittää pelkästään microsoftin johtavalla markkina-asemalla, varsinkin kun microsoft ei ole juuri mitenkään estänyt kilpailijoiden selainten asennusta microsoftin omalle alustalleen. Kukaan microsot-vihaajista ei vaan ikinä näytä oikein ymmärtävän sitä miten ihmeen nöyrästi microsoft on aina päästänyt kilpailijat omalle hiekkalaatikolleen tuomaan microsoftin tuotteiden kanssa kilpailevia sovelluksia windows-järjestelmään, muunmuassa kilpailevat avoimen koodin officet ja selaimet.


Ilmeisesti kaikki ovat MS vihaajia EU:ta myöten jos ovat eri mieltä kanssasi. MS ei reagoinut EU:n vaatimuksiin ennen valtavia sakkoja. Se jos mikä on "nöyrää". Kun suurin osa käyttäjistä ei itse osaa vaihtaa selainta niin on turha puhua pelkästään siitä että selaimen vaihtoa ei ole estetty. Jos EU olisi reagoinut asiaan HETI ja MS olisi sitä TOTELLUT niin nykyinen tilanne olisi ihan erilainen. Nettikoodareidenkin elämä olisi ollut paljon helpompaa kun ei olisi tarvinnut tehdä purkkavirityksiä koodiin jotta sivut saisi toimimaan IE:llä.
Ilman Firefoxin ja Googlen kovaa panostusta ja tunkeutumista markkinoille IE olisi vieläkin surkea. Kilpailu on pakottanut IE:n tukemaan standardeja.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti perhana:

Jotenkin vaan näyttää siltä että kukaan kilpailijoista tai niiden tukijoista ei ole tyytyväinen ellei heidän oma selaimensa pääse markkinajohtajan asemaan saakka, vaan niin kauan vaaditaan microsoftille rajoituksia kunnes jokin muu kuin IE on markkinajohtaja, sittenkö se vasta on vapaata kilpailua kun kilpailija pärjää paremmin kuin itse alustan luojan selain...?


Eli sinulla ei ole vieläkään mitää hajua mitä monopoli tarkoittaa ja mitä on määräävän markkinaseman väärinkäyttö! Voisitko perehtyä aiheeseen vai onko tarkoituksesi vain haastaa riitaa? Markkinajohtajuus ei liity aiheeseen millään tasolla.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti perhana:


Siinä vaiheessa kun jokin kilpailijoista tekee yksinkertaisesti tarpeeksi paljon paremman selaimen, se varmasti pystyy valtaamaan markkinajohtajan aseman ilman tuollaisia kepulikonstejakin kuin nuo selainvalinta-vaatimukset, esimerkiksi voidaan ottaa vaikka Pepsi joka on noussut Coca Colan rinnalle kilpailussa vaikka Coca Colalle markkinajohtajana ei ole asetettu vaatimuksia hinnankorotuksista tai myyntirajoituksista, ja usein nämä rajoitukset muutenkin ovat kuluttajien kannalta ennemminkin vahingollisia kuin hyödyksi, vaikka niitä aina kuluttajan hyödyllä selitetäänkin.


Edelleenkin, määräävä markkina-aseman väärinkäyttö. Jos iso virvoitusjuomajätti tällaiseen syyllistyisi niin seurauksia tulisi.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti perhana:

Oliko meille kuluttajille esimerkiksi kovinkin paljon hyötyä siitä että suomalainen valio vaadittiin nostamaan maitonsa hintaa että saataisiin ruotsalaisen kilpailijan tuotteita paremmin kaupaksi...? juu varmasti.


Joskus kannattaa miettiä vähän pidemmälle kuin mitä maito maksaa tänään tai huomenna. Mitä luulet, olisiko valio nostanut hintaa siinä vaiheessa kun olisi tappiomyynnillä saanut kilpailijan ulos suomesta?

Ja vielä kertauksena. Määräävän markkina-aseman VÄÄRINKÄYTTÖ. Kun tällaista tapahtuu niin kuluttaja ei koskaan voita. Ellet ymmärrä niin vihje sana on korostettu.

Vastaa
perhana
perhana

35

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jartar:

Kun suurin osa käyttäjistä ei itse osaa vaihtaa selainta niin on turha puhua pelkästään siitä että selaimen vaihtoa ei ole estetty.

