Android joutuu viranomaisten syyniin Yhdysvalloissakin – Rikkooko Google lakia?

Manu Pitkänen
25. syyskuuta, 2015 16:41

Viranomaiset ovat laittamassa lisää painetta Googlen päätyyn Androidin takia. Bloombergin mukaan Yhdysvaltain kauppakomissio (FTC) ja Yhdysvaltain oikeusministeriö ovat sopineet Googlen Android-ehtojen tutkinnan.
Käytännössä kyse on vastaavanlaisesta tutkinnasta, joka aloitettiin Euroopan komission toimesta tämän vuoden huhtikuussa. Yhdysvaltalaisia viranomaisia kiinnostaa erityisesti se, että rajoittavatko Open Handset Alliancen tiukat ehdot kilpailua. Yhteenliittymän ehtojen mukaan jäsenten on esiasennettava Android-laitteisiin Googlen tarjoamat sovellukset, minkä lisäksi jäsenten on pidättäydyttävä tuomasta markkinoille tuotteita, joissa käytetään muokattuja Android-versioita.
Tutkimus on vielä varhaisessa selvitysvaiheessa eli viranomaiset selvittävät täyttyykö virallisen tutkinnan aloittamisen kriteerit. Ongelmia voi aiheuttaa iPhonen poikkeuksellisen vahva asema Yhdysvalloissa. Sen ansiosta Androidilla on "vain" noin 60 prosentin markkinaosuus, mikä ei välttämättä riitä määrävään markkina-asemaan.
Venäjällä kilpailuviranomainen on jo todennut Googlen ehdot kilpailulainsäädännön vastaisiksi.
Microsoft joutui vastaankaltaisen tutkinnan kohteeksi 1990-luvun lopulla. Silloin oli kyse Internet Explorerin paketoinnista osaksi Windowsia.

Lue myös nämä
Tägit
Android Google kilpailu
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.