Näin ensimmäiseen iPhoneen reagoitiin – "Ei leivänpaahdinta ja kahvinkeitintä kannata yhdistää"

Manu Pitkänen
9. tammikuuta, 2017 14:32

Applen vuoden 2007 alussa esittelemä ensimmäinen puhelin aiheutti paljon tunteita – sekä puolesta että vastaan. Oikeuteenkin meinattiin mennä, sillä maailmanlaajuinen oikeus iPhone-tavaramerkkiin kuului Ciscolle – yhtiöt saivat riitansa kuitenkin sovittua reilussa kuukaudessa.
Ehkä kaikkein tunnetuin iPhonen aiheuttama reaktio on peräisin Microsoftin toimitusjohtaja Steve Ballmerilta, joka nauroi avoimesti Applen puhelimelle USA Todayn haastattelussa huhtikuussa 2007. Ballmerin mielestä puhelin oli ylettömän kallis, eikä se vetoa QWERTY-näppäimistön puutteen takia bisnes-käyttäjiin. Ballmer kuitenkin myönsi kommenttinsa jälkeen, että iPhonella on mahdollisuudet myydä hyvin, vaikka pitikin Microsoftin puhelinstrategiasta enemmän.


Pohjois-Amerikan markkinoilla dominoineen RIM:n (nykyinen BlackBerry) toimitusjohtaja Mike Lazaridis reagoi iPhone-julkistukseen varovaisemmin. Hänen kerrotaan aidosti yllättyneen iPhonen sisältämästä tekniikasta, mutta sitä ei nähty huonon akkukeston, näppäimistön puutteen ja puutteellisen tietoturvaratkaisuiden takia kovin pahana uhkana yhtiön ydinliiketoiminnalle.
Palmin hallituksen puheenjohtaja ja entinen iPod-insinööri Jon Rubinstein piti iPhonen all-in-one-laitesuunnittelua turhamaisuutena. Hänen mielestä on turha yhdistää leivänpaahdinta ja kahvinkeitintä yhteen laitteeseen jos yhdistelmä ei tuo mitään uutta verrattuna erillään oleviin laitteisiin. iPhonessahan yhdistyivät käytännössä puhelin, MP3-soitin, tietokone (Internetin käyttö) ja digikamera.
Nokian Anssi Vanjoki ei ollut vakuuttunut Applen mahdollisuuksista hankkia markkinaosuuksia vielä vuonna 2009. Hänen mielestä puhelinmarkkinoilla hiihdetään todennäköisesti samanlaisia latuja kuin tietokoneissakin, joissa Apple on jäänyt varsin pieneksi merkiksi. Vanjoki oli siinä mielessä oikeassa, että Apple ei lähtenyt kisaamaan markkinaosuuksista vaan se keskittyi ainoastaan high-end-markkinoihin. Tämä strategia tosin osoittautui varsin kannattavaksi.
Puhelinvertailu.comissa arvioitiin heti tuoreeltaan ensimmäistä iPhonea seuraavasti:
Mitä hyvää ja huonoa iPhonessa sitten on?
Plussia:
-helppokäyttöisyys ja yksinkertaisuus
-varsin kompakti koko (115 x 61 x 11,6 mm)
-ominaisuuksien huippukohta on näyttö: uudenlaiset kosketusominaisuudet, 3,5 tuumaa, 480x320 pikseliä ja ei erillistä kynää, stylusta, jolla sitä tarvitsisi tökkiä vaan ihan sormella onnistuu
-iTunes on ylivertainen ohjelmisto hallintaan, varsinkin musiikin osalta
-iTunes myös ylivertainen musiikkikauppana ja sieltä ostettu musiikkihan soi vain Applen tuotteilla
-automaattinen vaihto laajakuvanäyttötilaan, kun iPhone käännetään vaakasuoraan
Miinuksia:
-ei näppäimistöä, esiinliukuva näppäimistö olisi voinut olla hyvä...toisaalta tämä on vähän mielipideasia
-ei häikäise ominaisuuksillaan, ainakaan enää silloin kun on markkinoille tulossa ja varsinkin yhteyspuolella on melko heikko esitys (ei 3G/HSDPA:ta, eli nopeampaa yhteyttä)
-suljettu käyttöjärjestelmä, eli käyttäjien itse asentelmia lisäohjelmia ei tueta
-onko muotoilu ja ulkonäkö sittenkään niin hieno? Olisin odottanut jotain tyylikkäämpää
-aika kallis Suomessa luultavasti, 700-800 euroa ainakin
-tulossa Eurooppaan vasta vuoden lopulla

Lue myös nämä
Tägit
Apple Apple iPhone iOS iOS 10
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.