Google esitteli Androidin L-version

2
Manu Pitkänen

Google esitteli Androidin L-version
Google esitteli San Franciscon Moscone Centerissä pidetyssä I/O-kehittäjätapahtumassa Android-käyttöjärjestelmän L-version kehittäjäversion. Kyseessä on ensimmäinen kerta kun Google julkaisee käyttöjärjestelmästään ennakkoversion kehittäjille. Google ei paljastanut vielä mitä jälkiruokaa L-kirjain tulee tarkoittamaan.

Käyttöliittymä on ollut yksi Androidin L-version kehityspainopisteitä. Google on halunnut tehdä mobiilialustastan käyttöliittymästä mahdollisimman joustavan, jotta Androidia olisi mukava käyttää laitteella kuin laitteella riippumatta näytön koosta tai muodosta (pyöreästä kellosta isoon televisioon). L-versiossa kehittäjät voivat luoda sovellustensa käyttöliittymiin varjostuksia ja ottaa huomioon eri elementtien syvyyssuhteet. Uutta on myös siirtymäanimaatioit elementeille ja sovellusten välillä. Lisää tietoa käyttöliittymäuudistuksista löytyy täältä.

Saapuneisiin ilmoituksiin pääsee L-versiossa käsiksi suoraan lukitusnäytöltä. Uutta on myös ns. Heads-up-ilmoitukset, jotka kertovat uusista tapahtumista häiritsemättä kuitenkaan käyttäjää liian paljoa. Android L -laitteiden lukitus voidaan deaktivoida mikäli ne tietävät olevansa oikeissa käsissä. Puhelimen omistajan läheisyys voidaan kertoa esimerkiksi kädessä olevan älykellon avulla.Käyttöliittymän lisäksi suorituskyky on yksi Android L:n tärkeimmistä kehitysalueista. Alustan suorituskykyä on lähdetty parantamaan luopumalla vanhasta Dalvik-ympäristöstä ja korvaamalla se ART:llä, jota testattiin jo KitKatissä. ART:n luvataan tekevän sovellusta nopeampia kuin mitä ne ovat Dalvikissa. ART on yhteensopiva 64-bittisten arkkitehtuurien kanssa. Grafiikkapuolelle esiteltiin Android Extension Pack -laajennokset, joiden avulla kehittäjät pystyvät luomaan aiempaa näyttävämpiä mobiilipelejä.

Suorituskyky- ja ulkoasuparannusten keskelläkään Google ei ole unohtanut akkukeston tärkeyttä. Parantaakseen Android-puhelimien akkukestoa yhtiö esitteli Project Voltan, joka sisältää mahdollisuuden seurata miten virrankulutus on käyttäytynyt päivän mittaan. Tätä kautta saadun informaation kautta kehittäjät voivat suunnitella sovelluksiaan niin, että puhelimen kokonaisvirrankulutus pysyy kurissa.

Android L:n kehitystyökalut tulevat saataville huomenna. Samalla käyttöjärjestelmän Developer Preview tulee tarjolle Nexus 5:lle ja 7:lle.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Oppo Reno10 – hinta laskenut -40%

Oppo Reno10
199 € DNA
460 € CDON
610 € BIGBOX.FI

Alin hinta viikko sitten: 329 €

Realme C30s – hinta laskenut -37%

Realme C30s
65 € BIGBOX.FI

Alin hinta viikko sitten: 103 €

Realme C30 – hinta laskenut -14%

Realme C30
85 € BIGBOX.FI

Alin hinta viikko sitten: 98 €

Oppo A79 – hinta laskenut -14%

Oppo A79
184 € BIGBOX.FI

Alin hinta viikko sitten: 214 €

Kommentit (2)

Anonyymi käyttäjä
massamieees (vahvistamaton)

2

...mutta ei vieläkään keskitettyä turvallisuuspäivitysten jakoa, vaan täytyy nojata täysin siihen, että kiinnostaako puhelimen valmistajaa portata (ylipäänsä mitään) päivitystä omiin malleihinsa?

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.