Opas: Maksaako WhatsAppin käyttö?

2
Petteri Pyyny

Opas: Maksaako WhatsAppin käyttö?
WhatsAppista on tullut nopeasti maailman suosituin pikaviestisovellus. Se on korvannut pitkälti sekä tekstiviestit, kuvaviestit että perinteiset puhelut omilla toiminnoillaan.

Mutta monelle on epäselvää maksaako WhatsAppin käyttö?

Lyhyesti sanottuna "se riippuu hieman tilanteesta".

Onko WhatsApp itsessään maksullinen?

Aiemmin WhatsApp itse asiassa oli maksullinen. Alkuvuosina WhatsApp vielä peri muodollisen maksun sovelluksen käytöstä, joka vaihteli hieman maittain ja liittymisajankohdasta riippuen noin eurosta vuodessa muutamaan euroon vuodessa.

Vuodesta 2016 lähtien WhatsApp on ollut kuitenkin täysin ilmainen sovellus, eli käyttäjän ei tarvitse maksaa WhatsAppille (tai sen omistavalle Facebookille) sovelluksen käytöstä mitään.

Maksaako WhatsAppin käyttö Suomessa, jos käytössä on rajaton datapaketti?

WhatsApp käyttää internettiä sekä tekstimuotoisten viestien, kuvaviestien, videoiden että WhatsApp-puheluiden välitykseen.

Tämä tarkoittaa sitä, että WhatsApp kuluttaa ainoastaan käytössä olevaa datarajaa. Suomessa valtaosa myytävistä kännykkäliittymistä sisältää rajattoman määrän dataa, jolloin WhatsAppin käyttö ei maksa käyttäjälle yhtään mitään, operaattorille maksettavan tavallisen nettipaketin hinnan lisäksi.Maksaako käyttö pre-paid -kännykällä tai ilman datapakettia varustetulla liittymällä?

Vastaus kysymykseen on, että asia hieman riippuu. Jos pre-paid -liittymässä ei ole lainkaan kiinteää datamäärää kuukaudessa, pitää WhatsAppin käyttöä varten ladata lisää datasaldoa liittymälle, sillä WhatsApp käyttää nimenomaan datayhteyttä kaikkeen yhteydenpitoon.

Tässä yhteydessä on hyvä muistaa, että tekstimuotoiset viestit eivät vie juuri lainkaan dataa, mutta WhatsApp-videopuhelut ja WhatsAppilla lähetetyt ja vastaanotetut videot taas vievät varsin reippaasti dataa. Eli mikäli käytetystä datastansa joutuu maksamaan erikseen, kannattaa pohtia tarkasti millä tavoin WhatsAppilla pitää yhteyttä.

Sama koskee luonnollisesti myös muita liittymiä, joissa ei ole datapakettia mukana tai käytössä on vain rajallinen määrä dataa. Jälkimmäiseen kategoriaan kuuluvat mm. ennen vuotta 2020 avatut Moi-liittymät, jolloin kannattaa seurata datan käyttöään ja huolehtia että kuukauden aikana käytetty datamäärä pysyy sovituissa rajoissa.

Maksavatko WhatsApp-puhelut?

Kuten jo aiemmin todettua, WhatsApp-puhelut eivät ole teknisesti varsinaisia puheluita, vaan ne välitetään netin yli. Eli WhatsApp-puhelut eivät maksa sinänsä mitään, muuta kuin samalla tavalla kuin aiemmin on selitetty siitä, miten WhatsApp kuluttaa datapakettia.

Jos käytössä on siis suomalaiselle tyypillinen rajaton datapaketti, WhatsApp-puheluiden soittaminen ja vastaanottaminen on täysin ilmaista, sillä se ei kuluta lainkaan perinteisiä puheluminuutteja, vaan käyttää puheluihin ainoastaan datayhteyttä.

Maksavatko WhatsApp-puhelut palvelunumeroihin soitettaessa?

Eivät, koska WhatsAppilla ei pysty soittamaan palvelunumeroihin.

WhatsApp-puhelu ei siis ole "oikea puhelu", vaan kahden WhatsApp-sovelluksen välillä soitettava, datayhteyttä käyttävä puheyhteys. Suomeksi: WhatsAppilla ei voi soittaa sellaiselle ihmiselle, jolla itsellään ei ole käytössä WhatsAppia. Ja palvelunumeroihin WhatsAppia ei voi kytkeä käyttöön, joten yrityksille joilla on palvelunumero käytössä, ei voi soittaa WhatsApp-puhelua.Sama koskee myös WhatsApp-viestien lähettämistä. Maksullisiin palvelunumeroihin, joihin voi lähettää tekstiviestin, ei voi lähettää vastaavaa WhatsApp-viestiä.

