Suomen halpa ja rajaton mobiilidata on ongelma sovelluskehittäjille

12
Petteri Pyyny

Suomen halpa ja rajaton mobiilidata on ongelma sovelluskehittäjille
Mielenkiintoinen havainto mobiilisovellusten ihmeellisestä maailmasta. Suomen maailman mittakaavassa käsittämätön täysin rajaton mobiilidata aiheuttaa ongelmia sovelluskehittäjille. Ongelma ei ole niinkään käyttäjissä, eikä sovelluskehittäjissä vaan sovelluskauppojen ylläpitäjissä: Googlessa, Applessa ja Microsoftissa.

Kaikkien kolmen sovelluskaupan asetukset nimittäin aiheuttavat ongelman: kaikissa kaupoissa on kytketty oletusarvoisesti sovellusten automaattinen päivittäminen päälle, mutta niin, että sovellukset päivitetään automaattisesti ainoastaan WLAN-verkkoon kytkeytyessä, eikä mobiilidataa käytettäessä. Koska tunnettu tosiasia on, että iso osa käyttäjistä ei sormellakaan koske useimpiin puhelimen asetuksiin, aiheutuu tästä selkeä ongelma päivitysten jakelun suhteen.

Suomessa lähtökohtaisesti ei kuluttajalla ole minkäänlaista intressiä kytkeä puhelintaan koskaan langattomaan lähiverkkoon, saati edes vaivautua syöttämään lähiverkon salasanoja, jne laitteeseensa, koska mobiilidata on halpa, rajaton ja pääsääntöisesti tarpeeksi nopea.Tämä yhdistelmä aiheuttaa sen, että osa kuluttajista ei välttämättä koskaan päivitä sovelluksiaan, ellei sovellus yksinkertaisesti kerro suoraan käyttäjälle hänen käytävän vanhentunutta versiota sovelluksesta ja "pakottaen" kuluttajan päivittämään sovelluksen.

Maissa, joissa WLAN-verkon käyttö on järkevää aina kun niitä on saatavilla (johtuen tiukasti rajatuista kuukausittaisista datakatoista) ongelmaa ei ole, koska laite päivittää oletusasetuksilla kaikki laitteeseen saatavilla olevat uudet versiot samantien laitteen kytkeytyessä lähiverkkoon.

Ongelman voisi ratkaista kahdella tavalla:
  1. Kysymällä käyttäjältä laitetta käyttöönotettaessa, onko hänellä datakattoa liittymässään. Mikäli datakattoa ei ole, kytketään päivitykset oletusarvoisesti päälle myös mobiilidataa käytettäessä.
  2. Liittymä osaisi kertoa sovelluskaupalle päin, että kyseessä on rajattomalla datalla varustettu liittymä, jolloin mobiilidataa kohdeltaisiin kuten langatonta lähiverkkoakin.
Tietysti operaattoreiden näkökulmasta tämä toisi potentiaalisesti valtavan määrän lisää datan kulutusta verkkoon, esim. Facebookin sovellusten päivittyessä miljooniin laitteisiin samana päivänä. Mutta toisaalta vanhentuneet sovellusversiot - puhumattakaan vanhentuneista käyttöjärjestelmäversioista, joita ei ole päivitetty samasta syystä - aiheuttavat aina potentiaalisia tietoturvariskejä.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Lenovo ThinkPhone – hinta laskenut -42%

Motorola Lenovo ThinkPhone
583 € CDON
660 € Proshop
999 € Gigantti

Alin hinta viikko sitten: 999 €

Honor 90 – hinta laskenut -29%

Honor 90
249 € Veikon Kone
249 € Power
349 € Gigantti

Alin hinta viikko sitten: 349 €

Realme C30 – hinta laskenut -22%

Realme C30
78 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 98 €

Honor Magic5 Pro – hinta laskenut -12%

Honor Magic5 Pro
1070 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 1222 €

Kommentit (12)

Kiedis
Kiedis

3

Lainaus:

Suomessa lähtökohtaisesti ei kuluttajalla ole minkäänlaista intressiä kytkeä puhelintaan koskaan langattomaan lähiverkkoon, saati edes vaivautua syöttämään lähiverkon salasanoja, jne laitteeseensa, koska mobiilidata on halpa, rajaton ja pääsääntöisesti tarpeeksi nopea.

