Ironiaa? WhatsApp syyttää Applea urkinnasta

Petteri Pyyny
9. elokuuta, 2021 10:40

Facebookin omistama WhatsApp syyttää Applea käyttäjien yksityisyyden loukkauksesta ja urkinnasta. Taustalla on Applen hiljattainen muutos toimintaansa.
Taustalla on Applen viime viikolla vahvistama toimintatapa, jonka pohjalta Apple alkaa tutkimaan iPhone-käyttäjien laitteille talletettuja kuvia, ilman käyttäjien suostumusta. Tutkiminen tehdään koneoppimista käyttäen, jossa algoritmi kaivaa esiin mahdollisia laittomia kuvia iPhone-käyttäjien laitteilla.
Jos algoritmi löytää lapsipornoon viittaavia kuvia laitteilta, se hälyttää ihmismoderaattorin apuun. Mikäli epäilys vahvistuu oikeaksi, ilmoittaa Apple käyttäjästä Yhdysvaltain viranomaisille. Järjestelmä on otettu toistaiseksi käyttöön vain Yhdysvalloissa.
neuralMatch -nimellä toimiva seuranta on ehtinyt aiheuttaa jo kohun yksityisyyttä valvovien järjetöjen ja viranomaisten piirissä: sen pelätään olevan portti, jonka myötä teknologiafirmat alkavat jatkossa seuraamaan entistä tarkemmin mitä käyttäjät omilla laitteillaan tekevät. Useat tutkijat näkevät uhkana sen, että diktatuurit vaativat vastaavaa järjestelmää seulomaan hallituksen vastaisia mielipiteitä ja muuta kumouksellista toimintaa käyttäjien laitteista.
Nyt samaan kuoroon on liittynyt WhatsAppin johtaja Will Cathcart, joka pitää suuntausta "huolestuttavana". Hän pohtii tilannetta twiitissään:

We've had personal computers for decades and there has never been a mandate to scan the private content of all desktops, laptops or phones globally for unlawful content. It's not how technology built in free countries works.

-- Will Cathcart (@wcathcart) August 6, 2021


Tapaus on toki Facebookille myös herkullinen tilaisuus päästä lyömään takaisin, sillä Apple on moukaroinut Facebookia yksityisyyden tiimoilta viime vuosina rankalla kädellä.

Lue myös nämä
Tägit
Apple WhatsApp tekoäly yksityisyys
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.