Näistä sovelluksista Lumioiden omistajat jäävät paitsi

Manu Pitkänen
17. elokuuta, 2014 18:48

Vaikka Windows Phone -puhelimiin onkin saatavilla tätä nykyään jo yli 300 000 sovellusta, on sovellusvalikoiman suppeus edelleen alustan suurin heikkous. Asian noustessa esiin monesti kysytään: Mitä Windows Phonelle ei sitten saa, mitä iPhonelle ja Androidille löytyy? Alempana olemme luetelleet muutamia tällaisia sovelluksia.
Windows Phonen -sovellusongelmassa ei ole kyse siitä, etteikö kaupasta löytyisi tarpeeksi sovelluksia. Kenkä puristaa lähinnä siitä, että näiden tuhansien Windows Phone -ohjelmien joukosta ei välttämättä löydy juuri sitä sovellusta, jota olet tottunut käyttämään iPhonella/Androidilla tai kaverisi kehuu jotakin uutta hype-appia, joka leviää iPhonen käyttäjien keskuudessa kuin Västmanlandin metsäpalo.
Tällä hetkellä Windows Phonen SoMe-sovellusten tilanne ihan kohtuullinen suurin osa kaikkein suurimmista palveluista löytyy Windows Phonelle. Facebookin (Microsoftin tekemänä), Twitterin, Instagramin (beta), Tumblrin, WhatsAppin, Fourquaren (sekä Swarmin) ja Pinterestin (beta) saa Lumiaan. Nämä ovat länkkäreiden suosimia sovelluksia, joita Kiinassa, Japanissa tai Intiassa ei välttämättä käytetä yhtä ahkerasti kuin Yhdysvalloissa tai Euroopassa. Aasialaiset palvelut, kuten QQ, Weibo, RenRen, Youku ja Mixi, sekä Venäjällä käytettävä VK löytyvät kuitenkin Windows Phonellekin.
Puutteitakin löytyy. Itsestään tuhoutuvista viesteistä ison ilmiön tehneiden Snapchatin ja Taptalkin virallisia sovelluksia ei löydy Windows Phonen kaupasta, kuten ei myöskään monia isoja deittipalveluita (OkCupid, Tinder, Zoosk, Grindr). GroupMe löytyy Microsoftin kehittämänä sovelluksena, mutta hieman eksoottisempia palveluita, kuten Yik Yakia tai Glyphiciä ei löydy lainkaan. Kik-viestisovellus löytyy kyllä Windows Phonelta, mutta sitä ei ole päivitetty kahteen ja puoleen vuoteen.
Pelien puolelta löytyy lisää puutteita. Lumioilla ei voi pelata Kingin supersuosittuja Saga-pelejä, kuten Candy Crush Sagaa, eikä Supercellin Hay Daytä tai Clash of Clania. Nippelitietopeli QuizUpin pelaaminen jää myös haaveeksi. Monet Japanissa suositut mobiilipelit toimivat niin ikään vain Androidilla ja iOS:llä, kuten Puzzle & Dragons, Monster Strike, Mobage-verkoston pelit, Dokuro sekä GREEn julkaisemat pelit. Tällä hetkellä pinnalla olevia Monument Valley- ja Two Dots -pelejäkään ei voi asentaa Lumioille.
Hyötyohjelmienkin piiristä löytyy paljon puutteita, esimerkiksi useat verkkoselaimet (Firefox, Chrome, Opera), Dropbox, Google Drive, Mailbox, Gmail, Sunrise, IFTTT sekä lukuisa määrä muita kalenteri-, muistiinpano- ja sähköpostisovelluksia puuttuu Windows Phonen sovelluskaupasta.
Valokuvauksen puolelta puutteisiin voitaisiin listata VSCO Cam, Camera+, Flickr, Photoshop touch ja Behance. Sarjakuvaharrastajat taas jäävät paitsi ComiXologystä ja Marvel Unlimitedistä. Videopalveluista esimerkiksi YouTube, Amazon Instant Video, Viaplay ja Twitch eivät ole tehneet Windows Phone -sovellusta. VLC:n mediasoitintakaan ei saa Lumioille.
Uutisten lukemiseen suunnatuista palveluista Windows Phonelta puuttuu Flipboard, Pulse, Pocket, Instapaper, Feedly, StumbleUpon, Prismatic, Gunosy, WatchESPN ja BBC News. Isoja urheilulajeja tai -sarjoja ei voi myöskään seurata virallisen sovelluksen kautta, kuten esimerkiksi F1:stä, NHL:ää, FIFA (2014 MM-sovellus), MLB:tä (baseball), NBA:ta (koripallo) tai NFL:ää (amerikkalainen jalkapallo).
Perinteisten verkkopalveluiden lisäksi Windows Phone -puhelimille ei ole kehitetty kovin aktiivisesti lisälaitteiden companion-sovelluksia. Esimerkiksi Dropcam-kameroille, Parrot-lennokeille, Jawbonen Up-aktiivisuusrannekkeelle tai Zeppin liikesensoreille ei löydy WIndows Phone -sovellusta.
Nokian sovelluskehityksen johtaja Bryan Biniak sitoi Windows Phonen sovellusongelman ja laitemyynnin heikkouden yhteen erinomaisesti toteamalla viime vuonna: "if there is an app that somebody cares about that's not there, that's a missed opportunity of a sale." Ei siis riitä, että kaikkein suosituimmat sovellukset löytyvät, myös erityistarpeita palvelevien niche-sovellusten on löydyttävä Windows Phonelta.
Kerro uutiskommenteissa, mitä sovellusta sinä kaipaisit Windows Phonelle.

Lue myös nämä
Tägit
Apple iPhone Android Microsoft iOS Windows Phone
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.