Apple haluaa iPhonen keskeisimmästä näppäimestä eroon?

Manu Pitkänen
24. kesäkuuta, 2015 10:33

Apple suunnittelee hankkiutumista eroon iPhonien kotinäppäimestä, kertoo AppleInsider-sivusto omiin lähteisiin vedoten. Sivustolla ei ole varsinaista historiaa Apple-huhuihin liittyen, joten tietojen oikeellisuutta on ulkopuolisten vaikea arvioida.
AppleInsider raportoi kuitenkin aiemmin tänä vuonna Applen suunnittelevan paineherkän Force Touch -kosketusnäytön lisäämistä tämän vuoden iPhoneihin. Samankaltaisista tiedoista raportoi myöhemmin Wall Street Journal. On kuitenkin vielä mahdotonta sanoa pitääkö tieto paikkansa.
Tällä viikolla taiwanilainen DigiTimes kertoi omien lähteidensä tietojen pohjalta, että Apple kehittää parhaillaan omaa kosketussensorin ja näytön ohjaamiseen tarkoitettua piiriä. Synaptics esitteli tällaisen TDDI-piirin aikaisemmin tänä vuonna. Ohjainpiirin kehityksessä auttoi Synapticsin aikaisemmin ostama Renesas SP, jota Applenkin kerrottiin havittelevan itselleen.
Digitimesin tietojen mukaan Apple aikoisi integroida TDDI-piirilleen myös Touch ID -sormenjälkilukijansa, mikä käytännössä mahdollistaisi kotinäppäimen poistamisen iPhonesta. Tällöin sormenjälkiskannaukset hoituisivat iPhonen näytöltä.
Kotinäppäin estää tällä hetkellä Applea suunnittelemasta kompaktimman kokoisia puhelimia. Itse näppäin tarvitsee oman tilansa puhelimen alareunasta ja esteettisyyssyistä näytön yläpuolellekin on varattava saman verran tilaa. Tästä syystä iPhonet ovat kookkaampia kuin vastaavan kokoisella näytöllä varustetut Android-puhelimet.
iPhoneista on löytynyt kotinäppäin alusta lähtien ja siitä on muodostunut varsin keskeinen elementti puhelimen käyttöliittymää. Sen poistaminen ei ole vanhojen tottumusten takia täysin yksiselitteistä.
AppleInsiderin mukaan kotinäppäin ei ole kuitenkaan häviämässä iPhoneista ihan lähiaikoina, sillä tekninen toteutus lienee valmis aikaisintaan vuonna 2017. Monia asioita ehtii vielä siis tapahtua ja suunnitelmat muuttua.

Lue myös nämä
Tägit
Apple Apple iPhone iOS sormenjälki sormenjälkilukija Touch ID iOS 8 iOS 9
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.