Et ole ilmeisesti edes kokeillut miten hankalaa osaamattoman käyttäjän on välttyä firefoxin tai chromen ilmestymisestä koneelle jonkin muun ohjelmiston mukana?
Vuosikausia (jo ennen tätä selainvalinta-päätöstä) on lukemattomien suosittujen ohjelmien asennukseen lisätty tarjolle vaihtoehto asentaa samalla joko firefox tai chrome, ja kuinka ollakkaan se on siinä jo ihan valmiiksi valittuna rasti ruutuun, eli ellei ohjelman asentaja huomaa sitä valintaa erikseen siitä poistaa, asentuu sitten sen halutun ohjelman lisäksi sinne koneelle sitten esimerkiksi firefox, ja onpa joka valmiiksi rasti ruutuun kohdassa jossa valitaan firefox oletus-selaimeksi...
kun homma näin hankalaksi on tehty, niin kuinka suuri osa käyttäjistä osaisikaan selainta vaihtaa?

Ihan aikuisten oikeasti, kyllä käyttäjälle joka mitään ylimääräisiä ohjelmia koneelleen asentelee, on hankalampaa pitää se IE oletus-selaimena kuin saada selainta vaihdettua, eli edelleen väitän että jos nämä kilpailevat selaimet olisivat käyttäjien enemmistön mielestä olleet helpompia ja parempia käyttää kuin IE, olisivat ne saaneet vallattua suuremman osuuden markkinoista EU:n päätöksestä huolimatta.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jartar:

Voisitko perehtyä aiheeseen vai onko tarkoituksesi vain haastaa riitaa?

Jos riidanhaastamisella tarkoitetaan hyökkäävän sävyistä kirjoittelua, ehkä kannattaisi lukaista myös ne omat kirjoitukset lävitse uudelleen, varsinkin ne "et taida ymmärtää" kohdat ;-)

Kuten olen jo sanonut, minä kyllä ymmärrän mitä määräävän markkina-aseman väärinkäyttämisellä tarkoitetaan, minun pointtini on vain se että läheskään aina tällaisilla päätöksillä ei saada mitään korjattua, mutta tokihan niillä saadaan sakkotuloista mukavasti tuloja EU:n kassaan... mutta onko kilpailevien selainten markkinaosuus kuinka huomattavasti kasvanut tämän EU:n päätöksen jälkeen? vai onko se nyt niin että käyttäjille jotka eivät suostu tästä päätöksestä huolimatta lopettamaan IE:n käyttöä, pitäisi myös määrätä jonkinlainen sakkorangaistus microsoftin markkina-aseman tukemisesta?

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jartar:

Joskus kannattaa miettiä vähän pidemmälle kuin mitä maito maksaa tänään tai huomenna. Mitä luulet, olisiko valio nostanut hintaa siinä vaiheessa kun olisi tappiomyynnillä saanut kilpailijan ulos suomesta?

Mitä itse luulet, tiputtaako Arla tämän päätöksen seurauksena maitonsa hintaa, vai nostaako...?
Entä mitä luulet, jos tämä Suomalainen Valio tämän päätöksen seurauksena jää häviölle kilpailussa, kompensoiko maidon hinnan muutokset ne menetetyt suomalaiset työpaikat joita Valion maidon myynnin osuuden pienenemisestä Suomessa mahdollisesti aiheutuu?

Minä nyt vain olen sitä mieltä, että nämä tämänkaltaiset tuomiot määräävän markkina-aseman väärinkäytöstä eivät aina ole kuluttajan hyödyksi, vaikka ne ehkä joitain kilpailevia yrityksiä auttaisivatkin.

Ei tarvitse ymmärtää, saat aivan vapaasti olla asiasta kanssani eri mieltä ;-)

Vastaa
jartar
jartar

36

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti perhana:

Et ole ilmeisesti edes kokeillut miten hankalaa osaamattoman käyttäjän on välttyä firefoxin tai chromen ilmestymisestä koneelle jonkin muun ohjelmiston mukana?


Harvemmin ne mitään koneista tietämättömät hakevat ja asentavat ohjelmia koneelle. Se täytyy sanoa, että tuon tyylisestä markkinoinnista en pidä.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti perhana:

Kuten olen jo sanonut, minä kyllä ymmärrän mitä määräävän markkina-aseman väärinkäyttämisellä tarkoitetaan, minun pointtini on vain se että läheskään aina tällaisilla päätöksillä ei saada mitään korjattua, mutta tokihan niillä saadaan sakkotuloista mukavasti tuloja EU:n kassaan... mutta onko kilpailevien selainten markkinaosuus kuinka huomattavasti kasvanut tämän EU:n päätöksen jälkeen? vai onko se nyt niin että käyttäjille jotka eivät suostu tästä päätöksestä huolimatta lopettamaan IE:n käyttöä, pitäisi myös määrätä jonkinlainen sakkorangaistus microsoftin markkina-aseman tukemisesta?