No jaa. Suomessa, ihan pk-seudullakaan, varmaankaan merkittävässä osassa taloista ei mobiilinetti toimi sisällä kunnolla, jolloin puhelimen yhdistää mieluusti wlaniin, joka on usein vakaampi ja nopeampi, ja sovellukset päivittävät itsensä, jolloin ongelmaa ei pitäisi olla. Näin myös siksi, ettei edelleenkään kovin moni hanki 4G-liittymää, jolloin ruuhkautunut 3G-verkko toimii vielä heikommin - etenkin sisällä. Toki poikkeuksia on, riippuu missä ja millaisessa asunnossa asuu.

Monelle (asiakkaalle) tehdään kuitenkin paikassa tai toisessa selväksi, että se oma puhelin kannattaa mieluusti yhdistää wlaniin kotona ihan vaan senkin takia, kun se kuluttaa vähemmän virtaa kuin heikko 2G-/3G-verkko - vaikka laturi olisikin lähettyvillä.

On totta, että harva - etenkään keski-ikäinen asiakas, joka ei niin ymmärrä älypuhelinten päälle - jatkuvasti päivittelee sovelluksia, jos ollenkaan, ja heitä usein joutuukin asiasta opastaa. Ei myöskään ole kovin uutta, etteivät samaiset ihmiset edes vilkaise ilmoituspaneelin ilmoituksia vaikka ovat ilmoituspaneelista tietoisia, jolloin uusia käyttöoikeuksia vaativat sovelluspäivitykset jäävät usein tekemättä.

Vastaa
dRD
dRD

4

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Kiedis:

On totta, että harva - etenkään keski-ikäinen asiakas, joka ei niin ymmärrä älypuhelinten päälle - jatkuvasti päivittelee sovelluksia, jos ollenkaan, ja heitä usein joutuukin asiasta opastaa. Ei myöskään ole kovin uutta, etteivät samaiset ihmiset edes vilkaise ilmoituspaneelin ilmoituksia vaikka ovat ilmoituspaneelista tietoisia, jolloin uusia käyttöoikeuksia vaativat sovelluspäivitykset jäävät usein tekemättä.

Juurikin tuo aiheuttaa sitä ongelmaa. Myös ns. mobile only -elämän yleistyminen tekee sitä, että kotona ei ole välttämättä lainkaan WLAN-tukiasemaa johon yhdistää laitetta, kun tietokonetta ei ole, eikä ole koskaan tulossakaan, vaan kaikki tietotekninen tehdään kännykkää käyttäen. Joka on subjektiivisten havaintojen perusteella yleisintä sekä vähän iäkkäämpien että noin parikymppisten, ns. ei-tekniikasta-kiinnostuneiden keskuudessa, jotka ovat molemmat todenneet ryhmänä, että arjen tietotekniset askareet saa nykyisin hoidettua kännykällä suht näppärästi.

Vastaa
xbkrypt0n
xbkrypt0n

5

Datakatto aiheuttaa lisäksi ongelmaa käyttäjälle kun se lähtee turhaan pelottelemaan käyttäjää, että tietoa on siirretty paljon (tiedonsiirtovaroitus). Esim. Dropbox jos on käytössä ja kuvaat pari videota, niin tietoa siirtyy paljon kun videot siirtyvät dropboxiin jolloin puhelin alkaa ulisemaan turhaan että nyt on siirretty jo pari gigaa tietoa mobiiliverkon kautta.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user@org (vahvistamaton)

6

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Kiedis:


No jaa. Suomessa, ihan pk-seudullakaan, varmaankaan merkittävässä osassa taloista ei mobiilinetti toimi sisällä kunnolla, jolloin puhelimen yhdistää mieluusti wlaniin, joka on usein vakaampi ja nopeampi, ja sovellukset päivittävät itsensä, jolloin ongelmaa ei pitäisi olla.


Tuollaisiakin on, esim jos uusi taloa ja joskus ikkunarempa jälkeen.

Mutta ongelmat paljastuu puheluissa, joten liittymä lähtee herkästi vaihtoon jos vain toimivaa löytyy, pikaviestit ja FB jne toimii vaikka välillä vähän bitit tahmaisi. Ja nykään 4G aikaan data voi toimia hyvin, vaikka puhelut tökkisi.

Suomessa noin vertailumielessä hyvä sisäluuluvuus.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Kiedis:

Näin myös siksi, ettei edelleenkään kovin moni hanki 4G-liittymää, jolloin ruuhkautunut 3G-verkko toimii vielä heikommin - etenkin sisällä.


