Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Nokia E90 Communicator

15
Markus Lehtiniitty

Viimeisenä, mutta ei tosiaan vähäisimpänä päivän Nokia-julkistuksista esittelemme uuden kommunikaattorin: Nokia E90 Communicator.

---
Tarkat tekniset tiedot vertailustamme: Nokia E90 Communicator

Nokia E90 Communicator

E90 Communicator lunasti odotukset. Oikeastaan kaikki ennakkotiedot mitä laitteesta on ollut, pitivät kutinsa. Ja melko vakuuttava laite uusi E90-kommu on: Symbian + S60 -alusta, 3G + HSDPA (jopa 3,6 megabitin nopeudet siis), WLAN, mahtava sisäpuolen näyttö (16,7 milj. väriä + 800x352 pikseliä, tarkka kuin mikä), videopuhelut, internet-puhelut, luonnollisesti internet-selain ja sähköposti...pitkä lista jo nyt. Mutta se jatkuu: 3,2 megapikselin kamera automaattitarkennuksella, toinen kamera videopuheluihin, musiikkisoitin sekä radio. Ja sokerina pohjalla, ehkä jopa hieman yllättävänä asiana: GPS-navigointi ja -paikannus. Käytännössä E90 Communicator sisältää lähes kaiken mikä vaan on mahdollista.

Äsköiseen listaan luonnollisina lisäyksinä tulevat vielä tutut kommunikaattoriominaisuudet: täysnäppäimistö sekä toimisto-sovellukset, eli mm. Word- ja Excel-dokumenttien katselu ja muokkaus.

Kuten äskeisestä ominaisuustykityksestä voisi huomata, kommunikaattorit siirtyvät nyt siis myös kaikista muista Nokian "perusälypuhelimista" tutulle S60-alustalle. Vanha Series 80 -alusta, tuttu pitkältä ajalta kommunikaattoreista, on siis nyt hylätty ja kuopattu. Ja ehkä hyvä niin. Ohjelmistotarjonta S60:lle on valtavan paljon suurempi. Toinen etu on se, että kun aiemmin kommunikaattorin ulkokuori on ollut ominaisuuksiltaan karsittu niin nyt kommunikaattorilla voi teoriassa tehdä samat asiat sekä avattuna että suljettuna. Myös ulkopuoli on siis nyt täysverisesti älypuhelin.

Erityisen hienoa uudessa kommunikaattorissa ovat seuraavat asiat: HSDPA, GPS ja 3,2 megapikselin kamera. Vaikea uskoa, että näin kovaominaisuuksinen kommunikaattori on piakkoin saatavilla. Kovien ominaisuuksien kaksi kommujen vanhaa "mokaa" on nyt korjattu: laitteesta löytyy sekä värinähälytys että sisäpuolen näppäimistön taustavalaistus!

Hintaa E90:llä on täällä päin maailmaa noin 850-900 euroa. Mutta mielestäni se ei ole liikaa, kun laitteesta ei oikeastaan puutu oikein mitään merkittävää. Allekirjoittanut aikookin hankkia uuden kommunikaattorin ensimmäisten joukossa.

Pikku hiljaa E90 Communicator on tulossa markkinoille kesäkuussa 2007. Suosittelemme hankintaa joko KLC.fi:stä tai Pixmania.com:ista.

Kommentit (15)

Arnold (vahvistamaton)

1

"Saranakansi" huono.Jäykähkö näppäimistö.Huonohko joikkari,muuten toimiva peli.

Vastaa
Eemeli (vahvistamaton)

2

GPS on täysin susi - ulkona löytää satelliitit minuuttien odottelun jälkeen ja jos paikka on hiemankin katveessa, ei onnistu lainkaan. Esim. sisällä autossa ei yleensä toimi lainkaan. Ja Nokia itse myöntää että laite on tarkoitettu vain ulkokäyttöön.

Vastaa
Pena (vahvistamaton)

3

Nokia jukistaa GPS ohjelmisto päivityksen niin kuin teki N95 kanssa. Ei se niin susi ole minulla ainakin pitkän löytämisen jälkeen toimii autossa moitteettomasti.

Vastaa
THe (vahvistamaton)

