Esittelyssä Windows 10: yleisilme hioutuu ja valikot muuttuvat

Valtteri Ahonen
3. heinäkuuta, 2015 14:32

Kenties harjaantumattomalle silmälle Windows 10:n puhelimille tekemät graafiset uudistukset ovat melko näkymättömiä, mutta vakiokäyttäjille ne tuovat paljon uutta, kun järjestelmän graafiset perusperiaatteet muuttuvat. Pikimustat taustat ja suuret valkoiset tekstit saavat ainakin osittain väistyä, kun mobiilijärjestelmä ottaa askeleen kohti emojärjestelmän ulkoasua. Elementit pienentyvät, järjestyvät uudella tavalla ja saavat enemmän väriä ja kuvakkeita.
Yksi suurimmista yksittäisistä muuttujista on asetusvalikko. Aiemmin Windows Phonen asetukset olivat tottumattomalle melkoinen sekamelska, sillä otsakkeista on vaikea löytää mitään loogista järjestystä. Nyt Windows 10 viimein korjaa ongelman ja järjestää asetukset isompiin kokonaisuuksiin. Ulkoasun puolesta suurin muutos on pienempi teksti sekä ikonit otsikoiden edessä. Lisäksi mukaan on lyöty hakupalkki, joka entisestään nopeuttaa asioiden löytämistä. Sinänsä asetusten sisältö on pitkälti sama, vaikka järjestystä onkin muutettu. Sivulle liikkumista ei enää tarvita, vaan kaikki navigointi tapahtuu perinteisesti napauttelemalla. Kieltämättä uusi versio on selkeämpi.
Taustakuvamahdollisuuksia on tullut lisää. Jatkossa käyttäjä voi asettaa kuvan oikeasti taustalle, eikä pelkästään Live Tile -kuvakkeisiin. Uusi taustakuva näkyy myös sovellusvalikon takana. Sovellusvalikko itsessään on muuttunut ja sen tekstit ovat nyt pienempiä ja kuvakkeet aivan vasemmassa reunassa. Yläreunassa on hakupalkki ja välittömästi sen alle tulee näkyviin viimeisimpänä asennetut sovellukset. Tämän jälkeen (tai mikäli hiljattain asennettuja sovelluksia ei ole) alkaa totuttu aakkostettu lista kaikista sovelluksista. Listalla voi navigoida rullaamalla tai kirjaimia painamalla.


"Moniajovalikko", joka avautuu nuolta pohjassa painamalla, on uudistunut. Suurin kummallisuus on se, että valikko on käännetty ympäri, eli jatkossa viimeisin sovellus löytyy vasemmasta reunasta ja vanhemmat sen oikealta puolelta. Aiemmin takaisin vieritettiin nuolen suuntaan eli vasemmalle. Ikkunoiden sovellusten nimet ovat siirtyneet niiden alapuolelta yläpuolelle ja sulkemiseen tarkoitettu painike on siirtynyt kuvan päältä otsikkoriville.


Koko järjestelmän tuntumaa on myös hiottu esimerkiksi animaatioita muuttamalla. Aiemmin Live Tilen napautus sai tiilen kavereineen sujahtamaan sivulle pois avautuvan ohjelman tieltä, mutta Windows 10:ssä kuvakkeet ampaisevat käyttäjää kohti. Nykyversiossa animaatio ei aivan kaikissa tilanteissa toiminut.
Testin käyttöjärjestelmäversio: 10.0.10149.0
Testin laite: Lumia 630

Osa 2: ilmoituskeskus
Osa 4: Outlook-sähköposti ja Ihmiset-sovellus

Lue myös nämä
Tägit
Microsoft Windows Phone Windows 10
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.