LTE: äänen ja datan kamppailua

Janne Häyrynen

LTE: äänen ja datan kamppailua
LTE on täysin pakettikytkentäinen IP-verkko, kun taas puhelut GSM- ja 3G-verkoissa ovat piirikytkentäisiä. Tämä tarkoittaa, ettei äänen siirtämiseen voida taata tiettyä kaistanleveyttä ja viivevaatimuksia datan siirtämiseen suunnatussa LTE-verkossa.

Over-the-top -palvelut, eli esimerkiksi korkean tason VoIP-protokollaa käyttävät Skype ja GoogleTalk ovat vahvoja kilpailijoita, mutta tätä et kuule teleoperaattorien suusta, sillä äänipuhelut muodostavat yhä suuren osan heidän tulonlähteistään. Ongelmaan on tarjolla monia ratkaisuja, joita käytetään sekalaisin menestyksin eri operaattorien LTE-verkoissa. Monet suurista LTE-pelureista ovat näennäisesti panostaneet VoLTE, eli Voice-over-LTE -ratkaisuun, joka vaatii lisäkseen IMS-palveluarkkitehtuurin istuakseen teleoperaattorin piirikytkentäiseen verkkoon. Tällöin LTE-verkon äänipalvelussa luovutaan täysin piirikytkentäisyydestä.

Toinen ratkaisu on varasuunnitelmana piirikytkentäiseen verkkoon siirtyminen (CSFB eli Circuit Switched Fallback), jonka miinuspuolena puheluiden kytkentäaikaan tulee viiveitä. Kolmantena SVLTE (Simultaneous Voice and LTE) ratkaisussa puhelin muodostaa yhteyden yhtäaikaa sekä pakettikytkentäiseen LTE-verkkoon datasiirtoa varten, että piirikytkentäiseen verkkoon puheen ohjaamiseksi. Tämän haittapuolena voidaan mainita suurempi virrankulutus.



Joissain Android-laitteissa on jo mahdollisuus yhtäaikaiseen CDMA- ja LTE-verkkojen käyttöön, joista Samsungin Galaxy S III on sisällyttänyt puhelimeensa kaksi radioratkaisua. Kun toinen voi siirtää dataa LTE-verkossa, samaan aikaan ääntä siirretään toisen antennin kautta 3G-verkossa. iPhone 5 puolestaan pudottaa datayhteyden 3G-verkkoon puhelua muodostettaessa. Siispä moni 4G-puhelin ainakin äänipuhelujen aikana tällä hetkellä pudottaa yhteyden 2G- tai 3G-tilaan. LTE-verkkoa ja puhelimia kehitetään parhaillaan tukemaan samanaikaista datan ja äänen siirtoa.

Vakiintuneen käytännön puuttuminen pakettipohjaisten radioverkkojen luotettavaan äänen- ja kuvansiirtoon lienee suurin kompastuskivi. Mikä rooli HD ja FullHD äänipalveluilla on tulevaisuudessa, jää nähtäväksi.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto E22 – hinta laskenut -44%

Motorola Moto E22
49 € Power
59 € DNA
79 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 86 €

Honor X6 – hinta laskenut -34%

Honor X6
79 € DNA
119 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -30%

Oppo A38 (4G)
69 € DNA
99 € Veikon Kone
125 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 99 €

Samsung Galaxy S23 Ultra – hinta laskenut -28%

Samsung Galaxy S23 Ultra
777 € CDON
1087 € RDE.FI
1217 € Teknikproffset

Alin hinta viikko sitten: 1086 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.