Suomeen perustettu kaksi uutta puhelinmerkkiä: Kehittävät palapelipuhelimia

Manu Pitkänen
12. marraskuuta, 2014 14:10

Tietokoneita on pitkään voinut koota osista, mutta omaa älypuhelinta tee-se-itse-miehet eivät ole pystyneet kovin helposti rakentamaan. Sitä on ehkä pidetty jopa mahdottomana toteuttaa, mutta hollantilainen Dave Hakkens mursi ajatusmallit viime vuonna esittelemällä Phonebloks-projektin. Hanke sai äärimmäisen hyvän vastaanoton, jopa niin hyvän, että Google päätti lyödä hynttyyt yhteen Phonebloksin kanssa Project Ara -puhelimen toteuttamiseksi.
Googlen Project Aran kautta muutkin ovat innostuneet ajatuksesta tuoda markkinoille koottavia puhelimia. Kiinalainen ZTE esitteli tämän vuoden alussa Eco-Mobius-nimistä konseptilaitetta ja Suomessakin on perustettu pari hanketta kehittämään vastaavanlaisia puhelimia: Circular Devices Oy:n Puzzlephone sekä tuoreempana tulokkaana ex-nokialaisen perustama Vsenn.
Vsennin tuotoksessa on käytännössä mahdollista vaihtaa kolme komponenttia: kamera, akku ja prosessori/keskusmuisti. Näyttö on siis kiinteä, mutta Twitterissä julkaistun kuvan perusteella sitä välttämättä ole ihan heti tarvettakaan vaihtaa: Vsennin rungossa on 4,7 tuuman Full HD -näyttö. Takakuoren voi kuitenkaan vaihtaa omaan tyyliin sopivaksi. Vsennin mukaan heidän puhelinta voi käyttää missä päin maailmaa tahansa ja se maksaa vähemmän kuin markkinajohtajien tuotteet. Android-pohjaisen puhelimen julkaisupäivästä ei ole kuitenkaan vielä puhuttu mitään, eikä sen ulkonäköäkään tunneta vielä.
Syyskuun alussa perustetun Circular Devices Oy:n Puzzlephone koostuu käytännössä kolmesta eri osasta, joista näytöllä sekä kaiuttimilla varustettu runko on ensimmäinen, pääelektroniikasta koostuva osa toinen ja akku kolmas (akkuosaan voidaan lisätä toissijaisia komponentteja). Puzzlephonen ulkonäköä on jo esitelty julkisesti (alla oleva video).

Lue myös nämä
Tägit
älypuhelin Project Ara Phonebloks Vsenn Puzzlephone koottava älypuhelin
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.