Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Suomen mobiili-tv-verkko auki...

1
Markus Lehtiniitty

Digita on siis avannut joulukuun alusta rakentamansa DVB-H-verkon eli kansantajuisemmin mobiilitelevision. Verkko kattaa tällä hetkellä pääkaupunkiseudun sekä Turun ja Oulun alueet. Tämä vastaa 28 prosenttia suomalaisista. Seuraavaksi verkko laajenee Tampereelle ensi vuonna.

Mitä tämä sitten merkitsee? Toistaiseksi erittäin erittäin vähän. On nimittäin kaksi ongelmaa:
A) laitteita, joilla lähetyksiä pystyisi katsomaan ei ole toistaiseksi myynnissä

B) ohjelmia, joita voisi katsoa ei juuri ole. Ensimmäisenä tv-kanavana aloittaa musiikkikanava Voice TV, mutta vasta vuoden 2007 alkupuolella. Toistaiseksi uuden verkon ainoa tarjonta onkin Kiss-radiokanava. Aika köyhää, jollen sanoisi...

Onneksi ylläolevat ongelmat tulee aika korjaamaan. Mobiili-tv:tä jäytää kyllä myös tekijänoikeuskiista. Televisiokanavien mielestä mobiili-tv-vastaaanotin on kuin mikä tahansa entisenlainenkin televisio, mutta tekijänoikeusjärjestöt janoavat tietenkin lisätuloja. Saa nähdä miten pitkään tästä lopulta taistellaan. Toistaiseksi tämä viivyttänee lisäsisällön tulemista.

Nokian N92 lienee ensimmäinen puhelin, jolla lähetykset alkavat näkymään. Ilmeisesti muun muassa Italiassa jo kesästä asti myynnissä olleet LG:n ja Samsungin mobiili-tv-mallit käyttävät jollain tavalla erilaista suojaussysteemiä ja eivät siksi toimi meikäläisen verkon kanssa yhteen. Tällaiset yhteensopivuusongelmat pitäisi saada karsittua ehdottomasti pois jo aivan lähitulevaisuudessa.

Toki erilaisia videopätkiä ja mm. Nelosen koko ohjelmistoa on pystynyt seuraamaan kännykästä jo pidemmän aikaa. Tässä on kuitenkin kyse erilaisesta tekniikasta, joka ei tule kestämään suurta kysyntää. Siksi tarvitaan aivan erillinen DVB-H-verkko, kun nykyiset Soneran ja Elisan mobiili-tv-palvelut ovat pyörineet tavallisena datasiirtona 3G-verkossa.

On myös kiistelty siitä, millaista sisältöä mobiili-tv loppujen lopuksi tarjoaa tai mikä nousee suosituksi. Omat veikkaukseni ovat aika turvallisia: uutiset, urheilupätkät sekä erityisesti mobiilikäyttöön räätälöity, eli lyhennetty ja mahdollisesti tiukemmin rajattu, sisältö.

Yksi tärkeä ero mobiili-tv:ssä vielä on kun sitä verrataan normidigiboksiin. Mukana on aina paluukanava ja pienmaksullisten palvelujen käyttäminen on vaivatonta. Erilaiset pelit nousevatkin myös varmasti mobiili-tv:ssä jonkinlaiseen rooliin...

Yhteenvetona... :) Mobiili-tv:stä voi siis tulla ihan siisti juttu loppujen lopuksi, mutta tällä hetkellä se on turha ja sillä on vielä esteitä voitettavanaan.

Lisätietoa mobiili-tv:stä löydät täältä.

Kommentit (1)

Tero Lehto

1

Väite Italiassa DVB-H-lähetyksissä käytettävästä erilaisesta DRM:stä ei ollut omaa mutuani, vaan se kerrottiin minulle Nokian viestinnästä syyksi sille, ettei N92:sta ole saanut Italiassa.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja