1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Sovelluskauppojen laatu?

Viestiketju Yleistä puhelinkeskustelua -osiossa. Ketjun avasi PatrikSelin 28.07.2014.

  1. PatrikSelin

    PatrikSelin Regular member

    Viestejä:
    216
    Kiitokset:
    6
    Pisteet:
    28
    Olen vuosien ajan jo seurannut mobiilialustojen sovelluskauppojen eroja. Tunnetusti Googlen Play-kauppa on pelkkää haittaohjelmia. Windows Phone -kauppa... no, siellä ei ole mitään. Ja Applen App Store on pelkästään laatua ja hyvin suunniteltuja sovelluksia, jotka tarkistetaan huoellisesti etukäteen. Tai ehkä olisi viimeinkin aika kohdata tosiasiat ja myöntää sovelluskauppojen huono laadun. Steve Jobs halusi App Storen olevan tae laadulle ja kieltää sovellukset, jotka olivat rumia, huonosti suunniteltuja, epävakaita, hyödyttömiä tai mielenkiinnottomia. Steve ei halunnut paskaa hänen sovelluskauppaan, en minäkään. Mutta mitä yksinkertaiselle ajatukselle tapahtui?

    Sovelluskaupoista kesksutelu kulkee aina samaa rataa, katsotaan aina lautaskertoja ja sovelluksien kokonaismäärä. Mitä tämä kertoo? Juuri niin. Ei mitään.

    Kuratointi == Hyvä ratkaisu?


    Kuvittele, että internetti olisi itsessään sovelluskauppa. Klikattaessa "Uutuudet" näkisit uusimmat verkkosivut, jotka on juuri julkaista. Se olisi 99,98 % porn... roskaa. Ja sekin olisi anteliaasti arvioitu alakanttiin.

    Intensiiviessä kuratoinissa on hyvä ja huonoja puolia. Kuratointi on sisällön suodattamista. Tällöin käyttäjän pitää luottaa, että kuratoija tietää mikä on mahtavaa ja mikä huonoa. Ehkä myös Steamin GreenLight kaltainen äänestyspaikka olisi varteenotettava vaihtoehto.

    Kun valitset esim. Apple App Storesta "Uuduutet", se saa aina näyttämään kaupan huonolta. Kirjoitushetkellä "Elämäntyyli"-kategoriasta löytyy uutuksista "Aah! Romantic", joka on päivitetty viimeksi 2012 – ensinnäkin se ei ole uutuus, eikä hyvä sovellus. Suurin osa verkkosivuista on roskaa, kuten sovelluksista. Kuratointi on asia mistä käyttäjä, että myös sovelluskauppa hyötyisivät.

    Tietenkin sovelluksen hyödyllisyys on subjektiivista; sovellus, joka on mielestäni hieno, voi olla toisen mielestä hyödytön. Ei ole epäilystäkään siitä, että alustan kuuluisi tarjota monenlaisia sovelluksia erilaisille ihmisille, mutta pierusovelluksia, Mega Boobs -sovelluksia tai "hassun hauskoja" vaihda naamasi ja Tukiaisen perseen paikkaa - niitä ei kuulu löytyä. Minulle ei merkitse mitään, että App Storesta löydän 1 200 000 sovellusta, tämä kertoo enemmän alustan suosiosta, kuin olisi mittana laadulle. Windows Storen 400 000 sovellusmäärä ei tarkoita sitä, että se olisi automaattisesti vähempiarvoisempi. Olen kuullut lukuisia kertoja ihmisten sanovan, että he eivät vaivaudu ostamaan Windows Phone -puhelinta, koska sovellustarjontanta on pienempää. Ja tämä pistää vihaksi.

    On mahdollista, että jotain päivänä laatu ja määrä kävelee käsikädessä kohti auringonlaskua... mutta toistaiseksi en näe sen tapahtuvan lähiaikoina. Mitä mieltä olet alustasi sovellustarjonnasta?
     
  2. JoniS

    JoniS Active member

    Viestejä:
    2,951
    Kiitokset:
    261
    Pisteet:
    93
    ihankuin suoraan afterdawnin uutiskommenteista :D

    Alustana android.
    Sovellus tarjonta on todella hyvä, mutta siihen liittyy sitten joitain haitta puoliakin.

    Miinuksia
    • välillä hankalaa etsiä "hyvää" versiota jostain softasta, kun löytyy miljoona kopiota, esim. taskulamppu softia on 100k erilaista vähintään ja suurimmassa osassa tulee sitten ihan turhia ominaisuuksia mukana.
    Plussia
    • Voi uppia "mitä vain" softia kunhan niissä ei ole haitakkeita, eli siis google ei toimi periaatteella "me ei tykätä tästä hus -> poistetaan"
    • Ylipäätään lähes kaikkea varten on tehty ohjelma ja se löytyy storesta.
     
  3. PatrikSelin

    PatrikSelin Regular member

    Viestejä:
    216
    Kiitokset:
    6
    Pisteet:
    28
    Itsekin olen sitä mieltä, että sovellustarjonnan pitää olla laajaa, mutta jokus mennää rajan yli. Android Wear -älykelloon saa selaimen; edelleen tarvitset puhelinta tai tablettia, koska työnnät sivut sen kautta kelloon. Järkevää?

    Ja kuinka uniikkeja taskulamppusoftat voivat olla, jotta niitä kannattaa olla se 1 milj. kappaletta.
     
  4. PatrikSelin

    PatrikSelin Regular member

    Viestejä:
    216
    Kiitokset:
    6
    Pisteet:
    28
    Ja vaikka tämä saattaakin kuulostaa ylimieliseltä - sitähän se on. Mutta jos sovellus näyttää siltä kuin se olisi kasattu parissa päivässä, sitä pitäisi hyväksyä missään nimessä. Applen "kyllä me tiedämme" -asennetta tarvittaisiin, esim. jos lukee Applen laatuvaatimuksia "We have lots of serious developers who don't want their quality Apps to be surrounded by amateur hour" - ja sitten törmään peilisovellukseen, joka vetää näytön mustaksi. Applella ja erityisesti Steve Jobs on ollut tarkka laadusta, mutta App Store on ollut aina se villi länsi.

    Omat Android-suosikkisovelukseni on; SeriesGuide, Pushbullet ja Todoist - niihin on panostettu aikaa, kiinnostusta ja tehdy asiat helposti lähestyttäviksi.
     
  5. Agent_007

    Agent_007 Senior member

    Viestejä:
    29,936
    Kiitokset:
    124
    Pisteet:
    143
    Tuota laatua on nykyisellään täysin mahdoton valvoa, kun viikoittain julkaistaan tuhansia uusia sovelluksia, ja esim. pienimmän laitekirjon omaavalla Applella on tällä hetkellä 20 eri tuettua laitetta, ja kun se kerrotaan eri tuettujen iOS-versioiden määrällä niin saadaan aika kasa erilaisia alustoja, joissa sovelluksen pitäisi toimia.

    Androidilla ja Windows Phonella kombinaatioiden määrä on sitten vielä huomattavasti suurempi.

    Automaattista testausta ei voi oikein käyttää muuhun kuin savutesteihin, joten sovelluskaupan testaustiimeillä on valtava (ts. täysin mahdoton) urakka valvoa mitään järkeviä laatuvaatimuksia.

    Sovellusten ylitarjonta ei lopu näillä näkymin vielä pitkään aikaan, koska kullankaivajia ja klooneja tehtailevia tahoja riittää niin kauan kuin asiakkaat ovat halukkaita asentamaan sovelluksia laitteisiinsa. Ja esim. Apple tienaa hyvät rahat jokaisesta kullankaivajasta, koska tällaisen tahon pitää ostaa Developer-lisenssi, iOS-laite (tai iOS-laitteita) ja vielä Mac-tietokone kehitystä varten.
     
  6. PatrikSelin

    PatrikSelin Regular member

    Viestejä:
    216
    Kiitokset:
    6
    Pisteet:
    28
    Toki täydellistä toimivuuden varmistamista ei voida suorittaa koskaan ja Google voisi testata ainoastaan Nexus-laitteilla.

    Toki toinen vaihtoehto olisi, että olisi jonkinlainen VIP-alue, jonka sovellukset testattu paremmin.
     
  7. PatrikSelin

    PatrikSelin Regular member

    Viestejä:
    216
    Kiitokset:
    6
    Pisteet:
    28
    Ja ihmettelen edelleen miksi sovelluskaupoissa ei mahdollisuutta näyttää vain tietyn kielisiä sovelluksia. App Storessa tuetut kielet näkyvät, mutta ei salli estää esim. venäjänkielisiä sovelluksia - ei kiinnosta!
     
  8. Jojjeli89

    Jojjeli89 Member

    Viestejä:
    76
    Kiitokset:
    14
    Pisteet:
    18
    Heitän oman arvion pohjautuen omiin tarpeisiini ja mieltymyksiin :)

    Alusta: Windows Phone (8.x)

    Plussat:
    - Hyvät ja (monesti) laadukkaat kolmansien osapuolien sovellukset tulee nopeasti.
    - Turvallinen
    - Selkeä kauppa ja roskaa ei ole paljon.
    (- Nokian palvelut aivan huiput, vieläkin)

    Miinukset:
    - Uudet sovellukset eivät tule [aina] heti (kyllä, joskus tulee myös WP:lle ensimmäisten joukossa ;)
    - Xbox jäsenyys vaaditaan joissakin.
    - Jotkut (pelit useimmin) sovellukset maksaa egen vs. andoidilla/iOS:llä ilmanen.
     
  9. dRD

    dRD I hate titles Ylläpitäjä

    Viestejä:
    8,312
    Kiitokset:
    191
    Pisteet:
    143
    WP:n isoin ongelma ovat puhtaat toisen appsin nimellä ratsastavat scamisovellukset, joita on suhteellisesti valtavan paljon muihin alustoihin verrattuna. Malliesimerkkinä nyt vaikka VLC, jota siis EI ole WP:lle:

    http://www.windowsphone.com/fi-fi/store/search?q=vlc

    Tai Chrome, jota ei todellakaan ole edes tulossa WP:lle:

    http://www.windowsphone.com/fi-fi/store/search?q=chrome

    Noita skämejä on WP:n kauppa pullollaan -- kaiken em. tyylisen roskan poistaisi, niin varmaan puolet ""valikoimasta"" katoaisi. Käyttäjät tykkäisivät, mutta markkinointipuheissa käytetyt N tuhatta appsia -lauseet toki vaikeutuisivat.

    Sääli, koska WP:lle on ihan hyvää softaa tarjolla ja nykyisin jo ihan kohtuuhyvin.
     
  10. R3DgRu

    R3DgRu Regular member

    Viestejä:
    385
    Kiitokset:
    52
    Pisteet:
    38
    Tässä myös juttua sovelluskaupoista: http://tinyurl.com/mz8mmlp

    Oma mielipiteeni on Google Playsta, kun sitä on tullut käytettyä eniten.

    Hyvää:
    - Valikoiman laajuus. -> tähän mennessä lähes kaikkiin tarpeisiin on sovellus löytynyt. (Niin kaukoputken ohjauksesta RC-auton välityslaskureihin ja munakelloihin.)
    - Sovellukset ovat halpoja tai ilmaisia ja maksullisista on yleensä ilmaiset, mainosrahoitteiset versiot.
    -Samasta kaupasta saa myös sovelluksien lisäksi muutakin. Tosin elokuvat ainakin kalliita.

    Miinuksia
    - Osa sovelluksista, onneksi ei kovin moni, käyttää jotain Gingerbreadin aikaista ulkoasua
    - Maksutapoja saisi olla lisää. Ainakin operaattorilaskutus (joka on kai tulossa tännekkin.)
     

Jaa tämä sivu