Liittymät yleensä hanakasti tarkistetaan laitepäivityksen yhteydessä, taloyhtiöissä, varsinkinkerrostaloissa on myös herkästi Wlanin kanssa ongelmia, eli se on ruuhkainen, monilla voi olla luurin mobiiliyhteys parempi ja merkittävällä joukolla se luurin netti on nopeampi kuin kodin netti piuhanpäässä.

"merkittävä" joukko myös talouksia joissa ei ole omaa WLANia, jos tietokoneet, telkat sun muut on piuhalla. Osalla voi olla operaattorin oletus, mutta ei koskaan käyttänyt.

Yksiasia mikä painostaa WLANia viritteleen on se että alusta ei suostu kaikkea tekemään mobiilinetin kautta. Ja ulkomaan reissut, mutta "merkittävä" joukko kytkee Wifin pois käytön jälkeen.

Vastaa
Kiedis
Kiedis

7

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:

Juurikin tuo aiheuttaa sitä ongelmaa. Myös ns. mobile only -elämän yleistyminen tekee sitä, että kotona ei ole välttämättä lainkaan WLAN-tukiasemaa johon yhdistää laitetta, kun tietokonetta ei ole, eikä ole koskaan tulossakaan, vaan kaikki tietotekninen tehdään kännykkää käyttäen. Joka on subjektiivisten havaintojen perusteella yleisintä sekä vähän iäkkäämpien että noin parikymppisten, ns. ei-tekniikasta-kiinnostuneiden keskuudessa, jotka ovat molemmat todenneet ryhmänä, että arjen tietotekniset askareet saa nykyisin hoidettua kännykällä suht näppärästi.

Totta. Iäkkäämmät vaihtavat kieltämättä aika ahkerasti vanhat/hajonneet läppärit etenkin tabletteihin ja käyttävät pelkästään niitä. Ja hehän nyt eivät ainakaan päivitä yhtään mitään, mikä on ongelma, kyllä.

Vastaa
ypsilon
ypsilon

8

Ihan täällä itä-Suomessakin matalaenergiatalo torppaa 3g-signaalin aika tehokkaasti. Eli kotona mennään aina wifillä. Onhan se 100M valokuitu wifin kautta nopsakampi kuin 20M 3g-verkko.

Vastaa
jartar
jartar

9

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ypsilon:

Ihan täällä itä-Suomessakin matalaenergiatalo torppaa 3g-signaalin aika tehokkaasti. Eli kotona mennään aina wifillä. Onhan se 100M valokuitu wifin kautta nopsakampi kuin 20M 3g-verkko.


Ei muuta sitä tosiasiaa, että siltikin olisi parempi, että ohjelmat päivittyisi muuallakin kuin kotona.

Vastaa
R3DgRu
R3DgRu

10

Ja meillä mennään puhelimen hotspotilla kotonakin. Kyllä on steamista ihana ladata pelejä 2 "megan" puhelimen netillä... Toinen optio on laittaa WIFI-reitittimeen 3G-mokkula kiinni ja käyttää sen WLAN:ia, mutta puhelimesta jaettuna toimii yleensä paremmin.

150/150 Mbps valokuitukieppi ollut tontilla jo kolme vuotta, mutta uskomatonta tunarointia kaikilta, niin ei ole vieläkään toiminnassa.

Vastaa
D00mer
D00mer

11

Ite en edes päivittele ohjelmia kun ainoa ero vanhaan versioon on vain isompi ohjelman koko, esim facebook appi on 100% bloatwarea jonka koko on noussut yli 100mb vuosien aikana.. ennen kuin ne joutu tekeen erillisen lite version lol. Samoiten IS appi on kanssa järkyttävän kokoinen verrattuna muihin uutis appeihin. Samoiten nää turhat appit(esim google books/games/movies&tv jne) vie turhaan tilaa ottaen huomioon etten niitä käytä, ja tietenkään niistä ei pääse ilman roottia eroon, joten miksi niitäkään alkaa turhaan automaattisesti päivittämään.

Vastaa
arivesa
arivesa

12

Päivitykset vain WiFi verkossa,automaattisesti,on järkevä asetus. Jos ohjelma alkaa päivittyä mobiilissa ja sitten ajat tunneliin,on se ei hyvä kun jää kesken.

WiFi on vakaampi,koska olet paikallasi. Oma kotiverkko on tuossa viisas valinta. Minulla on 4G hub(router)ikkuna-lisäantenneilla,ja tutulla puolestaan kaapelimodeemi WiFi:llä.

Noissa ei ole eroja toiminnan eikä nopeudenkaan osalta. Päivitykset hoituu "itellään",eikä kumpaakaan laskuteta datamäärän perusteella.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.