Googlen palvelut eivät ole jatkossa ilmaisia Android-merkeille

Manu Pitkänen
17. lokakuuta, 2018 13:14

Google muuttaa Androidin sopimusehtoja Euroopassa EU:n asettamien sakkojen takia. Tulevaisuudessa Android-valmistajat joutuvat maksamaan Google-palveluiden sisällyttämisestä Euroopan alueella myytävien puhelimien osalta lisenssimaksua.
Android ei avoimen lähdekoodin ohjelmistona muutu Euroopassa mitenkään maksulliseksi, vaan AOSP on ja pysyy ilmaisena. Mikäli Samsung, Huawei tai joku muu Android-laitevalmistaja haluaa lisätä puhelimiinsa Google sovelluspaketin, johon sisältyvät esimerkiksi Play Store, Gmail, YouTube, Google Maps, joutuvat laitemerkit maksamaan tästä Googlelle.
Chrome on mahdollista sisällyttää ilmaiseksi palvelupaketin päälle, mutta se ei ole pakollista. Useimmat laitevalmistajat ovat tähänkin asti voineet valita ladataanko Googlen palvelut puhelimiin valmiiksi vai ei. Uutta on se, että Chromen voi jatkossa jättää kokonaan pois. Googlelle tämä pieneltä kuulostava muutos voi kuitenkin olla iso asia – laitevalmistajat voivat esimerkiksi korvata Chromen Firefoxilla.
Toistaiseksi ei ole selvää kuinka paljon Google aikoo velottaa palveluistaan. Googlen uskotaan valittavan komission määräämistä sakoista.

Lue myös nämä
Tägit
Android Samsung Google
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.