Nyt voit hankkia Elisalta itsenäistä 5G-verkkoa hyödyntävän puhelinliittymän

Janne Yli-Korhonen
8. helmikuuta, 2024 16:28

5G-verkot alkoivat yleistymään vuonna 2019. Uuden sukupolven verkko tarjoaa parempaa nopeutta pienemmällä viiveellä. Nyt mobiiliverkon kehityksessä otetaan seuraava askel eteenpäin, kun itsenäinen 5G-verkko (5G Standalone) tulee täysimittaisesti kaiken kansan saataville.
Ensimmäisenä kuluttaja-asiakkaat voivat hyödyntää itsenäistä 5G-verkkoa Elisan toimesta, joka on tänään 8.2. tuonut ensimmäiset 5G+ -liittymät saataville.
Vaihtoehtoja on tässä vaiheessa kaksi. 5G+ Rajaton 1000M tarjoaa 49,99 euron kuukausihinnalla rajattoman 1000 megan netin Suomessa, Pohjolassa ja Baltiassa ja 53 gigatavua dataa kuukaudessa EU:ssa, kun taas 5G+ Premium tarjoaa 60 euron kuukausihinnalla aina nopeimman netin Suomessa, Pohjolassa ja Baltiassa, ja 100 gigatavua dataa EU:ssa.
Yrityksille liittymät tulevat saataville myöhemmin kevään aikana ja lisäksi 15.2. tulee myyntiin Suomen ensimmäinen itsenäistä 5G-verkon viipalointia (Slicing) hyödyntävä ruuhkaton 5G-Omakaista kodin yhteys.
Elisa otti itsenäisen 5G-verkon käyttöön kesällä 2021 ensimmäisenä operaattorina Pohjoismaissa ja testasi sitä ensimmäisten kuluttajien käytössä viime vuoden lopulla.
Elisa kertoo, että tähän asti 5G-verkko on toiminut osin 4G-verkon varassa, mutta itsenäinen 5G-verkko toimii nimensä mukaisesti itsenäisesti. Näin 5G-verkon täysi potentiaali saadaan hyötykäyttöön.
Itsenäisessä 5G-verkossa toimivassa puhelinliittymässä yhteyden laatu on entistä parempi ja jopa 50 prosenttia lyhyempi viive. Lisäksi itsenäiseen 5G-verkkoon kytketyn laitteen akku kestää jopa 15-20 prosenttia pidempään, Elisa kertoo.

"Käyttäjän saamien hyötyjen ja virransäästön lisäksi itsenäinen 5G-verkko jatkaa mobiiliverkon energiatehokkuuden kehittymistä ja siirrettyä datamäärää kohden kuluu vähemmän energiaa kuin vanhemmilla verkkoteknologioilla", kertoo Elisan kuluttajien liittymistä vastaava liiketoimintajohtaja Ilkka Pohtola.

Itsenäistä 5G-verkkoa varten käytössä tulee olla sitä tukeva laite. Elisan mukaan alkuvaiheessa tällaisia ovat Samsungin Galaxy S23 -sarja, Samsung Galaxy A34 5G, Nokia G42, Nothing Phone (2), Sony Xperia 1 V ja Sony Xperia 5 V.
Lanseerausten ja päivitysten myötä laitteiden määrä tulee kevään aikana kasvamaan selkeästi.

Lue myös nämä
Tägit
Elisa matkapuhelinliittymä 5G
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.