Windows Phonessa on tasan yksi ongelma

20
Petteri Pyyny

Windows Phonessa on tasan yksi ongelma
Olen nyt n. puoletoista kuukauden ajan käyttänyt pääasiallisena kännykkänäni Lumia 625:sta WP8.1 Developer Editionilla höystettynä ja ajattelin kirjoitella jonkinlaista yhteenvetoa käyttöjärjestelmän ongelmista ja ongelmakohdista. Haastattelin vuorta ns. non-techie -kuluttajia ja kyselin heiltä kokemuksia Lumiasta, joko omakohtaisia tai "fiilispohjaisia" tuttujensa kokemuksiin verrattuna.

Teknologisesti orientoituneet käyttäjät tuppaavat listaamaan vuoren kaikennäköistä nippelidataa, puuttuvia muka-tärkeitä ominaisuuksia ja toimintatapoja, kun vertailevat eri alustoja speksinäkökulmasta. Tämä ei kuitenkaan ole millään tavalla relevanttia sille 99% kuluttajista joita ei suoraan sanoen voisi vähempää kiinnostaa pääseekö älypuhelimella kytkeytymään natiivisti OpenVPN-sisäverkkoon vai ei.

Kaikessa testailussa ja keskustelussa korostui yksi teema: sovellusten puute.

Vannoutuneimmat WP-fanaatikot reagoivat kysymykseen täsmälleen samalla tavalla kuin Linuxia desktopilla käyttäneet käyttäjät reagoivat samaan kysymykseen 10 vuotta sitten: "mutta hei, on tuolle sovellukselle olemassa tämä vaihtoehto, joka tekee melkein saman ja sitten kun teet tämän toisen jutun tällä tavalla, niin saat käytännössä saman jutun tehtyä, vain vähän eri tavalla.."Ongelma on tämä: Kun naapurin Pertti kertoo uudesta megakoukuttavasta pelistä, jota hän ja koko työporukka hakkaa tehtaan tupakkatauoilla, nyökyttelet vain hämilläsi. Ja illalla yrität googlettaa "alternatives to megakoukuttava uusi peli" ja löydät sen kautta pari "vähän sinnepäin" tehtyä kloonia. Pienellä 6kk odottelulla WP:lle ilmestyykin sitten lähes yhtähyvä, ellei jopa samanveroinen klooni kyseisestä pelistä. Ja jos oikein hyvä säkä menee, pienellä 18kk odottelulla pelistä tulee ihan virallinenkin Windows Phone-versio saataville.

Teineillä ja muilla sosiaalisen median superaktiiveilla tilanne on vielä kaameampi. Teineillä on menossa tietyntyyppinen kilpajuoksu vanhempiensa ikäryhmää vastaan, jossa he vaihtavat jatkuvasti "Sitä" sosiaalista mediaa, joka on sillä hetkellä kuuminta hottia, pyrkien samalla huolehtimaan siitä, että ko. media pysyy heille rauhoitettuna alustana, jossa ei vahingossa päädy omien vanhempiensa kaverilistalle.

Kun uusin Instabookster sitten leviää kuin kulovalkea tietyssä kaveriporukassa, tietyssä kaupungissa, uudeksi "Jutuksi", kaikki tietyn porukan välinen keskustelu siirtyy kertarysäyksellä sinne. Tuossa tilanteessa sitten Jennyalexandra, 16v, jolle isä osti synttärilahjaksi upouuden Lumia 1020:n päätyy tilanteeseen, jossa hänellä ei ole mitään hajua, "missä kaikki on", mitä tapahtuu ja missä tuttavat tapaavat. Muusta sosiaalisesta ympyrästä puhumattakaan.

Jennyalexandra tekee saman kuin sinäkin sen uuden pelin suhteen: odottelee sovelluksen epävirallista kloonia, jotka sosiaalisen median puolella toki tulevatkin pikapuoliin -- ehkä joskus jopa 3kk sisään siitä, kun trendi on ollut huipussaan. Somesovelluksissa virallinenkin sovellus saataneen WP:lle yleensä (toki yleensä vähän rampautettuna) jo 12kk sisään. Kun Jennyalexandra sitten sovelluksen vihdoin Lumiaansa asentelee, ollaankin toki tilanteessa, että "kaikki" ovatkin jo siirtyneet seuraavaan villitykseen ja hehkuttavat uutta Snapsappia viileimpänä yhteydenpitotapana, "like evö".


