Älypuhelimiin tulossa uusi lasi – Kestää naarmutusta yhtä hyvin kuin safiiri

Manu Pitkänen
7. helmikuuta, 2015 10:08

Applen Arizonaan avaama safiiritehdas oli yksi viime vuoden huhutuimpia mobiilialan aiheita ja se on saattanut vaikuttaa älypuhelimien näyttölaseja valmistavan Corningin tuotekehitykseenkin. Cnetin mukaan Gorilla Glass -lasistaan tunnettu yhtiö aikoo tuoda tämän vuoden aikana markkinoille safiirin naarmuuntumisen kestävyydelle vertoja vetävän lasin.
Cnetin mukaan Corning esitteli uutta Project Phireksi kutsuttua lasimateriaalia sijoittajille perjantaina. Lasin teknisiin yksityiskohtia ei tilaisuudessa paljastettu, mutta Corningin mukaan se on yhtä kestävä kuin viime vuoden lopulla esitelty Gorilla Glass 4, mutta kestää naarmuuntumista yhtä hyvin kuin safiiri.
Mohsin kovuusasteikolla safiiri sijoittuu heti timantin taakse, joten hyvin harva materiaali kykenee naarmuttamaan sitä. Tästä syystä Applekin on päätynyt käyttämään materiaalia iPhonen kameran ja Touch ID -sormenjälkilukijan suojina. Viime vuonna liikkui runsaasti huhuja, joissa Applen ounasteltiin laajentavan safiirin käyttöä puhelimensa näyttöön. Corning saattoi pelästyä tärkeän asiakkuuden menettämistä siinä määrin, että laittoi Project Phiren alulle.
GT Advancedin safiirituotantotekniikka on kuitenkin vielä keskeneräinen, minkä seurauksena yhtiö ajautui saneerausmenettelyyn ja Applen safiiritehdashanke kuihtui kokoon. Samoihin tiloihin Apple on nyt perustamassa uutta palvelinkeskusta. On mahdotonta sanoa, onko Apple päättänyt hylätä safiirisuunnitelmansa kokonaan. Project Phire voi kuitenkin tarjota hyvän vaihtoehdon sille.
Vaikka safiiri kestääkin hyvin naarmuuntumista, on se optisilta ominaisuuksiltaan ja pudotuskestävyydeltään heikompi kuin lasi. Näitä puutteita voidaan kuitenkin lieventää erilaisin teknisin keinoin. Tällä viikolla kulutuselektroniikan näyttöjä testaava DisplayMate kertoi MacRumors-sivustolle testanneensa uutta safiirituotetta, jonka heijastavuus on saatu painettua lasia alhaisemmaksi.

Lue myös nämä
Tägit
Gorilla Glass Corning safiiri safiirilasi Gorilla Glass 4 Project Phire
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.