5G-dataliikenteen määrä yli kymmenkertaistui Telian verkossa vuonna 2021 - ohitti 3G-dataliikenteen

Janne Yli-Korhonen
27. tammikuuta, 2022 12:57

Telia kertoo, että viime vuoden verkkoliikenteen 20 % kasvu oli koronaa edeltävien vuosien kasvua nopeampaa. Tämä johtuu pitkälti siitä, että puhelut ja dataliikenne siirtyvät kattavaan 4G-verkkoon ja laajenevaan 5G-verkkoon vanhemman 3G-verkon jäädessä pois käytöstä.
Telian verkossa 5G-dataliikenne yli kymmenkertaistui vuonna 2021. Viime vuoden lopulla 5G-liikenne ohitti 3G-dataliikenteen määrän.

"Luovumme vanhasta rakentaaksemme uutta. 5G:n kasvuluvut ovat nyt kovia, kun verkon kattavuus kasvaa ja 5G-laitteet yleistyvät. 5G-liittymän hankkineet suomalaiset käyttävät puhelimellaan keskimäärin 40 % enemmän nettiä kuin 4G-asiakkaat, joten uusi kapasiteetti tulee kyllä datanälkäisille suomalaisille tarpeeseen", arvioi Telia Finlandin verkoista vastaava johtaja Sami Siiki.

Telia sulkee Suomessa 3G-verkon vuoden 2023 loppuun mennessä. Myös Elisa ja DNA tekevät samoin.
Telian 3G-verkko on suljettu jo Norjassa, ja Tanska ja Liettua seuraavat perässä.
Dataliikenteen ohella myös puhelut katoavat 3G:stä. Telia kertoo, että päättyneenä vuonna tapahtui pieni vallankumous, kun 4G-puhe (VoLTE) kasvoi puheminuuteilla mitattuna ensimmäistä kertaa isommaksi kuin mobiilipuhe 3G-verkossa.
Perinteinen 2G- ja 3G-mobiilipuhe vastaa edelleen suurinta osaa puheminuuteista, mutta 4G-puheen osuus jatkaa vauhdikasta kasvuaan.
Perinteinen mobiilipuhe ei toimi 4G- ja 5G-verkoissa, joissa siirrytään datapohjaiseen VoLTE-tekniikkaan. Sen etuna on puhelun nopeampi yhdistyminen ja parempi äänenlaatu.
Telian mukaan Telian 5G-verkon väestöpeitto oli vuoden vaihteessa 64 %, ja verkko palveli yli 3,5 miljoonaa suomalaista 158 paikkakunnalla.

Lue myös nämä
Tägit
Telia mobiilidata 5G 4G 3G
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.