4

Saranakansi on ainakin hirveän paljon kestävämmän oloinen kuin muovisaranat aikaisemmissa kommareissa joista nuo aina tahtoivat hajoilla. Eri tuntuinen toki mutta en vaihtaisi aikaisempiin. Näppäimistö tosiaan on jäykähkö, saa nähdä tottuuko tuohon, ja sisäpuolen ohjain hankala (ulkona ulkonevampana paremmin toimiva).
GPS toimii juuri niin kuin GPS:t toimivat; satelliittien hakeminen kestää jonkin aikaa ja näköyhteys satelliitteihin tarvitaan. Minulla on myös Magellanin stand-alone-GPS eikä se sen nopeammin tai varjommassa paikkaansa löydä, E90 tuntuu jopa herkemmältä kuin tuo jokusen vuoden ikäinen erillislaite ja seuraa paikkaansa jopa taskussa kankaan läpi mihin en ole huomannut Magellanin pystyvän. Autossa toimii hyvin (ruutukaavassa en ole kokeillut mutta eipä ne kerrostalojen läpi näy satelliitit). Autoissa on joskus metallikalvolla auringolta suojatut ikkunat jotka häiritsevät GPS:ää, Suomessa en ole tosin törmännyt. Varjossa toimivuus riippuu myös siitä kuinka pitkään GPS on ollut päällä; satelliitteja löytyy hiljalleen enemmän jolloin katveessa helpommin paikkaa joku muu satelliitti. Tuo N95:n päivitys koskee AGPS:ää eli käyttää kännyverkkoa apuna, en tiedä E90:n firmiksistä jos tuo on otettu käyttöön ja tarvitseeko jotain erityistä verkolta eli operaattorilta, ilmeisesti kuitenkin nopeuttaa huomattavasti jos tuota tukeva verkko on käytettävissä.
Eniten itseäni häiritsee että vanhoihin kommareihin verrattuna on mennyt enemmän tietokoneesta kännykän suuntaan, varmaan helpompi mummoille mutta kaikkialla kunnolla toimivasta clipboardista ja joka tarpeen näppäinshotcuteista on hankala luopua, moni juttu tuntuu hieman lelulta (mm. en ole vielä keksinyt miten weppiselaimesta saisi käskettyä useamman ikkunan auki). Softia toki löytyy enemmän S60:een, puolensa silläkin.

Vastaa
Markus

5

Ei ole mitään valmista tapaa selaimessa, jolla saisi useampia ikkunoita auki.

Ainoa, on että koodaa sellaisen sivun itse, jolla on esim. linkkejä ja joka avaa popupin. Itselläni ei tuollaista ole käytössä, mutta www.matkapuhelininfo.com on ollut tuollaisesta juttua.

Tänne on muuten tulossa jossain vaiheessa juttu E90:sta, hieman kokemuksia...

Vastaa
ReijoS (vahvistamaton)

6

Kokemus on ollut takkuista ja taas huollossa 3 kerta eka kerralla 3 vko. Tuli uusi jossa jo tullessa sama vika kuin huoltoon lähetetyssä eli puhelimella ei voinut soittaa kun huuti kuin hinaaja avattaessa. Korjattiin reilussa viikossa rutisi hiukan edelleen ja GPS ei tässä uudessa kerran vaihdetussa toimi eli ei löytänyt enää yhteyttä. Myös näppis jätti jälkensä 2 viikon käytöllä sisänäytölle ja huollon jäljet näkyy ruuveissa. Tunnelma vähintäin kiukkuinen sillä edellinen 9300i toimi moitteitta joten uskoni merkkiin oli jo palautunut mutta nyt?
Moisesta maineesta johtuen aiemmat olivatkin naapurin poikia!
Kolmen kuukauden aikana toiminut puhelimena jo n. 3 vko mihin en edes laske gps:n toimimattomuutta tai muuta käytön harjoittelua eli on voinut soittaa.
NM. eka autopuhelin 1977 ja känny 1987 ja muutama 'poika' sen jälkeen…

Vastaa
opoll (vahvistamaton)

7

Toimiiko tämä -tai joku muu Nokia malli wlan access pointtina? T.s. siten, että voisi kännykän 3G-yhteyden kautta käyttää internettiä kotiverkon tietokoneissa wlan tukiaseman avulla (tai reitittää tämä 3g internet yhteys läppäreille wlanin (tai bleuetoothin) kautta??
En ole tällaista tietoa onnistunut mistään artikkeleista /esittelyistä bongaamaan. Luulisi kuitenkin kiinnostavan muitakin...

Vastaa
jokainen kommari ollut käytössä (vahvistamaton)

8

toimivapeli huomattavasti parempi kun edeltäjät

Vastaa
noob (vahvistamaton)

9

siis toimiiko täs puhelimes 4gb microsd kortti vai 2 gb nokian sivuil on 4 ja 2 gb mut jumbon sonera pistees on vaan 2gb sanotaan??? kuka tietää niin vois kertoo

Vastaa
BooriS (vahvistamaton)

11

oonkoos tääs puuheliimes mitään huuuonoo??? ??? ??? ??? ???

Vastaa
Markus

13

Ainakin omaan käyttööni E90:ää parempaa puhelinta ei tällä hetkellä löydy, mutta ainahan jotain huonoa tai jollei huonoa niin ainakin parannettavaakin löytyy mutta eipä oikein mitään merkittävää.

GPS-paikannus on ilmainen. NAVIGOINTI EI OLE ILMAINEN. Kartat ovat ilmaisia. Eli jos haluat, että puhelin opastaa äänikomennoin/nuolin/jne. sinut paikasta A paikkaan B, joudut maksamaan. Jos haluat vain paikantaa itsesi ja nähdä missä kohtaa kartalla olet, et joudu maksamaan. Jos haluat vain selailla karttoja, et joudu maksamaan. Selitinkö tarpeeksi selkeästi?

Vastaa
?????sikari (vahvistamaton)

15

siis kuuluuko täs puhelimes (nokia E90) musiikki/vidoitten ääni kovinkin kovaa ja mis sen kajarit on

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja