Mitkä puhelimet saavat Android L -päivityksen?

Valtteri Ahonen
11. elokuuta, 2014 15:22

Androidin seuraava suuri versiopäivitys kulkee nimellä Android L. Google on jo esitellyt sitä kattavasti ja sen preview-version voi asentaa esimerkiksi Nexus 5 -puhelimeen vaikka heti.
Android-käyttäjien huulilla lienee kuitenkin ainakin yksi suuri kysymys: tuleeko Android L juuri minun puhelimeeni? Android-puhelinten suuri kirjo ja valmistajien strategiset päätökset johtavat väistämättä siihen, että läheskään kaikki puhelimet eivät tule päivitystä saamaan.
Tällä hetkellä ei tietysti ole olemassa vielä virallista tietoa siitä, mille malleille valmistajat aikovat päivityksensä jakaa, mutta valistuineita arvauksia voi kuitenkin esittää. Omat uumoilunsa on esittänyt esimerkiksi AndroidCentral, ja niihin tämäkin listaus perustuu.
Samsungin päivityshistoriaa tarkastellen voidaan arvella, että Galaxy S5 ja Galaxy Note 3 sekä luultavasti Galaxy S4 saavat L-päivityksen. Kaikki näitä malleja vanhemmat ovat vaaravyöhykkeellä tai selvästi jäämässä ilman päivitystä. Erityisesti Samsungin kohdalla on myös kiinnostavaa nähdä, miten yhtiö reagoi Androidin uuteen graafiseen ilmeeseen. Tähän asti Puhelinvertailun toimitus on ollut suhteellisen yksimielinen Samsungin TouchWiz-käyttöliittymän rumuudesta, mutta ehkäpä se kokee nyt kasvojenkohotuksen (tai sitten ei).
Tablettipuolella voitaneen odottaa L-päivitystä Galaxy Tab 4:lle, Tab S -malleille sekä Pro-mallistolle, mutta tuskin muille.
HTC:n kanssa tilanne on melko yksioikoinen: todennäköisesti HTC One (M7) ja sitä uudemmat mallit saavat L-päivityksen ja muut jäävät ilman. Mikäli L-päivitys tulee joihinkin muihin HTC:n malleihin, niin ainakin sitä saataneen odottaa hyvä tovi.


LG:stä on vähän vaikeampi antaa yhtä täsmällistä arviota, mutta ei olisi aivan kohtuutonta odottaa päivitystä esimerkiksi G2:lle ja G Flexille. Näitä uudemmat mallit saavat päivityksen jo melko varmasti. Tämä koskee toki myös LG G3:a, eli yhtiön nykyistä lippulaivamallia.
Pientä nostetta Suomenkin puhelinmarkkinoilla saanut Sony yrittänee päivittää mahdollisimman monta puhelintaan. Varmimmin päivitys löytää tiensä Xperia Z1-malliin ja sitä uudempiin puhelimiin, luultavasti myös Compact-malleihin. Yhtiönä Sony on osoittanut, että sillä on olemassa halu päivittää myös vanhempia malleja, mutta kaikki narut eivät ole yhtiön omissa käsissä.
Sonyn tablettienkaan osalta päivitystä ei kannata turhan kovaa toivoa ennen vuotta 2013 ostettuihin laitteisiin.


Melko selvä sääntö siis on, että mitä uudempi laite, sen todennäköisemmin päivitys saapuu. Vuoden vanhoihin laitteisiin Android L:n saa vielä melko varmasti, mutta kaksi vuotta on jo käänteentekevä ikä. Mitä luultavimmin eri valmistajien Google Play Edition -mallit saavat päivityksen. Uusimmat Nexus-puhelimet ja -tabletit saavat totta kai päivityksen niin ikään ja luultavasti myös ensimmäisenä.
Muiden, länsimaissa pienempien valmistajien laitteisiin päivityksen tuloa on vaikeampi ennustaa. Erikoisemmista muun muassa OnePlus on ilmoittanut päivittävänsä puhelimensa.
Artikkelissa mainitut päivitettävät mallit ovat pääosin vain arvauksia ja mikä tahansa valmistaja saattaa yllättää. Tietysti laitteisiin voi myös halutessaan asentaa epävirallisia päivityksiä, mutta sellaista ei suositella, jollei kunnolla tiedä, mitä on tekemässä. Näin päivityksen uusia ominaisuuksia on kuitenkin mahdollista saada myös malleihin, joita valmistajat eivät virallisesti enää tue.
Odotatko päivitystä omaan puhelimeesi? Onko artikkelissa jotain, mistä olet eri mieltä? Kerro se kommenteissa.

Lue myös nämä
Tägit
päivitys LG Samsung Sony Android HTC Google Android L
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.