1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Androidin tietoturva

Viestiketju Android -osiossa. Ketjun avasi Wrinkeli 05.07.2013.

  1. Wrinkeli

    Wrinkeli Newbie

    Viestejä:
    10
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    3
    Itselläni ei vielä ole Android-luuria, mutta sellainen on tarkoitus hankkia lähiaikoina. Nyt mietityttää tietoturva. Mitä olen eri paikoista lukenut, olen saanut käsityksen, että

    a) tietoturvaohjelmisto on oikeastaan turha, mutta se on silti hyvä olla puhelimessa (ööh...),

    b) tietoturvaohjelmissa on suuria eroja - osa saatavilla olevista ohjelmista on todella huonoja,

    c) Android-puhelimiin ei juurikaan tartu haittaohjelmia, ellei itse mokaa ja lataa jotain epämääräistä sovellusta.

    Minkälaisia käsityksiä muilla on aiheesta? Etenkin teillä, jotka (toisin kuin minä) tiedätte asiasta jotain? Käytättekö itse jotain virustorjuntasovellusta? Mitä?
     
  2. apek

    apek Regular member

    Viestejä:
    567
    Kiitokset:
    46
    Pisteet:
    38
    Jos lataat sovelluksia vain Google Playsta ja katsot (ja ymmärrät katsomasi) mitä oikeuksia sovellus vaatii, niin ei hätää.

    Toki Playssakin on ollut ja voi olla edelleen sovelluksia, joista tulee viiruksia. Jos esim. sovellus jolla voi etsiä taustakuvia netistä vaatii oikeuksia vähän joka paikkaan puhelimeen, niin hälytyskellojen pitäisi soida :)

    Toisaalta kun tietoturvaohjelmat eivät nykyisin taustalla juurikaan resursseja vie, niin ei siitä ole haittaakaan. Vielä jokin aika sitten ohjelmat tahto kuluttaa resursseja paljonkin ja tämä näkyi suoraan mm. akun kulutuksessa.

    Jos jotain tietoturvasovellusta mietit, niin yksi hyvä on Avast.
    Toki siinä on perinteisen viirus skannerin ohella paljon muutakin, kuten palomuuri, puhelimen jäljittäminen (jos katoaa), puhelin datan tyhjentäminen yms.
     
  3. Datanen

    Datanen Guest

    Viestejä:
    5,322
    Kiitokset:
    68
    Pisteet:
    108
    Itse olen sitämieltä että Androidin tietoturva on yleisesti ottaen hyvä kunhan käyttäjä käyttää ns "maalaisjärkeä" ladatessaan eri sovelluksia/pelejä.

    Tosin itse käytän molemmissa Android laitteissa Avast virustorjunta ohjelmaa. Se on riittänyt hyvin.

    Ei ole vielä ollut kuin yksi mainosohjelma mutta sekin tuli oman tyhmyyteni takia.
     
  4. JoniS

    JoniS Active member

    Viestejä:
    2,951
    Kiitokset:
    261
    Pisteet:
    93
    Hyvä "ohje" on olla roottaamatta puhelinta jos ei ole tarvetta sillä tai maalaisjärkeä käytössä, roottaus on kaiken hyvän ja pahan alku. Root on vähän sama juttu kun järjestelmänvalvojan oikeudet winukassa, eli haittaohjelma pääsee suorittamaan itsensä täysin oikeuksin jos sellaisen saa, mikä mahdollistaa kaiken.
     
  5. Mysticiza

    Mysticiza Regular member

    Viestejä:
    234
    Kiitokset:
    28
    Pisteet:
    38
    Eikös juuri vähän aikaa sitten uutisoitukin jostakin Androidin aukosta, joka käytännössä avaa tien puhelimeen kenelle tahansa jolla on vähän enemmän taitoa.
     
  6. Agent_007

    Agent_007 Senior member

    Viestejä:
    29,936
    Kiitokset:
    124
    Pisteet:
    143
    Virus-termi on älypuhelinten kohdalla huono valinta, koska virus viittaa leviämistapaan, joka ei älypuhemilla ole allekirjoitusten ja ohjelmien asennustapojen takia juuri mahdollista. Haittaohjelma on parempi termi.

    Kyllä. Sama pätee kaikilla alustoilla.

