Apple esitteli iPhone 6S:n ja iPhone 6S Plussan – Tällaisia ne ovat

Manu Pitkänen
9. syyskuuta, 2015 21:27

Apple esitteli tänään järjestetyssä lehdistötilaisuudessa iPhone-mallistonsa uusimmat jäsenet. Tulokkaat kantavat nimiä iPhone 6S ja iPhone 6S Plus. Apple hehkuttaa niiden olevan uudistuneen täysin aiemmasta – vaikkakin ulkoinen muotoilu näyttää olevan perua iPhone 6:lta.
Puhelimet on valmistettu 7000-sarjan alumiiniseoksesta, joka on paljon kestävämpää kuin iPhone 6:ssa käytetty seos. Siispä puhelimien vääntäminen mutkalle vaatii aikaisempaa selvästi enemmän voimaa. Värivaihtoehtojen joukkoon on liittynyt uusi punakultainen vaihtoehto.
Itse tekniikan osalta Apple on lisännyt iPhone 6S -puhelimiin niin sanotun 3D Touch -teknologian. Kyseessä on käytännössä kosketusnäyttö, joka aistii itse kosketuksen lisäksi kosketuksen voimakkuuden (kolme eri astetta). Tekniikkaa käytetään muun muassa sisältöjen nopeisiin vilkaisuihin (pop up -ikkuna, johon saa auki esimerkiksi linkin auki), mutta jos kosketus jatkuu pitkään, avataan sisältö kokonaan auki. Kotinäkymässä jos vilkaisupainalluksen tekee sovellukselle, avautuu pop up -ikkuna, josta voi valita nopeasti sovelluskohtaisen pikatoiminnon.
Aivan kuten Apple Watchissa ja MacBookissakin, voimakkuutta aistivan kosketusnäytön pariksi on lisätty haptisen kokemuksen tuottava Taptic Engine -lineaarimoottori.
Puhelimissa käytetään uutta A9-suoritinta, jonka luvataan olevan suorittimen osalta 70 prosenttia rivakampi ja grafiikoiden osalta 90 prosenttia nopeampi kuin A8. Liike- ja paikkadatan käsittelyyn tarkoitettu M-suoritin on myös integroitu A9:ään.
Touch ID -sormenjälkilukija käsittelee sormenjälkesi myös kaksi kertaa nopeammin, joten mobiilimaksaminen ja puhelimeen kirjautuminen onnistuu paljon vikkelämmin.
Kameran osalta Apple on siirtynyt 12 megapikselin kennoon, jonka kuvanlaatua on kohennettu Deep trench isolation -nimisellä tekniikalla. Ulkopuolisen silmiin se vaikuttaa Samsungin ISOCELLiltä tai vastaavalta tekniikalta, jossa kennon pikselit on eroteltu väliseinillä toisistaan cross-talk-häiriöiden ja kohinan ehkäisemiseksi. Kameralla voidaan kuvata 4K-videoita.
Tavallisten valokuvien oton yhteydessä iPhone 6S kuvaa niin sanotun Live-kuvan, jossa 12 megapikselin kuvat yhdistetään lyhyeksi "GIF-pätkäksi". Live-kuviin on mahdollista tallentaa myös ääntä. Kuvien katselu tapahtuu 3D Touch -kosketuksella.
Etukamerankin kenno on pistetty vaihtoon ja sen pikselilukemat mitataan nyt viidessä miljoonassa. Selfie-kuvaajien iloksi iPhonen kameraohjelma osaa käyttää jatkossa puhelimen näyttöä True Tone -salamana.
Apple aloittaa ennakkotilausten vastaanoton 12. syyskuuta. Myyntiin puhelimet tulevat 25. syyskuuta isoimmilla markkina-alueilla. Euromääräiset hintatiedot löytyvät täältä.

Lue myös nämä
Tägit
Apple App Store iOS Apple iPhone iOS 8 iOS 9
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.