Käytännössä usealle, jatkuvasti sitä "seuraavaa juttua" etsivälle teinille Lumia on yhtä käytännöllinen syntymäpäivälahja kuin lahjapaperiin kauniisti paketoitu kivi.

Miksi sovelluskehittäjiä ei kiinnosta?

Sovellusten kehittäminen maksaa rahaa. Yksinkertaisenkin sovelluksen kehittäminen sitoo tyypillisesti parin henkilön työpanoksen parin kuukauden ajaksi, eli yhteensä neljän kuukauden palkan, sivukuluineen. Jos samalla vaivalla koodataan sama sovellus iOS:lle tai Androidille, potentiaalinen tuotto on valtavan paljon isompi. Toki, aina argumentoidaan, että WP:llä ei ole myöskään kilpailua -- se pitääkin paikkaansa pienten, nichesovellusten suhteen, joiden kannattaakin WP:lle kehittää tuotteitaan. Mutta juurikin ne ns. killer appsit kehitetään käytännössä aina iOS:lle ja Androidille. Tätä vahvistaa vielä se, että valtaosa suosituimmista sovelluksista tulee Yhdysvalloista, jossa WP:n markkinaosuus on jotain todella pienen ja naurettavan pienen välimaastossa, eli mielenkiintoa ei yksinkertaisesti ole.

Myöskin tietyntyyppinen analytiikkadata on Microsoftilta hyvin vaikeasti saatavissa olevaa -- on mahdotonta seurata mainoskampanjasta syntyneitä asennuksia ja tuloja, ns. affiliate-mallia sovellusten esilletuontiin ei ole olemassakaan, jne. Seikkoja, jotka eivät taatusti ainakaan paranna Microsoftin asemia sodassa kehittäjien sieluista.

Mikä avuksi?

Käytännössä Microsoftin on pakko tehdä sovellustilanteelle jotain -- ja isosti. Hiljattainen huhu Android-sovellusten tuomisesta osaksi WP:tä olisi loistava veto. Jos se ei auta, on vaihtoehtona raaka rahankäyttö -- käytännössä jok'ikinen Applen App Storen "nousussa"-listoilla keikkuva sovellus pitäisi saada kuukauden sisään portattua WP:lle ja siihen auttaisi käytännössä eniten ihan riihikuiva raha. Pienet mobiilisovellusstartupit olisivat aika tyytyväisiä, kun MSFT kippaisi ovelle puoli miljoonaa WP-sovelluksen kehityskustannuksia varten, ainoana vaatimuksena toimitusaika max. 30vrk päähän.

Puhelinalusta elää tai kuolee nykypäivänä sovellustarjonnan kanssa käsi kädessä, joten käyttöjärjestelmän ominaisuuksilla, laitteiden laadulla ja kilpailukykyisellä hinnallakaan ei ole mitään merkitystä massamarkkinoiden kannalta, mikäli ongelmaa ei saada korjattua. Aikaahan toki on, Microsoft on osoittanut lähes kaikessa toiminnassaan, että he ovat valmiita taistelemaan markkinaosuudestaan tarvittaessa vaikka pari vuosikymmentä, mikäli siihen on tarve. Mutta jos WP8.x halutaan lentoon, sen sovellustarjonnan on pakko parantua merkittävästi -- ja sovellustarjonnassa ei kiinnosta saatavilla olevien sovellusten määrä, vaan nimenomaan ns. killer appsien olisi pakko ilmestyä jatkossa WP:lle lähestulkoon heti niiden iOS/Android-debyytin jälkeen.

WP8:n menestyminen alustana olisi loppupeleissä kuitenkin kaikkien kuluttajien etu -- raaka, kolmen tasavahvan tekijän kilpailu kehittäisi markkinoita nopeimmin, tuoden jatkuvana virtana uusia innovaatioita ja pakottaisi kaikki kilpailun osapuolet panostamaan jatkuvasti omaan tarjontaansa. Edes duopolissa näin ei (yleensä) ole, vaan tilanne päätyy helposti kahden kilpailijan toistensa kopiointiin, ilman varsinaista innovointia.


Petteri Pyyny, toimitusjohtaja
AfterDawn Oy

Twitter: @pyyny

Uusimmat puhelimet

Kommentit (20)

Anonyymi käyttäjä
KeijoG (vahvistamaton)

1

Eikä pelkästään sovellusten puute, vaan niiden ala-arvoinen laatu on suurin kynnys siirtyä iOS -puolelta Windows Phonen -maailmaan ja sama asia on jopa kynnys Android -käyttäjillekin, jopa Androidilla käyttäjäkokemus on parempi sovellusten suhteen mitä Windows -puolella. Tämä on jo paljon sanottu, sillä Androideilla käyttäjäkokemus vaihtelee suuresti eri mallien ja merkkien kesken, puhumattakaan eri OS-versioiden tuomasta haasteesta.

Näillä näkymin Windows puhelimilla ei ole kovinkaan ruusuista tulevaisuutta, mikä sinänsä on sääli. Markkinoille mahtuisi kolmaskin tekijä, en usko, että MeeGo/Tizen nousee semmoiseksi, periaatteessa Amazonin laite käyttää omaa ekosysteemiään vaikka pohjalla hyrrääkin Androidin palasia, mutta laite on niin omanlaisensa, että ei voida puhua Android -laitteesta kun siinä ei ole Googlen palvelujakaan.

Paljon kertoo sekin, että esim. Facebook ei halua tehdä omaa sovellusta Windowssille ja sosiaaliseen mediaan onkin tarjolla vain kuraisia korvikkeita tai hätäpäissä tehtyjä omia viritelmiä. Tähän kun lisätään WP8.1 edelleen vaivaavat ongelmat, eli melko onneton selain ja köyhähkö ja vajaasti toimiva sähköpostiohjelma, niin onko todella ihme, että ainoa segmentti missä WP myy, on <150 euron luokka?

Vastaa
Ditt0
Ditt0

2

Se että Windows Phone kaatuiee parin minuutin välein niin kuin oikeakin Windows ei siis ole ongelma vaan ominaisuus?

Vastaa
Taeco
Taeco

3

Olisi kaikkien (paitsi tietenkin Applen ja Googlen) etujen mukaista pyrkiä alustariippumattomiin sovelluksiin. Sovelluskehittäjien työ olisi nopeampaa ja siten myös halvempaa - heille jäisi aikaa muihin projekteihin, kun kukin sovellus tarvitsisi kehittää vain kertaalleen. Se olisi hyväksi kuluttajille, kun kaikilla alustoilla olisi tarjolla kaikki sovellukset ja käyttöjärjestelmien kehittäjät joutuisivat kilpailemaan itse käyttöjärjestelmän hyvyydellä. Se olisi myös eduksi uusille ja pienemmille käyttöjärjestelmäkehittäjille, kuten Jollalle ja Microsoftille, kun markkinoille saapuminen olisi helpompaa, joka puolestaan lisäisi kilpailua, joka on niin ikään kaikkien kuluttajien edun mukaista.

Itseänihän tämä ei suuremmin hetkauta. Somet ja pelit kun eivät suuremmin kiinnosta.

Vastaa
Michelola
Michelola

4

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Ditt0:

Se että Windows Phone kaatuiee parin minuutin välein niin kuin oikeakin Windows ei siis ole ongelma vaan ominaisuus?

joku laitevika sun yksilössäs. Ja päivitä se windows 98 uudempaan

Vastaa
dRD
dRD

5

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Ditt0:

Se että Windows Phone kaatuiee parin minuutin välein niin kuin oikeakin Windows ei siis ole ongelma vaan ominaisuus?

Testaamme kuitenkin näitä työksemme ja en ole koskaan nähnyt/kuullut WP:n kaatuneen, joten suosittelen, kuten aiempikin kommentoija, kärräämään puhelimen huoltoon.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Taeco:

Olisi kaikkien (paitsi tietenkin Applen ja Googlen) etujen mukaista pyrkiä alustariippumattomiin sovelluksiin.

Tavallaan totta, mutta toisaalta myös osittain siitä aiheutuu ongelmia. Malliesimerkkinä vaikkapa HTML5-pohjaiset sovellukset WP:llä, joissa on oikaistu mutkia -- käyttöliittymä ja -logiikka eivät noudata alustan omaa käyttölogiikkaa ja ovat siten erittäin huonoja käyttökokemuksen kannalta. HTML5-pohjaisia sovelluksia voi jo nyt kääntää suht helposti kullekin alustalle, mutta tällöin hyvän devaajan pitää tehdä kuitenkin natiivia muistuttava HTML5 kullekin alustalle, jotta käyttökokemuksesta tulee sulava. Ja tämä taas vaatii kehitysresursseja sekin, toki osin vähemmän kuin natiivikoodin teko.

