Saatat käyttää jo tulevaisuuden tekstiviestejä, muttet tiedä sitä - RCS saapui

Petteri Pyyny
24. lokakuuta, 2020 18:17

RCS on lyhenne termistä Rich Communication Services ja se on ollut GSMA-järjestön määrittämä standardi tekstiviestien korvaajaksi jo vuosikausien ajan. Sitä vain ei ole käytetty käytännössä missään. Nyt tilanne on muuttunut, kiitos Googlen.
Google on vaivihkaa alkanut päivittämään Android-käyttäjien tekstiviestisovelluksia RCS-yhteensopiviksi maa kerrallaan - ja sama on käynyt Suomessakin. Olet saattanut huomata tekstareita avatessa asiasta maininnan ja sivuuttanut asian olankohautuksella.

Mikä RCS siis oikeastaan on?


RCS on protokolla, eli tapa / standardi jolla viestejä ja niihin liittyvää tietoa välitetään. Todella paljon yksinkertaistaen: RCS on uusi tekstiviesti, jota saatat käyttää jo nyt, vaikket tiedäkään sitä.

Miten RCS eroaa tekstiviesteistä tai MMS-viesteistä?


RCS eroaa tekstiviesteistä (SMS) ja multimediaviesteistä (MMS) monellakin tavalla:


Eli käytännössä RCS muistuttaa ominaisuuksiltaan erittäin paljon vaikkapa WhatsAppia, eikä niinkään tekstiviestejä.

Miten sitä käytetään?


Käytännössä jos puhelimessasi on Android ja siinä on Googlen oma Viestit-sovellus tekstiviestisovelluksena, saatat käyttää jo RCS:ää jossain määrin.
Kikka onkin se, että kun lähetät RCS-yhteensopivalla Viestit-sovelluksella viestin vastaanottajalle, se menee perille aina. Jos vastaanottajallakin on RCS käytössä, viesti välitetään RCS-muodossa, mutta jos käyttäjällä on vaikkapa eri tekstiviestisovellus, viesti tulee hänelle tavallisena tekstiviestinä. Eli tavallaan vanha kunnon tekstiviesti toimii takaporttina, jos toinen keskustelun osapuolista ei vielä olekaan RCS-yhteensopiva.
Käytännössä RCS-viestisovellus lähettää käyttäjälle näkymättömän kyselyn vastaanottajalle, jossa se tarkistaa, onko käyttäjällä RCS-yhteensopiva sovellus käytössä. Jos näin ei ole, käytetään viestien välitykseen tekstiviestejä ja multimediaviestejä - ja osa RCS:n hyödyistä menetetään. Mutta prosessi on siis automaattinen - viestit tulevat aina perille ja sovellus itse osaa päätellä sen, millä tavalla viesti lähetetään.

Maksaako se jotain?


Ei. RCS käyttää pelkästään datayhteyttä, eli jos käytössä on rajaton datapaketti, kuten Suomessa yleensä on, ei kustannuksia synny lainkaan, vaan "uudenlaiset tekstarit" ovat ilmaisia, eli aivan samalla tavalla kuin WhatsAppikin on ilmainen. Luonnollisesti, jos vastaanottajalla ei ole RCS:ää käytössä, käytetään tekstiviestejä ja multimediaviestejä, joista veloitetaan liittymäsopimuksesi mukaan (eli jos rajaton määrä tekstiviestejä kuuluu kk-pakettiisi, sillä siisti - mutta jos ainoastaan data on kiinteällä hinnalla, tekstareista veloitetaan erikseen).

Miksi RCS:ää pitäisi käyttää WhatsAppin, Telegramin, jne sijaan?


Niin. Tavallaan hyvänä puolena on se, että RCS käyttää takaporttina tekstiviestejä. Eli jos opit käyttämään Googlen Viestit -sovellusta kaikkeen viestimiseen, saat myös ne kontaktisi kiinni, joilta ei vaikkapa WhatsAppia puhelimesta löydy.
Ja tekstiviestisovellus nyt on joka tapauksessa asennettuna puhelimeen, joten mitään lisäsovellusta sen käyttöön ei vaadita.
Lisäksi RCS on avoin standardi, joten sen myötä ei tarvitse hirttäytyä yhden sovelluksen ja yhtiön varaan, kuten vaikkapa WhatsAppia tai Messengeriä käytettäessä.

Miksi RCS:ää ei kannattaisi käyttää?


Applen käyttäjät eivät käytä Androidin Viestit-sovellusta, joten heille RCS-viestit menevät perille tavallisina tekstareina. Toisinpäin vastaava ongelmahan on Applen iMessagen osalta.
Lisäksi RCS ei ole käyttäjältä käyttäjälle saakka salattu, vaan viestit puretaan hetkellisesti palvelintasolla ennen niiden välittämistä vastaanottajalle. Tässä suhteessa salatut pikaviestimet vievät voiton.
Kyyninen voisi todeta myös, että RCS on Googlen viimeinen, epätoivoinen yritys kaapata itselleen edes siivu pikaviesteistä. Yhtiöllä on ja on ollut arviolta kvadriljoona erilaista omaa viestisovellusta, joita on syntynyt ja haudattu siihen tahtiin, että yhtiö tuskin itsekään pysyy enää laskuissa mukana. RCS onneksi on kuitenkin standardi, joten muutkin sovelluskehittäjät voivat hypätä samaan kelkkaan ja tehdä parempiakin sovelluksia.

Miksi RCS tuli vasta nyt?


RCS on ollut olemassa jo vuosia, mutta operaattoreiden piti tukea sitä ja korvata tekstiviestit sen avulla. Mutta operaattorit eivät olleet innokkaita muutokseen, joten Google päätti ohittaa ne ja otti RCS:n levityksen omiin käsiinsä, oman tekstiviestisovelluksensa kautta.

Miten voin tarkistaa, käytänkö RCS:ää?


Helposti. Siirry puhelimesi tekstiviestisovellukseen.


Nyt, napauta oikeassa yläkulmassa olevaa kolmea pistettä avataksesi valikon ja valitse sieltä kohta Asetukset.


Nyt, napauta yläreuunassa olevaa kohtaa Chat-ominaisuudet.


Ylimpänä näet sen, onko RCS kytketty sovelluksessa päälle. Tästä näkymästä voit myös säätää RCS:ään liittyviä asetuksia, kuten liitetiedostojen suurinta sallittua kokoa.

Mistä tiedän, käyttääkö vastaanottaja RCS:ää?


Tähän ei ole näppärää tapaa, jolla saisi listattua kaikki RCS:ää käyttävät yhteystiedot erikseen, omaan listaansa. Mutta helpoimmin voit tarkistaa asian niin, että napautat viestien näkymässä kohtaa Aloita chat ja valitse seuraavaksi yhteystieto, kelle haluat lähettää viestin.


Seuraavassa näkymässä, aivan alareunassa, näkyy viestikenttä johon voit kirjoittaa. Ennen kuin kirjoitat siihen mitään, kentässä näkyy joko teksti "Tekstiviesti" (kuten yllä olevassa kuvassa) tai sitten kenttä on tyhjä. Jos kenttä on tyhjä tai siinä lukee "Chat-viesti", vastaanottajallakin on RCS käytössään. Jos taas kentässä lukee Tekstiviesti, vastaanottaja ei käytä RCS:ää vielä ja saa viestisi tavallisena tekstiviestinä.

Lue myös nämä
Tägit
opas Android RCS
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.