Ongelma on siinä, että yleensä vahinko on jo tapahtunut siinä vaiheessa, kun määräävässä markkina-asemassa olevalle yritykselle tulee seuraamuksia. Aseman ja menestyksen nostaminen on yleensä vaikeaa. Itse lähtisin siitä, että kilpailun tulisi olla reilua. Naisystäväni ja hänen lapsensa käyttävät IE:tä, eikä minulla ole mitään tarvetta puhua heitä käyttämään muuta selainta.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti perhana:

Mitä itse luulet, tiputtaako Arla tämän päätöksen seurauksena maitonsa hintaa, vai nostaako...?
Entä mitä luulet, jos tämä Suomalainen Valio tämän päätöksen seurauksena jää häviölle kilpailussa, kompensoiko maidon hinnan muutokset ne menetetyt suomalaiset työpaikat joita Valion maidon myynnin osuuden pienenemisestä Suomessa mahdollisesti aiheutuu


Jos nyt lähdetään siitä, että päätöksen ansiosta suomessa on kilpailua. Siinä voittaa kuluttaja. Paljon parempi tilanne, kuin se että Valio sanelisi hinnat ja kuluttajat ostaisi hampaat irvessä.

Valio otti tietoisen riskin, jäi kiinni rikoksesta ja nyt kärsitään seuraukset. Sääliä en heille anna.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

37

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti perhana:


Kuten olen jo sanonut, minä kyllä ymmärrän mitä määräävän markkina-aseman väärinkäyttämisellä tarkoitetaan, minun pointtini on vain se että läheskään aina tällaisilla päätöksillä ei saada mitään korjattua,...


Jos toimet on tehokkaita, ja ennenkaikkea tareeksi nopeita niin kyllä niillä on vaikutusta, siis ihan oikeasti.

Lisäksi jos annettu rangaistuksia niin pelotevaikutus.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti perhana:

mutta onko kilpailevien selainten markkinaosuus kuinka huomattavasti kasvanut tämän EU:n päätöksen jälkeen?


Jos IE markkinaosuus oli ennen prosessia yli 95%, nykyään reippaasti alempi, jo työpöydilläkin. Monissa EU maissa osuus kyykkäs todella reippaasti.

MS joutu kilpaileen ihan selaimella, eli kehittään sitä, ja saanut sen varsin kilpailukykyiseksi. ja Winkkari puolella tainut saada käyttäjiä takaisin.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti perhana:

vai onko se nyt niin että käyttäjille jotka eivät suostu tästä päätöksestä huolimatta lopettamaan IE:n käyttöä, pitäisi myös määrätä jonkinlainen sakkorangaistus microsoftin markkina-aseman tukemisesta?

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jartar:


Mitä itse luulet, tiputtaako Arla tämän päätöksen seurauksena maitonsa hintaa, vai nostaako...?

Liittyy asiaan miten ?

Tuolla ja jatkokysymyksillä taidat haluta johtaa lukijan harhaan ?

Tiedämme kummatkin että jos polkumyynti lopetetaa niin ei hinnat nousee ja tiedämme jos kilpailu turvataan niin kilpailu jatkuu -> kuluttajan hinta/palvelu etu usein jo keskipitkällä ajalla.

MS ja Valio rinnastaminen vähän kevyttä (MS oli globaali, Valio EU markinnallakkin lilliputti, Arlakin reilusti isompi), Suomessa haavoitetaan itseä kun esim terveitä kotimaisia yritysjärjestelyjä, estetään kotimaan markkinaosuuksien takia, jolloin ne jää heikoksi ison ulkomaalaisten rinnalla.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

38

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user_org:


MS ja Valio rinnastaminen vähän kevyttä (MS oli globaali, Valio EU markinnallakkin lilliputti, Arlakin reilusti isompi),

Aivan totta, Valio on varsin pieni toimija sekä Arlaan että MS:aan verrattuna, en oikein ymmärtänyt relevanssia. Kysymys on siitä onko määäräävä markkina-asema *tietyllä markkinalla* ja käyttääkö sitä väärin, ei mikä on konsernin bisneksen koko kaikilla markkinoilla ympäri maailman.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user_org:


Suomessa haavoitetaan itseä kun esim terveitä kotimaisia yritysjärjestelyjä, estetään kotimaan markkinaosuuksien takia, jolloin ne jää heikoksi ison ulkomaalaisten rinnalla.

Onko esimerkkejä tällaisista tapauksista? Nimenomaan kotimaisen kilpailutilanteen mukaan Suomen kilpailuviranomaisten tulee toimiakin. Jos vaikka Kesko ja S-ryhmä suunnittelisivat fuusiota, ei suomalaisia kuluttajia kauheasti lohduttaisi, että firma olisi kuitenkin pienempi kuin Wal-Mart tai Carrefour.

