EU aloittaa Googlen tutkinnan: Rikkooko Android kilpailulakeja?

Manu Pitkänen

EU aloittaa Googlen tutkinnan: Rikkooko Android kilpailulakeja?
EU-komissio on alkanut tutkia onko Google toiminut kilpailulainsäädännön vastaisesti paketoimalla omat verkkopalvelunsa osaksi puhelinvalmistajien käyttämää Android-käyttöjärjestelmää. Tutkinnan tavoitteena on selvittää, että onko Google toimillaan häirinnyt kilpailevien mobiilikäyttöjärjestelmien tai -palveluiden kehittämistä.

Komission mukaan Androidista on muodostunut markkinaosuudella mitattuna Euroopan johtava mobiilialusta. Sen tärkeimmillä kilpailijoilla, Applen iOS:llä ja Microsoftin Windows Phonella, on merkittävästi pienempi markkinaosuus. Vaikka Android perustuukin avoimeen lähdekoodiin, ei se ole sitä oikein käytännössä: Androidin ympärille luodun Open Handset Alliance -yhteenliittymän (OHA) sääntöjen mukaan puhelinvalmistajien on lisättävä laitteisiinsa Googlen tarjoamat verkkopalvelut sekä pidättäytyä vaihtoehtoisten Android-kehityshaarojen käytöltä.

EU tutkii nyt ovatko nämä ehdot ristiriidassa kilpailulainsäädännön kanssa.

Esimerkiksi Samsung ei voi tällä hetkellä luoda omaa kilpailevaa Android-käyttöjärjestelmää ja lisätä siihen Googlen palveluita, koska se on OHA:n sääntöjen vastaista. Samsung ei voi myöskään vaihtaa nykyisissä puhelimissa Googlen verkkopalveluita esimerkiksi Microsoftin vastineisiin, vaan puhelimista on joka tapauksessa löydyttävä Googlen palvelut.Microsoft kävi 2000-vuosikymmenen aikana tiukkaa taistelua EU:n kanssa Media Player- ja Internet Explorer -sovellusten paketoinnista osaksi Windows-käyttöjärjestelmää Tämä kiista päätyi EU:n hyväksi ja Microsoft joutui maksamaan yli miljardin euron edestä sakkoja.

Parhaat kännykkätarjoukset

vivo X80 Pro – hinta laskenut -35%

vivo X80 Pro
1569 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 2400 €

Realme 9 4G – hinta laskenut -31%

Realme 9 4G
283 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 410 €

Motorola edge 20 – hinta laskenut -26%

Motorola edge 20
249 € Power
338 € Hobby Hall
339 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 338 €

Motorola Moto Razr 2022 – hinta laskenut -26%

Motorola Moto Razr 2022
849 € Lenovo
1066 € CDON
1149 € Gigantti

Alin hinta viikko sitten: 1149 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.