    Yleensä kyse on juuri tästä. Puhelimissa on kuitenkin yleensä valmiina kasa sovelluksia, joihin noita ei-toivottuja ominaisuuksia voi tulla niiden päivitysten mukana.
    http://www.puhelinvertailu.com/uuti..._kayttajan_puhelinnumeron_palveluun_kysymatta

    Virheellisesti uutisoitiin asiaa. Eli kyse on siitä, että sovelluksen asennuspakettiin voidaan sijoittaa lisää koodia, eikä tuo allekirjoituksen tarkistus sitä huomaa. Tällaisen aukon hyödyntäminen esim. työpöytä-Windowsin kanssa olisi helppoa, mutta älypuhelinten ekosysteemissä asia on toisin, koska suurin osa sovelluksista asennetaan noiden sovelluskauppojen kautta, jolloin tuon koodin lisäyksen ohella pitäisi hyökkääjän saada murrettua sovellusta jakelevan tahon sovelluskauppatili ja tehdä sovellukseen muutos niin ettei se näkyisi palvelussa.
     
    dRD kiitti tästä.
  7. Peku

    Peku Active member

    Viestejä:
    1,398
    Kiitokset:
    76
    Pisteet:
    58
    Root oikeudet vaativa sovellus kysyy luvan käyttäjältä, eli paskaa ei siltä osin tule ellei salli jotain mitä ei pitäisi.
     
    viljami323 kiitti tästä.
  8. Mysticiza

    Mysticiza Regular member

    Viestejä:
    234
    Kiitokset:
    28
    Pisteet:
    38
    Itelleni suurin karkoitin Androidin kohdalla on kyllä haittaohjelmat. Kännykkä on kuitenkin teknisistä laitteista henkilökohtaisin ja työpöytä-Windowsia vaikeampi suojata(toki tietokone-puhelin - vertailu, mutta...), onhan nuo Androidin haittaohjelmatorjujat ihan kuraa. Ilmeisesti eivät osaa edes tunnistaa samaa haittakoodia eri variaatioina, mitä Windowsin torjunnat ovat tehneet vuosia. Ja lisäksi turvallisia ohjelmia naamioidaan haitallisiksi tosta noin, ja Googlella reagoidaan kun viisi-kuusinumeroinen luku laitteita on saastunut.
    Tietokoneella F-Securekin taitaa suojata lähemmäs sadan prosentin varmuudella satunnaisesti valittuja uhkia vastaan testien mukaan, DeepQuard päällä lienee luku lähes poikkeuksetta sata. Ei taida vastaavaa löytyä puhelimelle, kyllähän tollainen jatkuva tapahtumien tutkailu veisi kamalasti akkuakin.Pankkitiedot, viestit ja muut henk.koht. tiedot potentiaalisesti näin haavoittuvassa puhelimessa ei valitettavasti houkuttele.
     
  9. Datanen

    Datanen Guest

    Viestejä:
    5,322
    Kiitokset:
    68
    Pisteet:
    108
    Mutta ei ne haittaohjelmat itsestään tule Androidiin. Ja täytyy muistaa että tämä haittaohjelmahomma ei ole niin vakava kuin luullaan. Mikään virustorjunta ohjelma ei tunnista 100% haittaohjelmista niin pc kuin kännykkä puolella.

    Pankkiasioita uskaltaa hyvin tehdä.
     
  10. JoniS

    JoniS Active member

    Viestejä:
    2,951
    Kiitokset:
    261
    Pisteet:
    93
    Totta, mutta taas jos vertaa winukka puolelle niin kuinka moni ottaakaan uac:n pois päältä kun kysely ärsyttää saman voi tehdä rootin hallinta ohjelmalle.(sallia kaikkien saada oikeudet) Tästä syystä parempi olla roottaamatta ellei sitä tarvitse, koska sille ohjelmalle mikä on "pakko" saada antaa kuitenkin root oikeudet ellei se muuten toimi, vaikka ei pitäisi olla mitään syytä miksi se esim. Live taustakuva ne vaatisi.
     
  11. Peku

    Peku Active member

    Viestejä:
    1,398
    Kiitokset:
    76
    Pisteet:
    58
    Täytyy olla jo laiska jos sallii automaattisesti kaikille sovelluksille root oikeudet... Ei niitä roottia vaativia sovelluksia niin montaa ole etteikö voisi erikseen estää tai sallia.
     