Valiolla, Keskolla ja muilla suomalaisyrityksillä on mahdollisuus kasvaa ulkomaille ilman että niillä on määräävää markkinaosuutta kotimaassa, ja jos sellainen on ei sitä kuitenkaan saa käyttää väärin. Ja itseasiassa on parempi, että kotimaassakin on kilpailua, koska kilpailu pakottaa parantamaan tuotteita ja kannattavuutta, jonka pohjalta ulkomaillakin on mahdollisuus onnistua paremmin.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

39

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jonahan:


Onko esimerkkejä tällaisista tapauksista?

Elintarvikealalla on alueita missä tarvittaisiin järjestelyitä mutta ei onnistu. Mutta myös muilla aloilla.


Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jonahan:

Jos vaikka Kesko ja S-ryhmä suunnittelisivat fuusiota,


Juu en todellakkaan ajatellut noita, päinvastoin (päivittäistavarakaupassa)
Nuo voivat jopa käyttää hyväkseen asemaansa ja hankinnoissa ja he tietävät ettei heille voi tulla kilpailijoita, ei siis tarvetta noita fuusioida.


Viittasit ulkomaille kasvuun, sitä ajattelin myös, siltä pohjalta että fuusioilla siihen voisi saada paukkuja ja kilpailukykyä.

Ensisijaisesti tarkoitin aloja, yhtiöitä joissa kilpailu ei rajoitu rajoille. Eli se paikallinen markkinaosuus on jaossa jatkuvasti.

Esimerkiksi vaikka kotimainen jäätelöbusines, jos se olisi fuusioitu yhdeksi, niin suomessa osuus olisi ollut iso, mutta olisiko siitä ollut haittaa, se olisi ollut pienitekiä, vaikka siinä olisi ollut Valion poikkeuksellisen vahvat kotimaiset tuotemerkit ? (en siis tarkotia että tuolle alalle olisi ollut tarvetta)

Vastaa
Jonahan
Jonahan

40

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user_org:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jonahan:


Onko esimerkkejä tällaisista tapauksista?

Elintarvikealalla on alueita missä tarvittaisiin järjestelyitä mutta ei onnistu. Mutta myös muilla aloilla.

Onko esimerkkejä tällaisista tapauksista? Mitkä järjestelyt kilpailuviranomainen on estänyt?

Tietämättä mistä spesifistä tapauksesta puhut on erittäin vaikea olla kilpailuviraston ratkaisua vastaan tai puolesta.


Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user_org:


Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jonahan:

Jos vaikka Kesko ja S-ryhmä suunnittelisivat fuusiota,


Juu en todellakkaan ajatellut noita, päinvastoin (päivittäistavarakaupassa)
Nuo voivat jopa käyttää hyväkseen asemaansa ja hankinnoissa ja he tietävät ettei heille voi tulla kilpailijoita, ei siis tarvetta noita fuusioida.

Ne otin vain vastaesimerkiksi osoittamaan, että logiikkasi "ovat pienempiä kuin ulkomaiset, ei pitäisi rajoittaa" ei toimi.

Sinun, minun tai muun kuluttajan mielestä ei ehkä ole "tarvetta" noita fuusioida, mutta kyseisten yritysten omistajien mielestä sellainen tarve voi hyvinkin tulla, jos halutaan parantaa kannattavuutta ja tulosta.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user_org:


Viittasit ulkomaille kasvuun, sitä ajattelin myös, siltä pohjalta että fuusioilla siihen voisi saada paukkuja ja kilpailukykyä.

Viittasin ulkomaihin lähinnä siksi, että jos on hallussa lähes määräävä markkinaosuus kotimaassa on kasvulle jokseenkin kaksi mahdollisuutta: ulkomaat tai uusien tuoteryhmien lisääminen.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user_org:


Esimerkiksi vaikka kotimainen jäätelöbusines, jos se olisi fuusioitu yhdeksi, niin suomessa osuus olisi ollut iso, mutta olisiko siitä ollut haittaa, se olisi ollut pienitekiä, vaikka siinä olisi ollut Valion poikkeuksellisen vahvat kotimaiset tuotemerkit ? (en siis tarkotia että tuolle alalle olisi ollut tarvetta)

Viittaat ajankohtaan, jossa Suomen suurimmat jäätelövalmistajat olivat vielä Valio ja Ingman eivätkä Nestlé ja Unilever?

Jos kyseinen fuusio olisi toteutunut vaikka vuonna 2003, olisi kuluttajan valinnanvapaus todennäköisesti kärsinyt, koska tuotemerkkejä olisi karsittu. Myös hintoihin olisi erittäin todennäköisesti kohdistunut nousupaineita, koska yksi erittäin vahva suomalainen olisi kilpaillut jokseenkin vain Unileveriä vastaan.

Tilanne, jossa on kaksi suurta on parempi kuin yksi suuri ja yksi pieni. Tietenkin kuluttajana toivoisin että kilpailu olisi vieläkin laajempaa.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja