Suomessa leviää uusi, ikävä tekstiviestihuijaus. Asiasta on kertonut suomalainen tietoturvayhtiö F-Secure blogissaan.
F-Securen mukaan yksi heidän Helsingissä työskentelevistä tutkijoistaan sai puhelimeensa 5. lokakuuta oheisessa kuvassa esillä olevan tekstiviestin. Suomenkielisessä viestissä kehotetaan klikkaamaan mukana olevaa linkkiä. Samasta huijauksesta voi olla myös muita variaatioita liikkeellä.
Viestissä esiintyvän linkin klikkaaminen vie sivulle, joka aluksi vaikuttaa melko viattomalta, tunnettua YouTube-videopalvelua melkoisesti muistuttavalta MobileTube-sivulta. Sivun alareunassa kuitenkin kerrotaan, että käyttäjä on hyväksynyt maksullisen palvelun käyttöönoton ja tarjotaan mahdollisuutta haluttaessa peruuttaa tilaus.
F-Securen mukaan se on törmännyt vastaaviin huijauksiin useasti aiemminkin monilla eri kielillä. Huijaus vaatii toimiakseen ainoastaan WAP-yhteysosoitteen olevan määritelty puhelimessa, jonka jälkeen linkin klikkaaminen ja sivulla vierailu tarjoaa huijaajalle kaiken tarpeellisen tiedon "palvelustaan" laskuttamiseen. Huijaus toimii siis useimmissa peruspuhelimissa.
F-Secure kehottaa käyttäjiä aina odottamattomia linkkejä tekstiviesteissä kohdatessaan vain poistamaan viestin. Jos linkkiä on mennyt klikkaamaan, tulee tarkistaa löytyykö sivuilta sopimuksen peruuttamismahdollisuus - jos löytyy, niin sitä kannattaa käyttää. Jos epäasiallista laskutusta kuitenkin tapahtuu, tulee asiasta ilmoittaa operaattorille.
Ainakaan toistaiseksi uuden tekstiviestihuijauksen leviämislaajuudesta ei ole tietoa. Ilmeisesti ainakaan toistaiseksi kyse ei ole kovin suuresta ongelmasta.








Enwrath @ 7.10.2009 18:04
Itsellikin tuli tuollainen, enpä kuitenkaan kokeillut. Eipä kyllä nettikään ole toiminnassa puhelimessa tällä hetkellä :D
azhrak @ 7.10.2009 19:28
Samainen viesti tuli minullekin. Minä tosin klikkasin lnikkiä. Selaimeni ei näytä kuvia, ja ulkoasusta ei saanut mitään selvää, joten suljin sivun samantien. Hienoa.... -_-'
Dreamlore @ 7.10.2009 19:36
En vieläkään ymmärrä miksi jotkut tampiot menevät aukomaan linkkejä, ja parhaimmillaan _asentamaan_ ohjelmia jotka tulevat jonkin tuntemattoman viestin mukana? Sietävätkin saada isot laskut niskaansa...
Matkakaverina Asus EeePC 701 | Ubuntu 9.04 | Nokia 5800XM | Windows 7 @ 266MHz & 160MB RAM - Ja sama 64 megalla :) |
jebulol @ 7.10.2009 20:05
Tuli kyseinen viesti. En avannut mutta kiva että varotus tulee 2 päivää myöhäs.
badmf @ 8.10.2009 00:46
Tänne tuli kanssa..arvelutti sen verran että tsekkasin koneelta viestin tiedot ja selvitin mestan mikä lähetti sen ja huomasin että huijaustahan tuo..
Ddarud @ 8.10.2009 10:44
Wap on maailman tyhmimmät keksinnöt -listalla melkosen hyvällä sijalla. Siellä kun menee väärälle sivulle niin alkaa lasku kasvaa vaikkei edes klikkaisi mitään. Aivan idioottimaista. Jos normi internetissäkin olisi rahan saaminen noin helppoa että riittää kun ihminen eksyy väärälle sivulle niin huhhuh... Koko wap pitäisi bannata maailmanlaajuisesti.
79atanos @ 11.10.2009 15:02
Tämä kyseinen huijaus ei olekaan ihan niin uusi kuin mitä F-Secure antaa ymmärtää, ensimmäiset tapaukset Suomessa tulivat jo maaliskuussa:
http://murobbs.plaza.fi/yleista-keskuste...n-173171-a.html
Edit:
Ulkomailla havaittu jo vähän reilu vuosi aiemmin samanlainen huijaus samalta "firmalta":
http://www.wirelessforums.org/uk-telecom...sage-30064.html
Ennen postaamista; Keskustelualueen säännöt! ja Foorumin epävirallinen opas!