Mikä ihmeen safiirilasi? Tätä se tarkoittaa uudessa Apple Watch -kellossa

Matti Robinson
9. syyskuuta, 2014 21:53

Apple esitteli tänään jälleen uusia iPhone-puhelimia, mutta suurin kokokohta oli Apple Watch -älykello. Siitä löytyy odotetusti uudistuksia, joita emme ole aiemmin juuri mobiililaitteissa tai älykelloissa nähneet. Yksi tärkeimmistä ominaisuuksista on sen näyttöä suojeleva safiirilasi. Mutta mitä tämä käytännössä tarkoittaa? Otetaanpa selvää.
Safiirilasi on yksinkertaisesti selitettynä erittäin kestävää kirkasta ainetta, joka toimii naarmuja ja iskuja vastaan paremmin kuin tavallinen lasi. Luonnollisesti valmistajien käytössä on ollut jo pitkän aikaa eri sukupolvien Gorilla Glass -lasit, joita valmistaa Corning, mutta safiirilasi on vielä tätä kestävämpää.
Kyseesssä ei ole edes varsinaisesti lasi vaan kristalli. Safiiri valmistetaan erittäin korkeassa lämpötilassa ja se koostuu kristallisoiduista alumiinioksideista. Nämä leikataan timanttisahoilla ja hiotaan lopulliseksi "lasiksi". Valmistusprosessista huolehtii Applen kohdalla Yhdysvaltojen Arizonassa sijaitseva GT Advanced Technologies.
Tämän uudenlaisen näytön pintamateriaalin hyviin puoliin naarmun- ja iskunkestävyyden lisäksi lukeutuu sen keveys. Lisäksi siitä on mahdollista tehdä erittäin ohuita kappaleita, joissa säilytetään silti loistava kestävyys.
Safiirin huonoimpana puolena on hinta ja saatavuus. Safiirilasi on erittäin työlästä valmistaa, joka mahdollisesti vaikutti siihen, ettei sitä käytetä uusissa iPhoneissa. Tämä tietysti tarkoittaa myös, että sen hinta on katossa verrattuna esimerkiksi Corningin valmistamiin Gorilla Glass -laseihin. Safiirilasia onkin nähty aiemmin esimerkiksi huippukalleissa Vertu-puhelimissa. Kyocera on valmistanut safiirilasia vuosikymmeniä, mutta sen hinta on edelleenkin arviolta 5-10 kertaa Gorilla Glass -lasia suurempi.
Safiirilasia nähdään nyt siis uusissa Applen Watch-älykellossa. Lue uusimmat tiedot siitä ja muista Applen uutuuksista täältä.

Lue myös nämä
Tägit
Apple Apple iPhone safiiri safiirilasi
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.