  12. Phanatic

    Phanatic Member

    Viestejä:
    12
    Kiitokset:
    2
    Pisteet:
    13
    Vingeri kirjoittaa asiaa. Tuo uutisointi on nykyään sellaista liioittelua ja asioiden paisuttelua.
    99% haittaohjemista on tehty androidiin otsikko voisi olla yhtä hyvin pc puolella 99% haottaohjelmista on tehty windowsiin. Tuo on jo niin "vanha" uutinen ettei se herätä tunteita kenessäkään. Tottakai suosittuun järjestelmään tehdään myös eniten haittaohjelmia.

    Järki vaan käteen ohjelmia asennettaessa niin hyvä tulee.
     
  13. Datanen

    Datanen Guest

    Viestejä:
    5,322
    Kiitokset:
    68
    Pisteet:
    108

    Juurikin näin. Kun muistaa katsoa sovelluksen/pelin latauskerrat, kommentit*, arvostelu tähdet* ja myös lukee mahdollisia kokemuksia eri foorumeilta niin hyvin pärjää ilman haittaohjelmia.

    * Lukee sekä negatiiviset että positiiviset kommentit ja tähtikohdassa katsoo että montako tähteä viidestä se on saanut.
     
  14. _eemeli-

    _eemeli- Regular member

    Viestejä:
    558
    Kiitokset:
    64
    Pisteet:
    38
    Eikös tuo juttu ole vähän sama kuin Windowsilla tietokonepuolella?
    Lataa tietoturvaohjelman. Jos sellaista ei ole/lataa, niin maalaisjärjen käyttö riittää. :)
     
  15. Datanen

    Datanen Guest

    Viestejä:
    5,322
    Kiitokset:
    68
    Pisteet:
    108
    Melkein tosin virustorjuntaohjelmat eivät ole kuulumma niin hyviä Android puolella. Toki ilman niitäkin pärjää
     
  16. Mysticiza

    Mysticiza Regular member

    Viestejä:
    234
    Kiitokset:
    28
    Pisteet:
    38
    Kuten sanoinkin, niin Androidin haittaohjelmatutkat ovat suhteessa haittaohjelmien kehittyneisyyteen kovin alkeellisia. Windows - puolella taas haittaohjelmatutkat osaavat seurata muuttunutta haittakoodia heuristiikan avulla, ja tuntemattomat haitakkeetkin saadaan niin kiinni.

    Ja kun ajatellaankin niin, että Androidin 50% markkinaosuudelle tehdään 99% mobiilihaitakkeista, kun taas Windowsin +90% markkinaosuudella sille tehdään varmasti myös se noin +90% haitakkeista(ilmeisesti Macin haittaohjelmatkin ovat yleistymässä), näyttää luku kovin rumalta Androidille ja kertoo myös, että jotain on kyllä vialla.
     
  17. Datanen

    Datanen Guest

    Viestejä:
    5,322
    Kiitokset:
    68
    Pisteet:
    108
    Ja jotakin on tosiaan vialla. Google Play sovelluskaupan tietoturva on osittain huono koska Google ei kunnolla tarkista sinne laitettuja sovelluksia haittaohjelmien varalle toisin kuin muistaakseni Apple tekee.
     
    _eemeli- kiitti tästä.
  18. _eemeli-

    _eemeli- Regular member

    Viestejä:
    558
    Kiitokset:
    64
    Pisteet:
    38
    Oikeassa olet. App Storessa ja WP:n sovelluskaupassa sovellukset tarkistetaan haittaohjelmien varalta.
     
  19. Agent_007

    Agent_007 Senior member

    Viestejä:
    29,936
    Kiitokset:
    124
    Pisteet:
    143
    Androidin kohdalla tuo etukäteistarkitus ei vain ole lähellekään yhtä tehokas toimenpide kuin iOS:n ja WP:n kohdalla, vaikka se toteutettaisiin yhdessä useamman tietoturvafirman kanssa. Tämä siksi, että Androidilla sovellus voi ladata ja generoida lisää natiivikoodia lennosta, kun taas iOS:llä ja WP:llä tämä ei ole mahdollista.

    iOS:llä ja WP:llä on myös enemmän rajoituksia sovelluksien kohdalla, joten niille ei voi tehdä edes samanlaisia haittaohjelmia kuin Androidille.
     
  20. mitsupiskiKimi

    mitsupiskiKimi Member

    Viestejä:
    17
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Tärkeintä on aina käyttää maalaisjärkeä, mieti kaksi kertaa ennen kuin asennat mitään. Itsellä Avast virustorjunta, on sentään tyhjää parempi.
     

Jaa tämä sivu