Joillakin yrityksillä on erikseen olemassa WhatsApp-puhelinnumero, josta heidät tavoittaa joko soittamalla tai viestimällä. Mutta nämä numerot ovat aivan tavallisia puhelinnumeroita, eli niihin soittaminen tai viestiminen ei maksa sekään yhtään mitään.

Maksaako WhatsAppilla ulkomaille soittaminen?

Mikäli soitat Suomesta WhatsAppilla ulkomaiseen numeroon WhatsApp-puhelun, se ei maksa mitään. Eli logiikka on täsmälleen sama kuin aiemminkin: WhatsApp-puhelut eivät ole teknisesti "oikeita puheluita", vaan kahden WhatsApp-sovelluksen välillä tapahtuvia nettipohjaisia puheluita.

Eli WhatsAppin näkökulmasta sillä ei ole mitään merkitystä soitatko WhatsApp-puhelun Suomeen vai Australiaan: ainoa mitä puheluun käytetään, on datayhteys. Ja jos käytössäsi on rajaton datapaketti, maksua ei mene lainkaan. Ja jos käytössäsi on pre-paid, dataa kuluu täsmälleen saman verran, oli soitto sitten Suomeen tai Australiaan.

Maksaako WhatsApp-viestin lähettäminen ulkomaille?

Tässä pätee sama kuin WhatsApp-puheluissakin. Eli viestien lähettäminen käyttää ainoastaan datayhteyttä, joten sillä ei ole mitään merkitystä lähetätkö WhatsApp-viestin Suomeen vai Brasiliaan. WhatsApp-viestien lähettäminen ulkomaille ei maksa mitään, ainoastaan kuluttaa datapakettiasi. Ja jos käytössä on rajaton datapaketti, mitään murehdittavaa ei ole.

Maksaako WhatsAppin käyttö ulkomailla?

Koska WhatsAppin käyttö on ihan samanlaista netin käyttöä kuin vaikkapa YouTuben katselu tai nettisivujen selailu, veloittaa operaattori ulkomailla ollessasi kännykän datayhteydestä hinnastonsa mukaan.

EU-alueella datan käyttö on lomalla ollessa tiettyyn rajaan asti ilmaista ja kuuluu osaksi liittymääsi, mutta vain, jos liittymässäsi on käytössä ns. EU-roaming. Muissa maissa datan käytöstä veloitetaan operaattorisi hinnaston mukaan.WhatsAppin käyttö siis ulkomailla, etenkin EU:n ulkopuolella, maksaa datasiirtokuluina, aivan kuten vaikkapa nettisivujen selailukin maksaa. Kannattaa siis pyrkiä käyttämään EU-alueen ulkopuolella lomalla ollessa mahdollisimman paljon avoimia WiFi-verkkoja sekä käyttää WhatsAppia lähinnä tekstimuotoisten viestien lähettämiseen.

Hinnastot ulkomaiden roaming-maksuista löytyvät kunkin operaattorin verkkosivuilla olevista hinnastoista.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

OnePlus Nord N30 – hinta laskenut -23%

OnePlus Nord N30
218 € CDON
284 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 283 €

Oppo Reno10 Pro – hinta laskenut -20%

Oppo Reno10 Pro
467 € CDON
733 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 581 €

OnePlus 11 – hinta laskenut -19%

Sony Xperia 1 V – hinta laskenut -18%

Sony Xperia 1 V
999 € Gigantti
999 € Proshop
999 € Veikon Kone

Alin hinta viikko sitten: 1216 €

Kommentit (2)

Anonyymi käyttäjä
riittaikonen55@gmail.com (vahvistamaton)

1

Olen Facebookissa ja moni haluaa keskustella tätä kautta.Olen eläkeläinen ja tämä on minulle uutta.Toivottavasti osaa käyttää tätä WhatsAppia

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
riittaikonen55@gmail.com (vahvistamaton)

2

Olen Facebookissa ja moni haluaa keskustella tätä kautta.Olen eläkeläinen ja tämä on minulle uutta.Toivottavasti osaa käyttää tätä WhatsAppia

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.