Japanissa visioidaan 5G-yhteyksistä, 100 kertaa LTE:tä nopeampia

6
Matti Robinson

Japanissa visioidaan 5G-yhteyksistä, 100 kertaa LTE:tä nopeampia
Japanilainen verkkoyhtiö NTT DoCoMo on valottanut tulevaisuuden visioistaan nousevan auringon maassa järjestetyillä CEATEC-messuilla, kertoo Engadget.

NTT DoCoMon mukaan ensi vuosikymmenen alkuun voitaisiin esitellä viidennen sukupolven mobiilidatayhteydet, jotka mahdollistaisivat merkittävästi suuremmat nopeudet ja kapasiteetin kuin nykyinen verkko.

Japanilaiset eivät ole ilmeisesti lähdössä leikkimään asialla, vaan verkkoyhtiön visio on, että nopeus kasvaa LTE:stä satakertaiseksi ja kapasiteetti peräti tuhatkertaiseksi.

Tietystikään teknologiaa ei ole edes ratifioitu vielä, joten toteutusta ei kannata odottaa henkeä pidätellen, mutta kukapa ei moisia nopeuksia haluaisi.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto E22 – hinta laskenut -48%

Motorola Moto E22
49 € Power
59 € DNA
79 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 94 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -45%

Oppo A38 (4G)
69 € DNA
99 € Veikon Kone
116 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 124 €

Honor X6 – hinta laskenut -34%

Honor X6
79 € DNA
119 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Samsung Galaxy S23 Ultra – hinta laskenut -28%

Samsung Galaxy S23 Ultra
777 € CDON
1087 € RDE.FI
1149 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 1086 €

Kommentit (6)

Jupsu
Jupsu

2

@1 Eiköhän runkoverkot ala vähenemään aikalailla jos tuollainen tulee.. eihän niitä nykyisiäkään kupariverkkoja tykätä millään päivittää niin kiinteiden verkkojen nopeuskehitys on aikalailla pysähtynyt..

Vastaa
Maluska
Maluska

5

Taas täällä kommenttiosiossa huudetaan runkoverkkojen alasajoa, ikään kuin se mitä pikkukylillä tapahtuu vaikuttaisi langattomien kehitykseen. Japani ei ole Suomi, saati pikkumarkkina.

Operaattorit ajavat liikennettä kuidussa ja kuparissa, koska se on halvempaa, vikasietoisempaa, nopeampaa ja ei ruuhkauta firman varaamia langattomia taajuuksia. Näistä syistä runkoverkko on ja pysyy ainakin niin kauan piuhassa ja kuidussa, kuin vapaassa ilmassa pelaava optinen tiedonsiirto ei ole oikein toimivaa. Radioliikenteessä on fyysisiä rajoitteita, jotka tulevat aina olemaan optiseen tai sähköiseen kytkentään verrattuna. Taajuuden kasvaessa bitti liikkuu vauhdikkaammin, mutta kantama heikkenee sekä kohina lisääntyy. Suuret käyttäjämäärät luovat suurta liikennettä ja kaista ruuhkautuu, tämä tosin pätee kaikkeen tiedonsiirtoon.

Uutisessa mainittu systeemi tarvitsisi toimiakseen paljon valokuitua. En sulje pois laser-satelliitti -tsydeemejä, mutta ne taitavat olla melko lastenkengissään. Japanissa on rahaa ja näemmä tahtoa tehdä ja kehittää.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

6

@uutinen
> että nopeus kasvaa LTE:stä satakertaiseksi

Eli enintään 10 kertainen vs aito alkuperäinen 4G minimissään ?

Hitaampaa ei kai kehtaisi kutsua 5Gksi.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.