Opas: Näin käytät kännykkää oikein kesän festareilla 2018

Petteri Pyyny
18. kesäkuuta, 2018 11:00

Suuret yleisötapahtumat ovat tyypillisiä tilanteita, joissa mobiiliverkot ovat helisemässä ja tilanne muuttuu siirrettyjen datamäärien osalta vuosi vuodelta pahemmaksi.
Tähän joukkoon mahtuvat lyhyen kesämme lukuisat festarit, joiden ongelmavyyhti koostuu monesta tekijästä. Festareilla on usein kymmeniä tuhansia ihmisiä pakkautuneena pienehkölle alueelle, jota palvelee tavallisessa tilanteessa vain yksi tai muutamia tukiasemia. Samaan aikaan tapahtumat ovat jo luonteeltaan sellaisia, että ihmisillä on suuri tarve käyttää kännykkäänsä, mitä moninaisimmin tavoin.
Etenkin mobiilidatayhteydet ovat usein tukossa festarien aikaan ja tähän on joukko erilaisia syitä:


Tähän kun lisätään kaikki muut tavat, millä ihmiset nettiä festarialueella käyttävät (navigointi, Google-haut, selailu, jne.) niin kulutetun datan määrä henkeä kohden onkin helposti jo aivan liikaa festarialuetta palveleville tukiasemille.

Kokemuksia aiemmilta vuosilta


Aloimme seuraamaan mobiilidatayhteyksien toimivuutta vuonna 2015, silloin Joensuussa järjestetyssä Ilosaarirock-tapahtumassa. Tuolloin yleisesti käytössä ollut 3G yksinkertaisesti ei kestänyt ihmismassaa, vaan sekä datapohjaiset viestit (kuten WhatsApp) että perinteiset tekstiviestit hyytyivät, kaikilla kolmella operaattorilla. Viestit eivät käytännössä liikkuneet ajoittain lainkaan, välillä kymmenien minuuttien tai jopa tuntien viiveellä.
Vuonna 2015 ne harvat keillä jo oli mahdollisuus käyttää 4G-verkkoa, olivat paremmassa asemassa ja etenkin dataliikenne siirtyi lähes tavanomaiseen tapaan 4G-verkon suuremman kapasiteetin ansiosta.
Vuonna 2016 Oulussa järjestetty Qstock oli seuraava testin paikka. Tuolloin kännykkäkanta oli jo jakautunut paremmin sekä 3G-verkon että 4G-verkon välille ja operaattoritkin olivat panostaneet tapahtumaan tuomalla lisäkapasiteettia paikalle. Viiveitä esiintyi, mutta ne olivat enää maksimissaan 15 minuutin mittaisia viiveitä esim. WhatsApp-viestien perille toimituksessa.
Vuosi 2017 oli jo operaattoreilta selkeästi hyvin hoidettu - Qstockissa yhteydet toimivat kaikilla kolmella operaattorilla mainiosti ja datapohjaiset viestimet, kuten WhatsApp ja Messenger, toimivat lähes viiveettä. Luonnollisesti suuremmat datasiirrot, kuten kuvien ja videoiden lisäys sosiaaliseen mediaan kestivät edelleen hieman tavanomaista kauemmin, mutta verkkokatkoilta vältyttiin jo viime vuonna. Vuonna 2017 emme enää testanneet lainkaan 3G-verkon toimivuutta, koska 4G on jo tullut tarjolle halvempaankin laitekantaan ja 4G-liittymät ovat valtavirtaa.
Vuosien mittaan operaattorit ovat selkeästi oppineet ottamaan massatapahtumat jatkuvasti paremmin huomioon, mutta täysin tuskatonta kännykän käyttö ei festareilla ole vieläkään. Tärkeimpänä vinkkinä voitaneen sanoa, että kannattaa opetella uudestaan tavallisten puheluiden ja tekstareiden käyttöön. Ja kaikkien muiden festarivieraiden kannalta kannattaa muokata oman puhelimen asetuksia niin, että turha datankulutus olisi minimissään festareiden ajan, koska turha datakäyttö vie verkkokapasiteettia muilta festarikävijöiltä. Turhalta datakäytöltä voi välttyä kytkemällä sovellusten automaattiset päivitykset, verkkovarmuuskopioinnit, jne pois päältä festariviikonlopun ajaksi, jolloin muillakin festarikävijöillä on enemmän verkkoyhteyksiä käytössä.
Toki festareilla myös puhelimia menee hukkaan, joten puhelimen löytämistoiminnon kytkeminen päälle on hyvä idea sekin, jolloin puhelinta on helpompi metsästää.
Myös festarit itsessään ovat oppineet ottamaan kännykänkäyttäjiä paremmin huomioon ja etenkin vuoden 2017 Qstockissa ollut Oulun Energian tarjoama mahdollisuus ladata tyhjäksi käynyttä kännykän akkua kesken tapahtuman oli tervetullut yllätys.

Vinkit festareille


Yhteenvetona ennen festareita kannattaakin siis tehdä seuraavat temput:


Ja tietysti tärkeimpänä vinkkinä: keskity festariin ihan ilman puhelintakin.

Lue myös nämä
Tägit
festarit opas
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.