Vastaa
MattiReku
MattiReku

6

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Ditt0:

Se että Windows Phone kaatuiee parin minuutin välein niin kuin oikeakin Windows ei siis ole ongelma vaan ominaisuus?

Kaatuminen kesken puhelun on kiusallista, mutta näin windows tekee. Toisaalta ei kai kukaan puhelintaan käytä pelikoneena?

Vastaa
delic
delic

7

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Taeco:

Olisi kaikkien (paitsi tietenkin Applen ja Googlen) etujen mukaista pyrkiä alustariippumattomiin sovelluksiin. Sovelluskehittäjien työ olisi nopeampaa ja siten myös halvempaa - heille jäisi aikaa muihin projekteihin, kun kukin sovellus tarvitsisi kehittää vain kertaalleen.

En nyt ihan ymmärrä mitä haet tällä takaa, mutta ei siinä ainakaan olisi mitään järkeä, että wp sovellus tulisi sellaisenaan esim iOS käyttäjille tai androidille. Joka alustalla on oma navigointi/graafinen tyyli ja tietyt graafiset elementit ja tietty sovelluksen asettelu mitkä toistuu sovelluksissa.

Eli vaikka käyttäjä käyttää täysin uutta vierasta sovellusta, sen käyttö tuntuu luonnolliselta ja käyttäjä pystyy päättelemään aika pitkälti sovelluksesta miten se toimii ja sovellus tuntuu että se olisi vain osa käyttöjärjestelmää eikä irrallinen sovellus.

WP maailmassa tämä toimii ymmmärtääkseni hyvin ja iOS alustalla. Android on toistaiseksi ollut aika sekamelska, mutta android L:n olisi ymmärtääkseni tarkoitus keskittyä tähän yhteneväiseen käyttökokemukseen.

Vastaa
Taeco
Taeco

8

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti delic:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Taeco:

Olisi kaikkien (paitsi tietenkin Applen ja Googlen) etujen mukaista pyrkiä alustariippumattomiin sovelluksiin. Sovelluskehittäjien työ olisi nopeampaa ja siten myös halvempaa - heille jäisi aikaa muihin projekteihin, kun kukin sovellus tarvitsisi kehittää vain kertaalleen.

En nyt ihan ymmärrä mitä haet tällä takaa, mutta ei siinä ainakaan olisi mitään järkeä, että wp sovellus tulisi sellaisenaan esim iOS käyttäjille tai androidille. Joka alustalla on oma navigointi/graafinen tyyli ja tietyt graafiset elementit ja tietty sovelluksen asettelu mitkä toistuu sovelluksissa.

Eli vaikka käyttäjä käyttää täysin uutta vierasta sovellusta, sen käyttö tuntuu luonnolliselta ja käyttäjä pystyy päättelemään aika pitkälti sovelluksesta miten se toimii ja sovellus tuntuu että se olisi vain osa käyttöjärjestelmää eikä irrallinen sovellus.

WP maailmassa tämä toimii ymmmärtääkseni hyvin ja iOS alustalla. Android on toistaiseksi ollut aika sekamelska, mutta android L:n olisi ymmärtääkseni tarkoitus keskittyä tähän yhteneväiseen käyttökokemukseen.

Noh, jos html5 toimisi kaikissa 100% ja vieläpä täysin samalla lailla, tarvitsisi vaihtaa vain css-tiedosto ja ehkä js-tiedosto jotakin animaatioita varten.

Mutta valitettavasti html5:llä ei saa yhtä näyttäviä sovelluksia kännyköille ainakaan vielä. Mutta oli se sitten html, tai joku muu kieli, en näe sillä mitään varjopuolia, että kaikki käyttöjärjestelmät puhuisivat samaa kieltä. Tarvitsisi tosin standardeja luomassa olla joku w3c:ää vikkelämpi säätiö.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Toisen sukupolven lumialainen (vahvistamaton)

9

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti KeijoG:


Paljon kertoo sekin, että esim. Facebook ei halua tehdä omaa sovellusta Windowssille ja sosiaaliseen mediaan onkin tarjolla vain kuraisia korvikkeita tai hätäpäissä tehtyjä omia viritelmiä.

Ainakin nykyinen Facebook beta app on jo lähes ellei samalla viivalla Androidin ja iOS appien kanssa. Lisäksi mm. Foursquare on palkkaamassa/on palkannut isompaa tiimiä kehittämään heidän omaa, huonoa kylläkin, WP appia eteenpäin.

Sovellusten määrä ja laatu ovat riippuen sovelluksesta huonoja tai hyviä, mutta ainakin joidenkin sovellusten kohdalla on havaittavissa selvää panostusta kohti parempaa. Isompi ongelma suosion kasvamiselle minusta on, kuten artikkelissa sanottiin, 'killer appien' hidas saapuminen alustalle. Nuoret, isona kuluttajaryhmänä, eivät innostu tekemään WPstä trendiä ilman appejä..

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Läke80 (vahvistamaton)

10

Miksi näistä nykyään edes puhutaan puhelimina? Ovat taskutietokoneita/älylaitteita/tjms joissa sattuu olemaan vain puhelimen ominaisuudet!

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Jokapaikanhöylä (vahvistamaton)

11

Mielenkiintoinen artikkeli, kiitos siitä! Lähipiirini testailee myös näitä hellekesälaitumillaan omiin tarpeisiinsa. Nyt oma kesäaika kortilla, joten kiinnostaisi seuraavat lisätiedot: 1) A)Onnistuukos Googlen Chrome -selaimella (vai pakottaako Windows vain IE:n käyttöön) ja B)lisäksi erityisesti toimiiko Adoben Flash Player (tämän päivitys on sisäänrakennettuna automaattisesti Chromeen).
2) Koska on Windows -pohjainen, niin varmaankin saa ladattua Silverlightinkin.
Ei kysyvä tieltä eksy -mottona. Näitä pähkinöitä pureskellen. Kyselee tiedosta kiitollinen. Oppia ikä kaikki.

Vastaa
pentsu
pentsu

12

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Läke80:

Miksi näistä nykyään edes puhutaan puhelimina? Ovat taskutietokoneita/älylaitteita/tjms joissa sattuu olemaan vain puhelimen ominaisuudet!

Koska kehitys kehittyy ja maailma muuttuu. Jos Afterdawn olisi ollut olemassa vuonna -80 kun faija osti meille punaisen näppäinpuhelimen vanhan "kiekkopuhelimen tilalle, olisin taatusti hehkuttanut sitä täällä. Veivattava kiekko jäi historiaan ja hei, numeroiden lisäksi näppäimissä oli myös kirjaimia! En tosin tajunnut miksi...

Vastaa
7520G
7520G

14

Eihän se WP läheskään kaikille sovi, mutta itselleni se sopii paljon paremmin kuin android. Nokian offline kartoista ja navigoinnista on ollut paljon hyötyä ja sulava ja yksinkertainen käyttöliittymä on todella hyvä. Nyt olen yli vuoden käyttänyt Lumia 920, enkä aio vaihtaa tätä pois vielä pitkään aikaan. Sen verran vaivaton taival ollut, niin miksipä hyvin tarpeisiini sopivan puhelimen vaihtaisin pois? Yksi ongelma on tullut WP8.1 developer previewn myötä: nettiselain kaatuilee tietyillä sivustoilla usein. Afterdawnissa tiettyjä uutisia ei ehdi lukemaan, kun joka kerta kaatuu ja huuto.netissä ajoittain sama ongelma. Auttaisikohan tähän ongelmaan käyttiksen palautus ja WP8.1 uudelleenasennus?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
WP8 tyytyväinen (vahvistamaton)

15

Ite nyt reilun vuoden WP8 käyttäneenä ja kaksi kuukautta WP8.1 käyttäneenä ei voi olla kuin tyytyväinen. WP on hyvin käyttäjäystävällinen käyttää ja toimiva. Ei bugailua ei kaatumisia. Selain on paras mahdollinen. Ennen oli Androidia ja ei voi kuin kauhulla muistella niitä. Jatkuvaa bugittelua ja kaatuilua varsinkin kun puhelin oli pidempään päällä. Myös puhelin piti resetoida vähän väliä. Jatkuvasti sai myös vahdata mikä v**tu sitä akkua on taustalla imemässä.

Sovellusvalikoima on tosiaan jäjellä edelleen kilpailijoita ja varsinkin pelivalikoima.

Vastaa
dRD
dRD

16

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti WP8 tyytyväinen:

Ite nyt reilun vuoden WP8 käyttäneenä ja kaksi kuukautta WP8.1 käyttäneenä ei voi olla kuin tyytyväinen. WP on hyvin käyttäjäystävällinen käyttää ja toimiva.

Allekirjoitan. Käyttökokemus on erittäin hyvä WP8:ssa -- ja paras puoli on kenties se, että smooth käyttökokemus on sama myös aivan halvimmillakin WP8-laitteilla.

Lainaus:

Ei bugailua ei kaatumisia.

Jep, käyttistasolla ei olekaan. Sovellustasolla 512MB laitteessa käy aika ajoin sitä, että sovellukselle allokoitu muisti loppuu ja ko. sovellus sulkeutuu.

Lainaus:

Selain on paras mahdollinen.

Tässä vahvasti eri mieltä. Pari vanteenkiristystä aiheuttavaa puutetta tuossa on omaan käyttööni:

-välilehtien hallinta on kömpelö

-"back to top"-tyylinen pikavieritys puuttuu (kts. iOS), joka on tuskastuttavaa. Paras vaihtoehto olisi tuoda Opera Mobilen "skrollaa tarpeeksi nopeasti ja esiin tulee jump to up/down -nappi"-ominaisuus tuohon.

Lainaus:

Sovellusvalikoima on tosiaan jäjellä edelleen kilpailijoita ja varsinkin pelivalikoima.

Jep. Ja tämä on juurikin se ongelma.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti 7520G:

Yksi ongelma on tullut WP8.1 developer previewn myötä: nettiselain kaatuilee tietyillä sivustoilla usein.

Mielenkiintoista. Itselläni ei ole tuota käynyt varsinaisessa IE:ssä lainkaan. High.fi -uutissovelluksessa ja parissa muussa sovelluksessa, jotka käyttävät sovelluksen sisäistä selainta, tuota tapahtuu toisinaan, mm. Talouselämän sivuilla -- johtuen ihan siitä, että sivut ovat niin raskaat, että sisäiselle selaimelle allokoitu muisti loppuu.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

17

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Läke80:

Miksi näistä nykyään edes puhutaan puhelimina? Ovat taskutietokoneita/älylaitteita/tjms joissa sattuu olemaan vain puhelimen ominaisuudet!

Paikallisia eroja.


Juontaa historiasta, matkapuhelin, käsinpuhelin, taskupuhelin, joita kehitetty älypuhelimiksi lisäämällä ominaisuuksia.

Eli jos mahtuu taskuun ja sillä voi soittaa, niin puhelin.

PDAt ja tabletit ilman puhelinta on eri juttu.

Mutta toisaalla on toisin päin, PDA laitteet joihin lisättiin modeemi ja myöhemmin puheluominaisuudet, jossain siltikin puhelin.

Kolmashaara on MP3 soitin, johon pistettiin selain ja modeemi puhelin UIllä. Valmistaja nimesi sen Puhelimeksi.


Jossain maassa nimitys voi olla jonkin valmistajan tavaramerkki.

Vastaa
Ditt0
Ditt0

18

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Michelola:


joku laitevika sun yksilössäs. Ja päivitä se windows 98 uudempaan


Enpä omista windows phonea enkä ole windowsia muutenkaan käyttänyt vuosiin.
Järki sen kertoo että kumpikin kaatuilee samalla tavalla. M$:lle tärkeintä on raha eikä asiakkaiden tyytyväisyys

Vastaa
sam49
sam49

19

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Taeco:

Olisi kaikkien (paitsi tietenkin Applen ja Googlen) etujen mukaista pyrkiä alustariippumattomiin sovelluksiin. Sovelluskehittäjien työ olisi nopeampaa ja siten myös halvempaa - heille jäisi aikaa muihin projekteihin, kun kukin sovellus tarvitsisi kehittää vain kertaalleen. ..


Minulle on jäänyt vaikutelma, että Windowsin ohjelmointirajapinta on aika hankala käyttää ja sen tarjoamat palvelut ovat ainakin osittain hitaita. Lukisin mielellään Windowsia ohjelmoineiden kommentteja, kun itse olen kuunnellut vain parin päivän kurssin WP7:n ohjelmoinnista, enkä ole päässyt edes kokeilemaan sitä. Esteenä oli tarve hankkia noin 10ke edestä MS:n ohjelmia, joita ilman ohjelmointi ei olisi onnistunut.

Vastaa
Michelola
Michelola

20

Microsoft Dreamsparkin kautta sai ilmaiseksi Visual Studio 2013 Pro:n ja ohjelmointi ei sen hankalampaa kuin muillekaan käyttöjärjestelmille

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.